Wales, nepoznaná a pôvabná oblasť Veľkej Británie

2012-09-25 10:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Omrzela vás dovolenka pri mori a potrebujete aktívny pohyb a neustálu zmenu miesta? Oddych v horách a na turistike, pobyt v príjemnej klíme a krajine s dávnou históriou? Pokiaľ túžite spoznať kultúrne odlišnosti, nádherné tradície a veľkolepé hrady nachádzajúce sa okolo celého pobrežia, navštívte Wales.



Hory a turistika

Najvyšším pohorím je Snowdonia nachádzajúca sa v Severnom Walese v rovnomennom národnom parku. Sir Edmund Hillary bol prvým mužom, ktorý zdolal Mount Everest a pokoril so svojím tímom aj svahy pohoria Snowdonia. Dnes po jeho stopách zdolá toto pohorie ročne okolo 350 tisíc turistov. Vo východnej časti sa nachádzajú Čierne hory. Táto oblasť je plná malých dedín, kostolov a statkov, kde môžete vidieť pravý dedinský život tejto lokality. Ďalším tipom na turistiku sú hory Cambrian, je to jedno z mála odľahlých miest v južnej polovici Británie s jednou hlavnou cestou.

 

Ak predsa potrebujete vodu a pláže

Wales je obklopený morom na troch stranách a pobrežie Pembrokeshire má až 300 km. Vaše turistické topánky môžu zablúdiť do rôznych kútov na pobreží, kde nájdete veľa druhov delfínovcov a korytnačiek. V Južnom Walese sa nachádza Porthcawl, miesto obľúbené u surferov a neďaleko je Merthyr Mawr Warren, ktoré má jednu z najväčších piesočných dún v Európe.

Wales sa môže pýšiť aj veľkým množstvom prírodných jazier, ktorých počet dosahuje 398, nepočítajúc ďalších 90, ktoré postavili ľudia. Jazero Llyn Tegid v Gwynedd je podľa legendy príbytkom priateľského monštra známeho ako Teggie. Toto jazero turisti využívajú na kanoistiku, windsurfing a jazdu na kajaku.

 

Spoznajte Wales cez kultúru a žalúdok

Ľudia pochádzajúci z tejto časti Veľkej Británie sú hrdí a veľmi radi, keď môžu oslavovať a ukázať svetu ich umenie a literatúru. Nachádza sa tu miesto zvané Hay- on -Wye, domov pre literárny a umelecký festival. Určite neoľutujete, ak navštívite mesto Cardiff a národné múzeum s najväčšou zbierkou impresionistov a postimpresionistov z Paríža.

Artes Mundi je jednou z najväčších výtvarných cien na svete a odovzdáva sa tu každé dva roky. Táto medzinárodná cena vynesie jej držiteľov medzi uznávanú umeleckú elitu, preto ak inklinujete k umeniu, neoľutujete.

Waleská kuchyňa je vždy plná kvalitných a čerstvých surovín, ako je mäso z fariem, ryby čerstvo dovezené z pobrežia a zelenina vykopaná na úsvite. Domáci svojim turistom odporúčajú poludňajší čaj Bara Brith alebo slzičkový chlieb, lepkavý ovocný koláč preliaty maslom, prípadne waleské koláčiky.

Tak teda zavítajte do tejto krásnej oblasti, môžete cestovať do Veľkej Británie z Francúzska cez tunel pod Lamanšský prieliv alebo z Francúzska a Belgicka Eurostarom, prípadne do centra Londýna, odkiaľ sa do Walesu vlakom dostanete za dve hodiny.

 

Zdroj/autor: wales.com, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa