Albánsko - "krajina orlov"

2012-04-12 11:05:00 |   |    | 

ALBÁNSKO - O tejto krajine ako súčasti juhovýchodnej Európy vedia samotní Európania menej ako o hociktorých ázijských krajinách. Albánsko nie je komerčne propagovaným miestom pre dovolenky. Svoju rolu zohráva aj to, že ide o najchudobnejšiu krajinu Európy s nie veľmi dobre vybudovanou turistickou infraštruktúrou. Dobré meno mu nerobí ani známa albánska mafia a kosovská kríza. Napriek tomu je Albánsko zaujímavé tak z hľadiska histórie, ako aj prírodou, horami, nádhernými plážami a pohostinným hrdým národom.



Čo ukrýva sám názov

Nie nadarmo znie Albánsko v domácom jazyku pod názvom Shgipëria, čo v preklade znamená „Krajina orlov“. Názov vraj nesymbolizuje iba týchto majestátnych vtákov, ale aj strmé hory a celkový prírodný charakter krajiny. Albánsko totiž patrí medzi najvyššie položené krajiny Európy. Rozprestiera sa na Balkánskom polostrove.

 

Skok do histórie

Pred Albáncami osídľovali toto územie už 2000 rokov pred naším letopočtom Ilýri. Keďže v staroveku patrila južná časť Albánska Grécku, môžeme tu nájsť pozostatky tejto úžasnej kultúry. Neskôr sa stalo územie rímskou provinciou na takmer 600 rokov, potom prešlo pod Byzantskú ríšu.

Od 15. storočia sa dostalo do područia Osmanskej ríše, vďaka ktorej obyvatelia prestupovali na islam. Až koncom 19. storočia sa túžba po nezávislosti prejavila aj u Albáncov a spolu so Srbmi, Grékmi a Bulharmi postavili armády proti Osmanskej ríši, čo viedlo k prvej balkánskej vojne. Samostatnosti sa dočkali v roku 1913, kedy tu vzniklo samostatné kniežatstvo. Od roku 1946 tu vládol komunizmus a dnes sa krajina zmieta hlavne v ekonomických problémoch.

 

Turizmus a mestečká

Po roku 1991 sa Albánsko otvorilo aj turistickému ruchu a návštevníkov môžu upútať historické pamiatky starých kultúr. Albánci sú známi svojou mytológiou, ktorá nadväzuje na pohanské, grécke a osmanské kultúrne tradície. Veľmi vzácne sú tiež zachovalé pamiatky jedného z najstarších európskych národov - Ilýrov.

Nájdeme tu stredoveké moslimské mešity, grécke kostolíky s krásnymi maľbami a ikonami.

Zaujímavým pre turistov je hlavné mesto Tirana so stopami tureckej, gréckej a sovietskej architektúry. Centrom turistického diania, hotelov, reštaurácií a nočného života je Saranda, tiež známa aj pod názvom perla albánskej riviéry.

Neďaleko od nej leží mestečko Butrint, ktoré je vďaka svojim náleziskám antickej kultúry zapísané v zozname UNESCO. Hlavné stavby z gréckeho obdobia pochádzajú až z 2. storočia pred Kristom. Nájdeme tu zachovalé divadlo, akropolu či chrámy. Rímsky vplyv môžeme vidieť pri návšteve rímskych kúpeľov, chrámu bohyne Minervy a podobne.

 

Panenská príroda a najjedovatejší had Európy

Národný park Dijvjaka je najvýznamnejšou mokraďou krajiny, kde hniezdi aj chránený druh pelikána kučeravého. Okrem týchto vtákov je tu početný výskyt korytnačky močiarnej a vretenice rožkatej, ktorá sa považuje za najjedovatejšieho hada Európy. Vďaka svojmu premenlivému sfarbeniu sa dokáže okamžite prispôsobiť okoliu, s ktorým splýva.

Medzi najkrajšie národné parky patrí Bredhi Drenovës, Dajti, Llogaras alebo Lurës, kde sa nachádza sústava jazier ľadovcového pôvodu. Thetit je zasa národný park s krasovými javmi vápencov a dolomitov, v ktorom nájdeme mnohé chránené druhy alpských rastlín. Pripomína všetkým známe obrázky z rakúskych Álp s ich krásnou zeleňou a pasúcim sa dobytkom. Horolezci nájdu svoj raj v panenských Albánskych Alpách.

 

Najväčšie tektonické jazero na svete

V Albánsku sa nachádza viac ako 150 krasových, tektonických, lagúnových a riečnych jazier. Z nich najväčšie je Skadarské jazero, ktoré je aj najväčším na celom Balkáne. Najväčším tektonickým jazerom na svete vôbec je Ochridské, ktoré dosahuje hĺbku až 286 metrov. Vzniklo prepadom horstva a následným zatopením krasových polí.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Illyricum Sacrum, Amaro, Godo Godaj, Richard Bartz, Zsoni, Armand Habazaj, Fingalo, Richardsut, Tirana City, Dori, Terfili, Spaz Tacular

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa