Podmorský svet v lisabonskom oceanáriu

2012-07-04 12:30:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - V Lisabone sa nachádza druhé najväčšie oceanárium na svete, ktoré nájdete v Parque das Nações - v Parku národov. Ide o verejné akvárium a výskumnú inštitúciu, ktorá vám svojimi atrakciami a zaujímavosťami predstaví podmorský svet, ktorý budete mať doslova položený na dlani. Je to zariadenie, ktoré sa môže pýšiť vlastnosťou najnavštevovanejšie v celom Portugalsku, tak teda, vitajte.



Posolstvo oceanária: budúcnosť a ochrana prírody

Oceanárium bolo otvorené v roku 1998 ako vrchol svetového veľtrhu  Expo´98 na tému „Oceány, dedičstvo pre budúcnosť“. Jeho obľúbenosť dokazuje návštevnosť, ktorú tvorí viac ako milión návštevníkov za rok. Pri prechádzke v tomto modrom svete na vás pôsobia nezabudnuteľné exponáty, pri ktorých by ste sa mali naučiť fascinujúce veci o oceánoch a čo je najdôležitejšie, ako sa každodenne rozhodovať a aktívne ochraňovať prírodu.

 

Čo môžete vidieť a zažiť

Lisabonské oceanárium má veľkú zbierku  morských druhov od vtákov, cez cicavce, ryby a ostatné morské živočíchy, ktorých je celkom 16 tisíc. V centrálnej nádrži je špeciálne udržiavaná voda, ktorá umožňuje prežitie rôznym druhov živočíchov z celého sveta citlivých na prírodné podmienky od žralokov, rají, chimér, cez rozličné druhy tuniakov, barakud a úhorov. Bude to nezabudnuteľný zážitok nielen pre vaše deti, ale aj pre vás.

Čo tak nočné dobrodružstvo so žralokmi, vynikajúcimi spoločníkmi na noc, ktorí nie sú až takí nebezpeční a desiví, ako sa na prvý pohľad môže zdať, a tak isto si môžete vyskúšať kŕmenie. Oceanárium organizuje rôzne workshopy a rybie trhy, na ktorých sa dozviete všetko o konverzácii v oceáne, dokonca usporadúvajú narodeninové oslavy a prázdniny pod vodou.

 

Novinka v oceanáriu

Táto inštitúcia rozšírila svoju oblasť pôsobenia už aj na obojživelníky. Jej návštevníci môžu pozorovať 20 druhov sladkovodných obojživelníkov rôznych farieb a podivných tvarov ako sú žaby, ropuchy, mloky pochádzajúce z troch kontinentov a niekoľkých krajín - Portugalsko, Čína, Kolumbia, Surinam a iné.

Hlavným cieľom tohto projektu je zvýšenie citlivosti a záujmu návštevníkov k súčasnej kríze, ktorá spôsobuje postupný zánik týchto živočíchov. Tento morský svet vám prinesie zábavu, dobrodružstvo, zážitky, ale aj vedomosti a poznatky o svete, ktorý je pre mnohých neznámy, preto neváhajte a spoznajte ho v lisabonskom oceanáriu.

 

Zdroj/autor: oceanario.pt, wikipedia, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa