5 dôvodov, prečo navštíviť Nórsko

2014-05-23 15:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - Nórsko je v niektorých ohľadoch podobnou krajinou ako Slovensko, keď samozrejme do úvahy neberieme životnú úroveň. Spomínaná podobnosť nie je napríklad len v počte obyvateľov, ale aj v krásach, ktoré dokáže ponúknuť svojim návštevníkom. Poďme sa preto pozrieť na päť dôvodov, prečo by ste nad Nórskom mali premýšľať ako nad destináciou, do ktorej sa v najbližšej dobe vyberiete.



Samozrejme Oslo

Hlavné mesto Nórska svojou rozlohou aj počtom obyvateľov len nemálo prevyšuje našu Bratislavu, ktorá je aj partnerským mestom Osla. Rozdiely sú však zrejmé na prvý pohľad, nakoľko Oslo je modernou európskou metropolou, pričom Bratislava sa o tento status len nesmelo snaží. Hlavné mesto Nórska vám totiž učaruje úžasnou mestskou atmosférou s mnohými dizajnovo zaujímavými kaviarňami a obchodmi. Ak sa však zameriavate viac na architektúru či umenie, skutočnou lahôdkou pre vás zaiste bude návšteva nórskej národnej opery, Operahuset. Je totiž z väčšej časti obložená vzácnym bielym talianskym kararským mramorom, nehovoriac o fascinúcej architektúre. S umením veľmi úzko súvisí aj Ekerbergpark plný nádherných a umelecky dokonalých sôch. Nájdeme tu diela od takých majstrov, akými sú napríklad Auguste Rodin, Salvador Dalí či Louise Bourgeois a navyše je odtiaľto neopakovateľný výhľad na mesto.

 

Ako inak, fjordy

Ísť do Nórska a vynechať pritom fjordy by bol neodpustiteľný hriech. Ide totiž o dychvyrážajúce skvosty prírody, ktoré máte možnosť si prezrieť úplne zblízka. Nóri majú totiž prvotriedny dopravno-turistický systém, ktorí umožňuje vidieť fjordy takpovediac z prvej ruky. K najkrajším patrí Lysefjord v juhozápadnom Nórsku. V preklade znamená svetlý fjord, pričom tento názov získal vďaka svetlým žulovým skalám, ktoré ho lemujú. Na dĺžku meria až 42 kilometrov a bralá nad ním niekedy merajú až 1 000 metrov. Hoci ide o obrovský fjord, na jeho brehoch sa nachádzajú iba dve dedinky, ktorých obyvatelia sa musia do „civilizácie“ dopravovať len loďami či člnmi.

 

Rozprávkové mesto Alesund

Podľa niektorých je Alesund najkrajším nórskym mestom. Kto vie, možno je to aj pravda, pričom za to paradoxne môže vďačiť obrovskému ničivému požiaru z roku 1904. Po ňom bolo totiž mesto opätovne vybudované a to v súdobom štýle Art nouveau. Dnes preto predstavuje svetovú raritu secesnej architektúry a pôsobí do veľkej miery rozprávkovo. Tiež je známe ako skvelý východiskový bod pre objavovanie fjordov. V blízkosti sa totiž nachádzajú fjordy Geirangerfjord spolu s jeho vysokými vodopádmi a takisto Hjorundfjord.

 

Rybársky Bergen

Druhé najväčšie nórske mesto Bergen je obklopené nielen siedmimi vrchmi a siedmimi fjordami, ale vyznačuje sa aj takmer nepretržitou prítomnosťou dažďa alebo hmly. Odhliadnuc však od týchto neduhov počasia je Bergen krásne mesto ponúkajúce fascinujúcu exkurziu do čias starých námorníkov, ktorú môžete zažiť v starej prístavnej časti s názvom Bryggen, ktorá je zaradená do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Staré drevené domy hrajúce mnohými farbami ponúkajú neopakovateľnú atmosféru, ktorú ešte umocňuje neďaleký rybí trh. Navštíviť sa určite oplatí aj neveľmi vzdialená stará vojenská pevnosť Bergenhus, ktorá si pamätá mnoho významnných udalostí.

 

V meste ropy

Takýmto prívlastkom sa niekedy nazýva jedno z najväčších miest Nórska Stavanger a to vďaka neďalekému významnému nálezisku ropy v Nórskom mori. Dejiny tohto mesta siahajú ďaleko do minulosti, ešte do čias, kedy moriam vládli Vikingovia. Historickým centrom Stavangeru je takzvaný Starý Stavanger, v ktorom sa nachádza 173 drevených domov zo sedemnásteho a osemnásteho storočia v ich originálnej podobe. V meste nájdeme aj najstaršiu katedrálu v celom Nórsku, Stavanger Domkirke. Okolie juhozápadnej metropoly je obklopené nádhernou prírodou, z ktorej z hľadiska turistického ruchu dominuje Preikestolen alebo Pulpit Rock. Ide o skalu asi 600 metrov nad úrovňou mora, ktorá poskytuje neopakovateľné výhľady na celé okolie.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa