Transylvánska stredoveká tradícia

2014-01-04 14:00:00 |   |    | 

RUMUNSKO - Chalúpky v pastelových farbách udrú do očí ako prvé, keď sa vyberiete do Transylvánie pátrať po historickom odkaze tohto rumunského regiónu. Starobylý charakter dláždených nádvorí a drevených brán vytvára atmosféru, v ktorej ožívajú dávne mýty a legendy, medzi nimi aj tie o Drakulovi.



Opevnené mesto Sighişoara nesie nálepku „rodisko grófa Drakulu“. Pre miestnych je to aktívum hodné zlata, keďže si dobre uvedomujú silu slova Transylvánia. Kdekoľvek vo svete vyslovíte názov tohto regiónu, každému sa bez váhania vybaví krvilačné knieža opradené poverami. A takáto reklama, ktorá sem bez väčšej námahy priláka davy turistov, je pre miestnych na nezaplatenie.

Hoci najznámejšie legendy pripomínajú horor, z ktorého vám naskakujú zimomriavky, centrum obce evokuje skôr dúhovú rozprávku. Fasády zdobené pestrou paletou farieb tvoria tradičnú súčasť miestnej architektúry a z komínov stúpajúci dym zase napovedá, že domáci na rozdiel od svojho niekdajšieho vladára nie sú až takí nepriateľskí. Pohostinnosť majú obyvatelia Transylvánie po stáročia v krvi a radi vás privítajú aj uprostred tuhej miestnej zimy.

V 13. storočí vyrástol nad strategickou cestou Rucăr-Bran hrad, ktorý mal za úlohu pomôcť v bránení oblasti pred Turkami. Zámok Bran je v súčasnosti verejnosti známy hlavne ako sídlo grófa Drakulu, hoci žiadne historické pramene nedokazujú ani len to, či Vlad III. toto miesto vôbec niekedy navštívil. Ako však pri väčšine „faktov“ spojených s týmito legendami, nikomu ich pravdivosť či fiktívnosť neprekáža. Jeho skutočný zámok Poienari, z ktorého vládol Valašskému kniežatstvu, sa nachádzal asi 240 km severne pri meste Brašov a dnes je z neho zrúcanina.

Transylvánia však má čím uchvátiť aj mimo príbehov o Drakulovi. Domy vo výrazných farbách a zdobené vyrezávané bráničky si zachovávajú rovnakú podobu už po stáročia, rovnako aj doslova opevnené drevené kostoly. Hlboké dedičstvo znovu objavujú aj samotní Rumuni, mnohí sa po rokoch exilu vracajú späť k rodinám a tradičnému spôsobu života v regióne.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa