Záhadné krásy Islandu - do národného parku Skaftafel

2012-05-25 10:25:00 |   |    | 

ISLAND - Tento ohromný národný park bol založený v roku 1967 a dnes pokrýva územie takmer 5 tisíc km², čo ho radí na druhé miesto spomedzi islandských parkov. V roku 2008 sa stal súčasťou národného parku Vatnajökull. Nachádza sa v oblasti Öræfi na juhu Islandu medzi mestami Kirkjubæjarklaustur a Höfn. Je známy svojou príjemnou klímou a slnečnými letnými dňami, ktoré sú na Islande dosť neobvyklé. Táto oblasť bola po stáročia formovaná ľadovcovou a sopečnou činnosťou.



Zaujímavosti

Nachádza sa tu najväčšia aktívna sopka Islandu Öræfajökull, ktorá vybuchla dvakrát. V roku 1363 mohutná explózia vymrštila do vzduchu ohromné množstvo tefry (pyroklastických sedimentov), ktoré zničili okres Litla-Hérað (dnes známy ako Öræfi). K ďalšej menšej erupcii došlo v rokoch 1727 - 1728.

Po jej pravej strane sa vypína najvyššia hora Islandu Hvannadalshnjúkur, ktorá podľa posledných meraní z roku 2005 meria 2 109,6 metrov a výstup na vrchol sa odporúča len veľmi skúseným lezcom.

Snáď najobľúbenejším miestom turistov sú vodopády Svartifoss - „čierne vodopády“ - obkolesené tmavými šesťhrannými lávovými stĺpmi. Vznikli vo vnútri lávového prúdu, ktorý chladol veľmi pomaly a tak došlo ku kryštalizácii.

Laki je sopka s výškou 828 metrov nad morom, ktorá dala meno 25 kilometrov dlhému radu sopiek Lakagígar, ktoré majú na svedomí jednu z najväčších sopečných katastrof v histórii ľudstva. Deštruktívna erupcia nastala v roku 1783 a trvala 8 mesiacov. Za ten čas sopka stihla vymrštiť 15 tisíc m³ lávy a 400 až 500 miliónov ton sopečných plynov. To spôsobilo masívny úhyn zvierat a vymretie celej pätiny vtedajšej populácie Islandu.

Táto erupcia mala ohromné dôsledky aj na veľkú časť zvyšku severnej pologule, ktorá zažila počas nasledujúcich niekoľkých rokov značné ochladenie, čo viedlo k neúrode a prepuknutiu hladomoru nielen na Islande, ale aj vo veľkej časti Európy a dokonca aj v Egypte.

725 m hrubý ľadovec Breiðamerkurjökull patrí medzi najnavštevovanejšie turistické miesta Islandu. Je časťou najväčšieho európskeho ľadovca Vatnajökul s rozlohou cez 8 100 km². Ústi do nádhernej tyrkysovomodrej, 1,5 km dlhej lagúny Jökulsárlón, ktorá je považovaná za jeden z prírodných divov Islandu. Vznikol približne v tridsiatych rokoch minulého storočia ako dôsledok globálneho otepľovania.

 

Užitočné informácie

V parku nie sú žiadne cesty, avšak sieť chodníkov ponúka možnosti na rôzne dlhé trekovanie. Kemping je rozsiahly a nachádza sa tam všetko potrebné - toalety, práčka, reštaurácia, malý obchod a infocentrum.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Foto: wikipedia, Tillea, Gummao, Simisa, Chmee2, Superbass, Sandstein, Martinp23

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa