Nezvyčajné hrady a zámky Európy

2014-02-14 10:25:00 |   |    | 

Majestátne hradné múry už po stáročia fascinujú ľudstvo. Nechávajú nás obdivovať ušľachtilosť svojich tvarov, nedobytnosť hradných múrov či zákutia, v ktorých sa odohrávali príbehy, ústiace do rôznych historických prameňov či povestí. Medzi nimi sú však niečím výnimočné stavby, ktoré sú originálne ako štruktúrou, tak i celkovým dojmom.



 

  • Predjama, Slovinsko

Renesančný hrad je sčasti vstavaný do vchodu jaskyne, preto na prvý pohľad vyzerá, akoby vyrástol priamo zo skaly. Nejeden milovník hradov aspoň raz v živote zablúdi práve do Predjamy, ktorú nájdeme 11 km od mesta Postojna. Hrad je postavený tak, aby znemožnil prístup potenciálnym dobyvateľom. Z hradu viedol tajný tunel do dediny Vipava, kadiaľ počas nepokojov do hradu dopĺňali zásoby. V súčasnosti slúži ako turistická atrakcia, lákavý je aj pre kinematografiu - v r. 1986 sa tu nakrúcal známy film s Jackie Chanom, Božská relikvia.

 

  • Walmer, Anglicko

Zvláštne oblé tvary hradu nájdeme v britskom Kente. Hrad v tvare tudorovskej ruže dal postaviť neslávne slávny Henrich VIII. Tudor. Ako delostrelecká pevnosť mal chrániť pred nájazdmi, napríklad aj katolíkov z Francúzska a Španielska. Hrad sa nachádza pri pobreží, čo v minulosti umožňovalo strieľať z dela na lode ešte pred ich ukotvením. Dnes tu nájdeme aj príjemne pôsobiace a udržiavané záhrady s malým jazierkom, čo dotvára pokojnú atmosféru.

 

  • Neuschwanstein, Nemecko

Máloktorý hrad sa dnes môže popýšiť takým rozprávkovým dojmom ako práve Neuschwanstein. Panoráma okolia spolu s hradom je skutočným rajom pre fotografov. Postaviť ho dal Ľudovít II. relatívne nedávno - v r. 1869 na základoch starého hradu, a to ako poctu pre hudobného skladateľa Richarda Wagnera. V letných mesiacoch sa denné návaly turistov odhadujú až na 6 tisíc. Interiéry sú veľmi bohaté a prešperkované, počet izieb prevyšuje 200.

 

  • Frýdštejn, Česká republika

Na nezvyčajný hrad si prídeme aj u susedov. Z Frýdštejnu sa zachovala predovšetkým jeho veža, na ktorú dnes vedie aj schodisko. Hrad bol postavený na vápencovej skale, ktorá obopína zrúcaniny. Spolu s otvormi, ktoré vedú do podzemných chodieb, pôsobí z diaľky aj zblízka veľmi zaujímavo.

 

  • Chateau de Chambord, Francúzsko

Je jedným z najznámejších zámkov na svete. Nachádza sa v údolí Loiry a slúžil ako lovecké sídlo pre cisára Františka I., ktorý ho predvádzal ako symbol obrovského bohatstva a moci, avšak trávil tu dokopy sotva 7 týždňov. Okrem bohatej architektúry, drahého nábytku či oslnivých kusov umenia sa zámok pýši nádhernými záhradami, ako stvorenými na prechádzky. Zámok obklopuje lesopark, kde sa preháňajú jelene. Krása okolia inšpirovala tvorcov animovaného filmu Kráska a zviera.

 

Zdroj/autor: Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.9/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa