Rumunsko, kolíska upírskych legiend

2012-08-27 18:00:00 |   |    | 

RUMUNSKO - Západne od pobrežia Čierneho mora sa rozprestiera čarokrásne Rumunsko, ktoré si vďaka bohato zalesneným horám s priezračnými jazerami a nedotknutou flórou získalo prívlastok „Karpatská záhrada.“ Práve v tomto nenarušenom lone prírody sa paradoxne zrodili hrôzu naháňajúce mýty o Draculovi, kniežati nemŕtvych. Základ legiend položil skutočný teror, ktorý sa na sklonku stredovekého Rumunska v okolitých krajinách pokladal za nevídaný.



V srdci Rumunska, blízko mesta Brašov (na hranici Valašska a Transylvánie, nazývanej aj Sedmohradsko) sídli hrad Bran, v ktorom prebýval knieža Vlad Tepes. Historické fakty o tomto vládcovi Valašského kniežatstva slúžili ako námet pre svetoznámu knihu Brama Stockera - Drakula.

Podklad pre povesť o kniežati, ktoré prahne po krvi, spočíva vo Vladovej nemilosrdnej krutosti a spôsobe, akým za svojho života popravil vyše 100 tisíc zajatcov. Svoje obete nechal zaživa napichnúť na ostrý drevený kôl, pričom si v prítomnosti krvácajúcich tiel niekedy rád poobedoval. Prezývku Dracul (rum. - čert) však získal svojou príslušnosťou k rytierskemu Dračiemu rádu.

Hoci sa hrad Bran predstavuje svetu a prichádzajúcim turistom ako Draculov, Vladovo meno sa spája ešte s dvoma ďalšími hradmi: Poenari a Hunyad v Transylvánii. Hrad Poenari je spomedzi tejto trojice pevností najstarší a jeho dnešná podoba - opustené, chladné steny bez strechy, nachádzajúce sa 2 003 m vysoko v horách, podnecuje k vytvoreniu predstavy zodpovedajúceho obydlia pre bezcitné knieža.

Spomínajúc historické stavby, táto krajina ich má neúrekom. Nájdeme tu zámky, kaštiele, rozličné sakrálne stavby až po jednoduché chatrče so slamenými strechami, ktoré odzrkadľujú skromné životné podmienky.

 

Zdroj/autor: wikipedia, destinacie.sk, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa