Francúzske Bretónsko je krajinou Keltov a stredovekých miest

2012-06-15 16:30:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Keď sa spomenie Bretónsko, väčšine ľudí sa vybaví nádherné opátstvo Mont Saint-Michel, ktoré sa vlastne nachádza tesne za hranicou Bretónska v Normandii. Samotné Bretónsko ponúka prekrásnu a rozmanitú krajinu charakterizovanú skalnatým pobrežím, starobylými stredovekými mestami a dedinkami a bohatou keltskou históriou siahajúcou niekoľko tisícročí do minulosti.



Pripravili sme tip na okružnú jazdu v dĺžke asi 110 kilometrov, ktorú podľa vlastného rozhodnutia môžete absolvovať autom alebo bicyklom, pričom oba dopravné prostriedky si môžete vypožičať v Saint Malo. V rámci tohto okruhu ochutnáte viacero podôb Bretónska a uvidíte množstvo dych berúcich scenérií.

 

Saint-Malo, bašta pirátov

Cestu začneme v dramatickom stredovekom Saint-Malo, ktoré je prístavom s úžasne zachovalým opevnením obohnaným pieskovými plážami, ktoré obmývajú vlny Atlantického oceána. Kedysi obávaná bašta pirátov (korzárov) s majestátnymi hradbami proti Normanom (z britských ostrovov) je dnes vyhľadávaným miestom turistov.

Hlavnou atrakciou je prechádzka snovým starým mestom, ktoré bolo počas vojny ťažko poškodené bombardovaním, no v súčasnosti citlivo obnovené do bývalej krásy. Gurmánov určite potešia miestne reštaurácie ponúkajúce lokálne špeciality, čerstvé ryby a plody mora. V meste sa tiež nachádza aj prvá prílivová elektráreň na svete, ktorá ročne priláka 200 tisíc návštevníkov.

 

Mesto ustríc

Po ceste popri mori smerom na východ sa dostaneme cez Rothéneuf do malebnej dedinky Cancale, ktorá je medzi návštevníkmi známa aj ako hlavné mesto ustríc, ktoré si odtiaľto nechal dovážať do Versailles aj kráľ Ľudovít XIV. Dnes sa tu v miestnych farmách vyzbiera 25 tisíc ton ustríc ročne. Aj napriek svojej veľkosti je rajom pre milovníkov tejto delikatesy, ktorá je podávaná v množstve tunajších reštaurácií. Z mestečka sa môžete vydať na prechádzku pri mori k Pointe du Grouin s pôsobivým výhľadom na záliv smerom k Mont Saint Michel.

Od Cancale sa ďalej vydáme pobrežnou cestou smerom k Le Vivier-sur-Mer a potom ďalej do vnútrozemia k Dol-de-Bretagne, kde pocítite závan dávnej histórie. Tu sa podľa bretónskej tradície nechal korunovať populárny Nomenoë po tom, čo v roku 849 vyhnal bretónskych biskupov. Odtiaľto bola riadená lokálna cirkev a neskôr v 9. storočí tu prvý uznávaný kráľ Bretónska Salaüen premenil miestnu katedrálu na arcibiskupské sídlo. Toto mestečko kedysi stávalo na brehu mora, no dnes je centrom územia zvaného Marais (Močiare) asi 7 kilometrov od mora.

Asi po 20 kilometroch bretónskym vnútrozemím smerom na západ sa dostaneme do starovekého mesta Dinan, ktorého úžasná citadela dominuje takmer nedotknutému trojkilometrovému pásu ochranných hradieb, za ktorými sa skrýva jedna pestrofarebná ulička vedľa druhej. Podobne ako u mesta Saint-Malo si pohľad na mesto možno vychutnať z lode počas plavby po rieke Rance. Dinan napriek svojej dokonalosti neobliehajú zástupy turistov a najväčšou pamätihodnosťou mesta sú samotné staroveké uličky a mesto s hradbami.

 

Ako na Azúrovom pobreží

Z Dinanu sa presunieme do bývalej rybárskej dedinky Dinard, ktorá sa nachádza pri ústí rieky Rance priamo oproti mestu Saint-Malo, hoci po ceste je to k nemu ešte dobrých 20 kilometrov. Vďaka svojim kasínam, veľkým vilám a spoločenským akciám sa trošku líši od typického bretónskeho prímorského mesta a skôr pripomína Azúrové pobrežie. Z hlavnej pláže idú na obe strany pobrežné cestičky, ktoré sú lemované reprodukciami obrazov, ktoré v týchto miestach vznikli (okrem iných aj slávne Picassove diela Bežiace ženy na pláži a Kúpajúce sa ženy).

Okružnú jazdu ukončíme v Saint-Malo, kam sa možno z Dinardu dostať aj trajektom cez rieku Rance. Po malej ochutnávke Bretónska budete mať určite chuť vrátiť sa sem opäť a preskúmať ďalšie krásy a tajomstvá tejto keltskej krajiny.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa