Vatikán: budete obdivovať Michelangelove fresky alebo si užijete romantiku záhrad?

2014-01-10 10:15:00 |   |    | 

VATIKÁN - Krajina v srdci Ríma ponúka viac, ako by ste si mysleli. Ochutnávky umenia a histórie aj opojné prechádzky v zelených alejach... Alebo vás sem láka niečo „vyššie“? Či už je vaša duša estetická, romantická alebo spirituálna, na svoje si prídete určite.



Top atrakcie

Vatikánske múzeum

Pri prehliadke múzea si môžete vybrať zo štyroch rôznych trás. Ktorúkoľvek si zvolíte, všetky napokon skončia v Sixtínskej kaplnke. Mnoho turistov uprednostňuje exkurziu so sprievodcom, ktorý vám poskytne aj obohacujúci výklad. Vstupenky sa dajú rezervovať vopred, čím sa vyhnete čakaniu v dlhých radoch. Múzeá sú uzavreté v nedeľu a počas sviatkov s výnimkou poslednej nedele v mesiaci, kedy sú sprístupnené zadarmo.

 

Sixtínska kaplnka

Bola postavená v rokoch 1473-1481 ako súkromná kaplnka pápeža a rovnako je miestom pre zvolenie nového nástupcu monarchie. Od podlahy po strop ju dekorujú biblické obrazy niekoľkých známych umelcov, vrátane Perugina alebo Botticelliho. Najznámejšie sú Michelangelove fresky ako Stvorenie sveta alebo Vyhnanie Adama a Evy z raja.

 

Námestie sv. Petra a Bazilika

Bazilika sv. Petra je postavená na Námestí, ktoré je najväčšou turistickou atrakciou Vatikánu. Ako jeden z najväčších kostolov na svete sa pýši aj inou zaujímavosťou. Stojí  na mieste, kde chrám pokrýva Petrov hrob. Vstup je zdarma, návštevníci však musia byť náležite oblečení. Majte na pamäti, aby ste sa sem nevybrali s odhalenými kolenami a ramenami. Bazilika je otvorená denne od siedmej rána do siedmej večera. Omše v taliančine sa konajú v nedeľu po celý deň. 

 

Vatikánske záhrady

Asi 20 hektárov, čo je približne polovica celého mestského štátu, tvoria práve kvetinové záhony, nádherné fontány a umelecky tvarované kríky. Jarné raňajky v tráve medzi voňavými kvetmi môžu byť realitou aj pre vás.  Záhrady sú otvorené každý deň okrem stredy a nedele od desiatej do dvanástej. Vstupenky si možno zakúpiť online alebo v pokladnici Vatikánskych múzeí.

 

Na záver ešte niekoľko zaujímavostí

Vatikán je najmenší štát na svete a pýši sa statusom nezávislosti.

Nemá oficiálny jazyk. Najdôležitejšie dokumenty sú písané v latinčine alebo taliančine,  rozpráva sa po latinsky, taliansky, francúzsky, anglicky a španielsky.

V prepočte na jedného obyvateľa je Vatikán najnavštevovanejšou krajinou sveta (4 mil. turistov ročne na menej ako tisíc obyvateľov).

Stále tu funguje monarchia, na čele ktorej stojí pápež.

V krajine nie je žiadna poľnohospodárska činnosť.

Jedným z najvyhľadávanejších turistických miest je Sixtínska kaplnka, ktorá tvorí súčasť prehliadkovej expozície Vatikánskych múzeí a je miestom voľby nového pápeža.

Ako nezávislý štát má vlastné poštové služby, bankový systém, noviny, rádiovú stanicu, astronomické observatórium aj armádu.

Za pápežovu osobnú bezpečnosť zodpovedá švajčiarska garda.

 

Zdroj/autor: goitaly.about.com, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa