Malá Európa v srdci tej veľkej - Park miniatúr v Bruseli

2012-05-22 14:30:00 |   |    | 

BELGICKO - Medzi typickými symbolmi Bruselu - vežou Atomium a známou futbalovou arénou King Baudouin Stadium - sa na ploche 2,4 hektára rozprestiera celá Európa. A pre mnohých ešte čarovnejšia ako tá reálna. V parku miniatúr Mini-Europe nájdete modely najkrajších a najvýznamnejších budov Európskej únie z viac ako stovky miest členských krajín.



V roku 1987 vybralo niekoľko historikov viac ako stovku budov z rôznych kútov Európskej únie. Pri výbere dbali najmä na sociálno-kultúrnu a architektonickú hodnotu objektov, ich európsku symboliku, estetično i náročnosť pretransformovania do repliky v mierke 1:25.

Precíznosť tvorby miniatúr si vyžadovala stovky fotografických detailov každej pamiatky a neraz sa stalo, že náčrty boli i zamietnuté. Tvorcovia parku si dali skutočne záležať na tom, aby ich repliky kopírovali realitu do najmenšej maličkosti.

Až 55 workshopov z deviatich krajín únie sa spojilo pri finálnej tvorbe úchvatných modelov európskych pamiatok. Najskôr vznikali skice a prvé predlohy z dreva či lepenky, ktoré neskôr modelári dôkladne vytvarovali z tvrdnúcej silikónovej hmoty a nakoniec im dali charakteristickú maľovku.

Tento proces je mimoriadne presný, no časovo veľmi náročný - napríklad stavba modelu katedrály v Santiagu de Compostela trvala 24 tisíc hodín práce, čo je robota, ktorú by jednotlivec vykonával v prepočte rovných 13 rokov.

Okrem klasických miniatúr sa v parku Mini-Europe nachádzajú aj mnohé drobné prekvapenia, ktoré svojou nápaditosťou dostanú nielen najmenších návštevníkov. Pri viacerých pamiatkach sa môžete zapojiť do diania vo vyobrazenom meste, kedy spustíte mechanizmus ovládajúci niektorý z vymodelovaných detailov. Tak sa môžete stať policajtom či zlodejom, ktorí sa naháňajú pod Eiffelovkou, zatrasie s vami sopka Vezuv, ktorú uvediete do činnosti, alebo pomôžete holandským veterným mlynom fungovať.

Pri každej krajine sa zároveň dočítate základné fakty o rozlohe, obyvateľstve či vstupe do únie a môžete si zaspievať všetky národné hymny. Napríklad aj tú slovenskú pri miniatúre bratislavského Modrého kostolíka. Koniec prehliadkovej trasy je venovaný nápadito podaným faktom o Európskej únii, z ktorých sa môžete preskúšať pri množstve interaktívnych vedomostných hier. K dispozícii je aj terminál, z ktorého sa dá zadarmo poslať fotopozdrav z bruselského parku miniatúr s vašou podobizňou.

Za individuálny vstup zaplatia deti do 12 rokov 10 €, vstup pre starších stojí 13,40 €. Pri kombinácii vstupenky s návštevou Atomia či iných atrakcií alebo pri nákupe hromadnej skupinovej vstupenky vás vstup do parku Mini-Europe vyjde podstatne lacnejšie. Na cene pre skupiny sa dá s predajcom dohodnúť priamo na mieste. V dňoch s premenlivým počasím si určite nezabudnite dáždnik, aby vás neprekvapilo bruselské počasie. Atrakcie v parku vás totiž môžu zaujať natoľko, že tu strávite aj celý deň. Na konci prehliadky je k dispozícii reštaurácia aj obchod so suvenírmi.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: Andrej Petro

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa