Na návšteve v „slobodnej“ kodaňskej Christianii

2012-10-31 10:30:00 |   |    | 

DÁNSKO - Je málo takých fenoménov, ako je práve Christiania v Kodani. Tento pokus o zriadenie autonómnej a samosprávnej oblasti v hlavnom meste Dánska je jedinečnou ukážkou snahy ľudí žiť naozaj slobodne. Okrem toho Christiania každoročne priláka aj veľké množstvo turistov. Poďme sa pozrieť na to, čím je pre nich zaujímavá.



Chuť žiť slobodne

Všetci máme tendenciu žiť pokiaľ možno čo najslobodnejšie a členovia hnutia hippies k takémuto životu tiahlo dvojnásobne. Aj preto sa na konci šesťdesiatych rokov minulého storočia do priestorov zrušených kasární na kodaňskom predmestí Christianhavn títo slobodomyseľní ľudia nasťahovali a práve tento čin dal podnet k vytvoreniu samotnej Christianie.

Tá bola vyhlásená 26. septembra roku 1971 dánskym novinárom Jacobom Ludvigsenom ako samosprávne územie, kde je povolené užívať ľahké drogy či stavať bez povolenia, no zároveň si miestni obyvatelia okrem iného uzákonili zákaz nosenia zbraní a používania motorových vozidiel na svojom území.

Akokoľvek to bola zaujímavá myšlienka, najmä povolenie užívania marihuany sa po čase začalo zneužívať a to hlavne priekupníkmi s drogami či narkomanmi a dánska polícia bola nútená robiť v Christianii tvrdšie razie. Legalizácie sa toto slobodné územie od dánskej vlády dočkalo až v roku 1989.

No potom začala Christiania zažívať horšie časy, ba niekedy sa dokonca zdalo, že by mohol prísť jej koniec. Najťažšia rana prišla v roku 2009, kedy súd zamietol odvolania obyvateľov Christianie voči rozsudku, ktorým toto územie pripadlo opäť pod štátnu kontrolu.

Miestni obyvatelia v tomto kroku vidia niekoľkoročnú snahu dánskych predstaviteľov predať toto územie developerom, ktorým by 35 hektárov lukratívnych pozemkov prišlo veľmi vhod. V minulom roku ale nakoniec prišlo k dohode medzi 700 trvalými obyvateľmi Christianie a vládou, vďaka ktorej si kedysi obsadené pozemky budú môcť legálne odkúpiť.

 

Dôležitá turistická atrakcia

Christiania je teda zrejme aspoň na nejaký čas zachránená, hoci treba povedať, že už nie je tým, čím bývala. Pri jej vzniku šlo o nádej pre ľudí žiť v slobodnejšom a nezávislom svete, kde by si zákony určovali sami a kde by nevládla moc peňazí, ale spolupráca a tolerancia.

Postupom času sa však zo „Slobodného štátu Christiania“ stala jedna z najpopulárnejších turistických atrakcií dánskej metropoly hneď vedľa malej morskej víly a zábavného parku Tivoly. Samozrejme, že popularita Christianie vzrástla aj vďaka tolerovanej konzumácii ľahkých drog, čo však v súčasnosti až tak veľmi neplatí.

Ak by ste jej územie navštívili dnes, je možné, že by vám tak trochu pripadalo ako skanzen. V lete k tomu navyše dopomáhajú aj húfy turistov, z ktorých vlastne miestni obyvatelia žijú. Určite by vás zaujala architektúra, ktorá sa nedá nazvať inak ako svojrázna.

Vďaka nepotrebnosti stavbených povolení si tu totiž mohol každý stavať, ako ho napadlo, a tak tu vznikol naozaj zaujímavý architektonický kolorit. Pri návšteve Christianie si však dávajte pozor na dve veci: fotografovanie je tu zakázané a pokiaľ možno nikdy tu neutekajte, pretože by vás mohli brať ako zlodeja.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa