Pan Parky, nedotknutá divočina Európy

2012-06-01 11:00:00 |   |    | 

Len málo Európanov vie, že aj na tomto starom kontinente stále môžeme nájsť posledné zvyšky divokej Európy. Miesta, kde sa príroda vyvíja bez akéhokoľvek zásahu človeka, bez pytliakov, drevárskych či stavebných firiem. Kde môžete počuť nenarúšané zvuky čistej prírody. Stačí, ak navštívite niektorý z Pan Parkov. Sú to rozsiahle územia, ktoré boli v minimálnej miere ovplyvnené človekom. Táto iniciatíva sa zameriava na ochranu prírodných rezervácií, ktorá aplikuje prístup kombinujúci ochranu nedotknutej divočiny a trvalo udržateľný rozvoj cestovného ruchu.



Tieto oblasti ponúkajú vysoko kvalitné turistické zariadenia. Správa týchto parkov úzko spolupracuje s ľuďmi, ktorí žijú v ich okolí. Tí ponúkajú turistické zariadenia v spolupráci s parkom a zaväzujú sa dodržiavať prísne ekologické normy a zachovať aktuálny status parkov. Parky ponúkajú širokú škálu aktivít od pešej turistiky v stredomorskej oblasti až po objavovanie oblastí blízko severného polárneho kruhu.

Pan Parky sú dnes v Rumunsku, Bulharsku, Poľsku, Fínsku, Švédsku, Taliansku, Rusku a Gruzínsku. Nové vznikajú v Portugalsku, Estónsku a Rakúsku a plánované sú v Španielsku, Chorvátsku, Nemecku, Slovinsku, Slovensku a v mnohých iných krajinách Európy. V tomto článku vám predstavíme niekoľko z nich.

Fulufjället je národný park v centrálnej časti Švédska. Jeho celková rozloha je 385 km² a nachádza sa v provincii Dalarna. Park je pomenovaný po vrchu Fulufjället, ktorý meria 1 044 m. Je to jeden z najnovších švédskych parkov. Pre tento park sú charakteristické holé kopce pokryté lišajníkmi, údolia s hustými pralesmi a hlbokými skalnatými kaňonmi. V parku sa nachádza najvyšší vodopád Švédska „Njupeskär“ s celkovou výškou 93 m a tiež tzv. „Old Tjikko“, jeden z najstarších stromov sveta. Má až 9 550 rokov.

Parco Nazionale della Maiella sa nachádza v regióne Abruzzo v Taliansku. Má rozlohu 740  km². Je sústredený okolo masívu Maiella, ktorého najvyšším vrcholom je Monte Amaro (2 793 m). Oblasť tohto národného parku, najmä Montagna della Majella, bola v rokoch 1998 až 2005 predmetom veľkého medzinárodného geovedeckého výskumného projektu.

Rila je so svojou rozlohou 810 km² najväčším národným parkom Bulharska. Nachádza sa asi 100 km južne od Sofie v centrálnej a najvyššej oblasti pohoria Rila. Park v sebe skrýva rozsiahle lúky, cez 100 vrcholov vystupujúcich do výšky nad 2 000 m, skalné steny, zrázy, jaskyne, hlboké kaňony a vodopády. Nachádza sa tu asi 120 jazier, pričom 70 z nich pochádza z obdobia doby ľadovej. Obľúbeným miestom turistov je neďaleký Rilský kláštor postavený v 10. storočí. Od 80. rokov 20. storočia je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Jeden z najväčších národných parkov v Európe je Borjomi-Kharagauli. Je to chránená oblasť v centrálnej časti Gruzínska. Celková rozloha parku je 5,3 tisíc km² a tvorí 7,6 percent z celkovej rozlohy Gruzínska. Park bol založený v roku 1995 a oficiálne otvorený v roku 2001. Jeho jedinečnosť spočíva predovšetkým v rôznorodosti geografických a ekologických zón, historických pamiatok a bohatej faune i flóre.

Viac informácií o ďalších územiach Pan Parkov nájdete v druhej časti tohto článku.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Foto: wikipedia, Preslav, Diliff, Cassini83, Tourbillon, SieBot, Piercarloc, Idefix, Lukasz Lukomski, Karl Brodowsky, Erik Frohne, Polscience, Wojo

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa