Ako sa žije v Provensálsku

2014-06-05 10:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Predstavte si ako vyrábate svoje vlastné víno na pahorkatinách, kde sa pestuje vinič, popri tom popíjate pastis a máte priateľov susedov, ktorí vlastnia vinohrady. To si predstavujete Provensálsko. Turisti zaplavujú tento región v lete hľadajúc svoje miesto na slnku, no tí, čo tu vlastnia malý kúsok tohto raja si tu užívajú každú sezónu.



Známe pre...

Dobrý život plný provensálskych farieb a chutí, s nekonečnými poľami levandule a bielymi kamennými usadlosťami, ktoré stelesňujú ideálnu francúzsku šik krajinu  zvečnenú starými aj mladými umelcami. Nesmieme zabudnúť na kuchyňu a kuchárov, ktorí používajú hlavne miestnu produkciu. Od skromných barových reštaurácií až po reštaurácie s Michelin hviezdičkami.  Viac ako polovica vína rosé pochádza práve z tohto regiónu.

Provensálsko je rozľahlý región, ktorý pozostáva z mnohých oblastí, od pohoria Álp vo vnútrozemí až po zlaté pláže Azúrového pobrežia. Krásy prírody a malebné dedinky, miestne trhy a množstvo aktivít od jazdenia na koni po lyžovanie robí tento región vyhľadávaným dovolenkármi ako aj kupcami nehnuteľností.

 

Výlety po okolí

Len cestovať z jednej časti Provensálska do druhej urobí úžasný denný či víkendový výlet. Sú tu vlakové spojenia do iných častí Francúzska. Taktiež medzimestské spojenia do Švajčiarska, Talianska a Španielska.  V leteckej doprave sa využíva hlavne letisko v Nice.

 

NICE

Iba 23 km od talianskej hranice, piate najväčšie mesto Francúzska je tiež najslnečnejším miestom krajiny. Krásy tohto mesta priťahovali aj umelcov ako Picasso, Matisse a Chagall. V Nice slnko svieti viac ako 300 dní do roka. Bežci, cyklisti a korčuliaristi sa tu premávajú v neustálom sprievode do zotmenia.

 

LES TROIS CHORNICHES

Východne od mesta Nice leží Les Trois Corniches, tri pobrežné cesty, ktoré ponúkajú panoramatické výhľady na Stredozemné more.  V 19. storočí pôvab riviéry transformoval pobrežie a inžinieri postavili tri vyhliadkové cesty – jedna popri mori, druhá hore kopcom a tretia na vrchole útesu. Cesty  vedú z Nice až do Monaka. Popri ceste sú klasické dedinky a staré hrady vystavané na vrcholoch kopcov, ktoré boli chránené pred pirátmi či inými armádami.

 

ROQUEBRUNE

Je to najfarebnejšia zo všetkých dedín na vrchole kopca, raz patrila Monaku, no je súčasťou Francúzska od roku 1861. Práve tu sa stretávajú spomínané tri cesty.

 

GORGES DU VERDON

Gorges du Verdon je najväčší kaňon Európy. Zalesnené svahy boli kedysi dnom tropického mora. Útesy siahajú do výšky 700 metrov nad riekou a kaňon sa rozširuje pred vstupom do Lac de Sainte – Croix – umelo vytvorené jazero, ktoré je asi 64 km na sever od najjužnejšieho bodu Francúzska. Vychutnajte si krásy Gorges du Verdon z výliadkovej terasy na vrchole alebo z kanoe či kajaku z vodnej hladiny.

 

LUBERON

Veľmi dobre zachovalé dediny regiónu Luberon sú skvelým obrazom vidieckeho Provensálska, kde dominantou kraja sú lesy, polia a vinohrady. Kuchári regiónu zdieľajú lásku k výbornej miestnej produkcii. Sušené či čerstvé bylinky sú základom provensálskej kuchyne.

 

PORT- CROS

Tie najkrajšie miesta južného pobrežia Francúzska sú tiež tie najzelenejšie. Asi pol hodinka plavby na ferry z pláží v Saint Tropez je ostrov Port-Cros, čo je najmenší národný park Francúzska.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Zuzana Fialová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa