Majestátne vodopády na rieke Rýn, najfotografovanejšia atrakcia Švajčiarska

2012-10-16 10:00:00 |   |    | 

ŠVAJČIARSKO - Švajčiarsko je rajom pre turistov a horolezcov pre nepoškvrnenosť prírody a fascinujúce prírodné úkazy. Radia sa k nim i vodopády na rieke Rýn, ktoré takým úkazom určite sú.



Sú to najväčšie vodopády strednej Európy, no impozantná nie je ani tak ich výška, necelých 23 metrov, ako skôr šírka a objem vody, ktorý sa tadiaľto prevalí. To samozrejme spôsobuje neuveriteľný hluk. Pri nich pocítite, akú silu má živel menom voda, a akí ste pri nich bezmocní a maličkí.

Vodopády ležia na severe Švajčiarska v blízkosti hraníc s Nemeckom, v malebnom mestečku Schaffhausen. Priamo k nim sa dostanete práve cez toto mesto. Zablúdiť by ste nemali, pretože cesta je priam ukážkovo značená.

Pri vstupe zaplatíte symbolické vstupné a potom „hurá“ k vodopádom. Následne si môžete vybrať z množstva spôsobov, akým ich budete pozorovať. Veľkolepý prírodný úkaz sa totiž dá pozorovať z viacerých strán. Neďaleko je zámok Laufen, odkiaľ je nádherný výhľad.

Okolo vodopádov vedie chodník, ktorý vás prevedie cez peknú promenádu, ktorú lemujú  lavičky a vodný mlyn. Ďalej sa dostanete na krásny železničný most, ktorým sa dá prejsť na druhú stranu rieky. Odtiaľ sa môžete vydať na plavbu loďou s výberom niekoľkých možných trás. Na výber sa ponúka plavba člnom na druhú stranu rieky, okružná plavba okolo vodopádov či plavba k skalnému ostrovčeku, ktorý je priamo uprostred vodopádov.

Na ňom je vybudovaná terasa, odkiaľ je prekrásny autentický výhľad na celý prírodný skvost. Je to zaručený adrenalínový zážitok. Naskytuje sa vám tu možnosť dostať sa k samotnému jadru tohto živlu, a navyše celá zábava je finančne dostupná pre širokú verejnosť.

Nájdete tu i niekoľko vysunutých terás v rôznych výškových stupňoch, kde vás kvapôčky a opar z tesnej blízkosti vodopádov príjemne schladia.

Samotné mesto Schaffhausen nie je veľké, no prejsť do centra sa rozhodne oplatí. Privítajú vás zdobené okná, maľované domčeky, múzeá, kostolíky, uličky plné kaviarní s výbornou švajčiarskou čokoládou a obchodíky ponúkajúce typické národné suveníry so symbolom krajiny - známym bielym krížom na červenom pozadí.

Nie nadarmo sú Rýnske vodopády najnavštevovanejším a najfotografovanejším miestom v celom Švajčiarsku a ich návšteva spolu s priľahlým mestečkom vás zaručene milo prekvapí.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa