Malý nemusí vždy znamenať nudný - Isle of Wight (1. časť)

2014-03-12 14:50:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - A to určite platí pre ostrov Isle of Wight, ktorý sa nachádza na juhu Anglicka. Nájdete tu totiž na približne 380 km² viac ako 80 atrakcií a zaujímavých miest. Každý si tu príde na svoje a určite sa tu nudiť nebudete. Ostrov patrí k jednej z najobľúbenejších dovolenkových destinácií Anglicka.



Isle of Wight leží približne 8 km od pevniny Anglicka smerom na juh. Môžete sa sem dostať na vznášadle (hovercraft) približne za 10 minút alebo na rýchlej lodi (fast cat) za 15 minút z prístavného mesta Portsmouth. Pre tých, čo sem prichádzajú autom, sú k dispozícií ferry, kde plavba trvá asi hodinku, a to buď z Portsmouthu, Southamptonu alebo Lymingtonu. Na ostrov sa dostanete do mestečka Ryde, Fishbourne, East Cowes alebo Yarmouth, záleží, akým druhom lode idete a odkiaľ.

Ostrov má okolo 97 km pobrežia a žije tu 150 tisíc obyvateľov. Priemerná teplota počas celého roka je príjemných 13 °C, no ostrov sa oplatí určite navštíviť v lete, kedy sú všetky atrakcie k dispozícii a kedy si môžete vychutnať piesčité aj kamenisté pláže s romantickým zákutiami pod vápencovými útesmi. Isle of Wight má najviac slnečných hodín z celého Spojeného kráľovstva.

Ročne navštívi ostrov približne 2,6 milióna turistov. Turizmus je tu totiž najväčším odvetím (približne 25 percent). Lodný priemysel zamestnáva pomerne dosť obyvateľov a to od staviteľov lodí až po predavačov lístkov na ferry. Keďže doprava na ostrov je drahá, domáci sa snažia vypestovať všetko, čo len môžu. Taktiež chovajú domáce zvieratá ako ovce, kravy a prasce. Výroba mliečnych výrobkov je tak samozrejmosťou, od výborného mlieka až po domáce syry.

Najvyšším bodom ostrova je St. Boniface Down vo Ventnore, ktorý siaha do výšky 240 metrov. Tri hlavné rieky Isle of Wight sú Medina, East Yar a West Yar. Hlavným mestom ostrova je mestečko Newport, ktoré sa nachádza vo vnútrozemí.

Ak sa na ostrov vyberiete, môžete si tu prenajať auto, motorky či bicykel. No najrýchlejšia doprava je autobusová. Nachádza sa tu aj železničná doprava, no vláčik premáva len po východnej časti ostrova od mestečka Ryde po obľúbené letovisko Shanklin. Ubytovať sa môžete v luxusných hoteloch, v majáku, v kempoch, B&B (jednoduché ubytovanie s raňajkami) alebo v ubytovacích zariadeniach s vlastnou kuchynkou.

Na ostrove sa však oplatí prestravovať v reštauráciách, pretože tie sú tu rôznorodé a cenovo dostupné. Čínska, indická, turecká, talianska, grécka, thajská či domáca anglická v miestnych puboch. Určite odporúčame tie, kde zaplatíte pár libier a môžete si vybrať z niekoľkých druhov pečeného mäsa, zeleniny a šalátov, tzv. carvery. Za zmienku stoja aj tie, ktoré podávajú čerstvé plody mora. Veľa podnikov neponúka len vynikajúce jedlo či nápoje, ale aj špeciálne menu napríklad pre deti, živú hudbu či nádherné výhľady na more z terás.

 

Zdroj/autor: Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa