Malý nemusí vždy znamenať nudný - Isle of Wight (2. časť)

2014-03-15 14:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Na Isle of Wight máte na výber veľké množstvo pláží. No ak vás leňošenie na nich prestane baviť, tak máte na výber z pestrej ponuky aktivít. Vráťte sa do histórie ostrova a navštívte jednu z pamiatok, absolvujte vyhliadkový let a pozrite si ostrov zhora alebo sa vyberte vyšantiť na jednu z atrakcií pre vás či deti. Ostrov ich má v ponuke viac než dosť. Okrem toho každý mesiac sa tu koná nejaký festival či vystúpenie. Je len na vás, kam sa vyberiete.



Ak sa na Isle of Wight vyberiete v lete, počasie je tu skoro subtropické, a to hlavne na juhu ostrova. Práve tu sa nachádzajú najlepšie pláže. Veľké piesčité či malé skryté zátoky, kde vás nikto rušiť nebude. Ak surfujete, navštívte veľkú pieskovú pláž na Compton Bay. Ak máte radi pohodlie s reštauráciami, toaletami, sprchami či ihriskami pre deti, tak si vyberte pláž v mestečku Shanklin, Sandown, Ryde alebo Ventnor.

Dobrodruhovia sa môžu vybrať schodami cez skalnaté útesy a dostanú sa do zátoky (Steephill Cove) obklopenou skalami s pohľadom na maják a s výbornou reštauráciou s terasou nad morom. Radi sa potápate a skáčete z útesov? Tak potom kamienková pláž vo Freshwater Bay je práve pre vás.

Milovníkom prírody odporúčame navštíviť botanickú záhradu vo Ventnore. Nachádza sa nad útesmi a je tu rastlinstvo z celého sveta. Nenechajte si ujsť aj návštevu Shanklin Chine na juhu ostrova, kde je viac ako 150 druhov rastlín a vodopád. Nič pre vás? Poďte ochutnať cesnakový džem alebo cesnakovú zmrzlinu na cesnakovú farmu pri dedinke Newchurch. V auguste sa koná aj festival venovaný tejto zdravej zelenine.

Ak uprednostňujete zvieraciu ríšu, ostrov ponúka niekoľko atrakcií. ZOO v Sandowne nie je síce veľká, no špecializuje sa hlavne na šelmy - tigre, levy a jaguáre. Amazon World zase udomácňuje exotické zvieratá z oblasti rieky Amazonky. Na ostrove sa nachádza v blízkosti Newportu zase atrakcia, kde môžete vidieť opice a sovy.

Isle of Wight je bohatý aj na historické pamiatky. Málokto vynechá návštevu Osborne House. Bol domovom kráľovnej Viktórie. Zrúcanina hradu Carisbrooke bola sídlom viacerých panovníkov, no najznámejší bol Charles I., ktorý tu bol aj väznený. Neskôr sa to stalo letným sídlom princeznej Beatrice, dcéry kráľovnej Viktórie. V Yarmouthe sa zasa nachádza posledná pevnosť vystavaná Henrym VIII. Milovníci múzeí si tiež prídu na svoje. Námorné múzeum, múzeum autobusov, histórie ostrova, ako aj miniatúrny model dedín ostrova z roku 1920 vystavaných v nádhernom prostredí záhrady.

Odporúčame navštíviť Needles Battery. Bola to vojenská základňa vybudovaná k obrane pred nepriateľmi nad útesmi. Nachádza sa tu aj maják a priestor, kde sa v roku 1950 a 1960 tajne testovali rakety. Návštevníci majú možnosť sa zviesť lanovkou strmými útesmi s výhľadom na more. Dostanú sa tak na kamienkovú pláž, odkiaľ premáva loďka popri útesoch až k majáku.

Ostrov je známy hlavne pre svoje festivaly. Najznámejší je Isle of Wight festival, ktorý sa koná každoročne v júni a boli tu také hviezdy ako napríklad Bob Dylan, Sting, Iron Maiden, Faithless, Coldplay, Pearl Jam, Paul McCartney, Jay- Z a iní. V roku 2014 tu zavíta napríklad Travis, Red Hot Chilli Peppers či Kings of Leon. Ďalším známym hudobným festivalom je Bestival. Na Isle of Wight sa konajú aj rôzne súťaže na motorkách, na bicykli, jaguároch, na veteránoch, plachetniciach. K najobľúbenejším patrí Walking festival v máji, kde ľudia kráčajú okolo 45 km. Je to najväčší festival chôdze v Spojenom kráľovstve.

Nevšedná krása ostrova si vás získa na prvý pohľad, k tomu príjemné teplé počasie, stále usmiate domáce obyvateľstvo, množstvo aktivít a výborná kuchyňa. Ak sa tam vyberiete, prineste si domácu čokoládu, víno, syr či suvenír s morskou tematikou.

 

Zdroj/autor: Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa