Pont du Gard: viete, na ktorej bankovke ho nájdete?

2014-02-22 14:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Pokiaľ sa chcete tento rok v lete vydať na potulky južným Francúzskom, určite nevynechajte unikátnu historickú pamiatku z čias Rimanov, ktorá je postavená zo žltých vápencových blokov, pochádzajúcich z neďalekého lomu na ľavom brehu rieky Gardon. Výnimočnosťou mosta sa inšpirovali mnohí svetoví umelci.



Akvadukt Pont du Gard je najvyšším a druhým najzachovalejším rímskym mostom na svete. Od roku 1985 je súčasťou Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO a aktuálne zdobí päťeurovú bankovku. Vedie ponad rieku Gardon a vznikol v polovici prvého storočia po Kristovi. Nachádza sa v malebnej oblasti južného Francúzska, v departemente Gard a obci Vers-Pont-du-Gard s necelými dvomi tisícmi obyvateľov. 

 

Niekoľko zaujímavých čísel...

O výnimočnosti stavby svedčia aj nasledovné údaje - celková hmotnosť mosta predstavuje 50 tisíc ton, objem je 21 tisíc metrov kubických. Akvadukt dosahuje výšku 49 metrov a dĺžku 274 metrov. Nie nadarmo je označovaný ako majstrovské dielo rímskej vynaliezavosti. Už v období jeho vzniku používali Rimania napríklad zdvíhacie zariadenia a na stavebných prácach sa podieľali stovky ľudí.

 

Inšpirácia pre Rabelaisa, Rousseaua i Stendhala

Rímsky most sa stal inšpiráciou pre architektov, maliarov, spisovateľov i bežných ľudí. Pont du Gard sa spomína v knihe Pantagruel od francúzskeho spisovateľa Rabelaisa, ktorá pochádza z prvej polovice 16. storočia. Vlnu fantázie a obdivu oživil aj u Rousseaua alebo Stendhala. Maliar Hubert Robert most zvečnil na jedinečnej olejomaľbe. Zahanbiť sa nenechali ani architekti, pretože podľa Pont Du Gard vznikli známe mosty Pont d'Avignon či Pont Saint-Esprit.

 

Dve tváre krajiny - skaly a úrodné políčka

Okolie rímskeho akvaduktu je pozoruhodné. Protikladom k skalnatému pozadiu a prírode na pravom brehu rieky sú miesta, kde zasiahla činnosť človeka. Na malých poľnohospodárskych pozemkoch ľavej strany rieky sa pestuje pšenica, vínna réva a olivy. V roku 2002 vyčíňala v niektorých oblastiach departementu Gard povodeň, ktorá zničila flóru najmä na pravom brehu rieky a zanechala po sebe spustnutú skalnatú pôdu.

Prechádzky po okolitých chodníčkoch sú čarovné, lemujú ich platany a olivovníky. Stelesnením fauny sú volavky, ktoré sa s obľubou zdržujú na brehu. Pozorným očiam neuniknú pestrofarebné rybáriky a pri troche šťastia uvidíte bobra.

V neznesiteľných letných horúčavách sa môžete okúpať v rieke, popri ktorej sú vybudované malé pláže. Kúpanie pod mostom je zakázané kvôli silným prúdom.

 

Legenda o nesmrteľnej láske

K symbolom tohto miesta patria olivovníky, pripútané tesne ku sebe. Zrastené stromy sú staré stovky rokov a viaže sa k nim legenda, ktorá sa traduje z generácie na generáciu. Sú zhmotnením túžby dvoch milujúcich sa ľudí a ich nehynúcej lásky, ktorí chceli spolu zostať naveky. Vyššia moc im túto túžbu splnila tak, že ich premenila na zrastené olivovníky.

 

Zdroj/autor: pontdugard.fr, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa