Pamukkale - turecký „bavlnený zámok“

2012-04-04 15:00:00 |   |    | 

TURECKO - Pozoruhodný prírodný úkaz - travertínové jazierka, ktoré vábia už z diaľky prenikavou bielou farbou, k tomu zvyšky antického mesta a Kleopatrine kúpele. Dobrý tip na výlet pri potulkách tureckou krajinou.



Miesto mnohých podôb. Z diaľky, paradoxne pri vysokých teplotách pripomína veľkú masu snehu a zblízka zasa nadýchané špongie. Tiež sa môže zdať, že na dotyk sú terasy ľadové a mäkké. Rýchlo pochopíte, že je to len dojem, pretože v  skutočnosti sú tvrdé ako kameň a príjemne vyhriate.

Tento nevídaný prírodný jav, ktorý je najnavštevovanejší v celej krajine, vznikol vyvierajúcou vodou s vysokým obsahom vápnika, ktorý na vzduchu oxidoval a vyzrážal sa do tejto podoby. Nebyť pohotových ochranárov, boli by sme sa teraz dívali na nie príliš zaujímavé, vysušené a slnkom vyblednuté skalné útvary.

Ako to už pri vodných prameňoch býva, začali sa tu budovať kúpeľné domy, ktoré postupne odčerpávali vodu z terás do svojich kúpeľov. Netrvalo dlho a veľké komplexy boli zbúrané a následne voda regulovaná späť na miesto.

Kedysi sa tu dalo kúpať v ktoromkoľvek prírodou vytvorenom vodnom jazierku, no vzhľadom k tomu, že návštevnosť je veľká, vybudovali sa na tieto účely umelé jazierka. Aby nedošlo k poškodeniu skalísk, každý si musí ešte pred vstupom vyzuť topánky, čo však vôbec nie je nepríjemné.

Ba naopak, je to skôr príjemná masáž nôh v minerálnej vode. Pokiaľ by vám kúpanie v umelých jazierkach nestačilo, naskytuje sa tu i ďalšia možnosť, a to kúpanie sa medzi antickými stĺpmi. Samotné kúpalisko sa nachádza nad Pamukkale a stĺpy pochádzajú zo starobylého mesta Hierapolis.

Z tohto antického mesta sa čo to zachovalo, ako napríklad rímsky amfiteáter, ktorý je pozoruhodný nielen z architektonického, ale aj akustického hľadiska.

Pod samotným Pamukkale sa nachádza malé mestečko s rovnomenným názvom. Žije predovšetkým z cestovného ruchu a vyberá menší poplatok pred vstupom do tohto prírodou vytvoreného skvostu. Od roku 1988 je „bavlnený zámok“ zapísaný na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Pohľad na žiarivo biely kopec, od ktorého sa ostro odráža slnko, to musíte vidieť!

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Foto: walkers.sk, autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (26 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa