Svetový unikát: Slovinský hrad je olemovaný dvoma jaskyňami

2014-06-06 10:00:00 |   |    | 

SLOVINSKO - Už na prvý pohľad je slovinský hrad Predjama jedinečnou pastvou pre fotografov. Vyzerá totiž, ako keby vyrastal zo skaly a tvorí tak úžasnú kompozíciu. Okrem toho púta pozornosť ešte aj dvoma jaskyňami. Jedna z nich patrí priamo k hradu a dostanete sa tam počas jeho prehliadky. Tá má však iba 700 metrov. Skutočným skvostom je však druhá Postojnska jama, ktorá ponúka mnoho zaujímavosti a vstupné do nej si môžete zakúpiť vo zvýhodnenom balíčku zároveň s prehliadkou hradu.



Rebel s čerešňovým nápadom

Veľká štvorposchodová budova hradu žiaľ vo svojich útrobách neskrýva veľkú zbierku. Počas rekonštrukcií boli totiž jeho priestory vykradnuté a všetok lup bol prenesený tajnou chodbou, ktorá spája hrad s blízkymi obydliami. S ňou sa spája aj jedna z mnohých legiend o Predjame. Najpamätnejším majiteľom bol Erazem Lueger. Ten si uchoval povesť veľkého rebela, ktorý sa neváhal pustiť do viacerých silných panovníkov. Oponoval dokonca aj Habsburgovcom, čo mu však nevyšlo a rakúsky panovník Frederik III ho napadol so svojim vojskom. Tí si mysleli, že už majú všetko vyhrané, pretože sa Erazem nemá ako dostať zo svojho osídlia. Ten ich však zrazu začal ostreľovať stovkami čerešní, ktoré získal práve prechodom cez tajný tunel do dediny.

V súčastnosti sa v priestoroch hradu nachádza múzeum miestnej histórie. Vidieť tam môžete tradičné oblečenie, odkazy na typické remeslá a taktiež si môžete pozrieť zaujímavé fragmenty z budovania hradu. Súčasťou prehliadky je aj vstup do malej jaskyne, čo je v podstate aj časť tajnej chodby.

 

Najdlhšie sprístupnené chodníky

Jaskyňa Postojnska jama drží ako tromf viacero unikátov. Predovšetkým je najväčšou jaskyňou v Slovinsku. Taktiež má vyše päť kilometrov sprístupnených chodieb, čím sa stáva jaskyňou s najdlhšou prehliadkovou trasou na svete. Oficiálne sa otvorila dokonca pred takmer 200 rokmi. Prvý návštevník do nej vkročil v roku 1819 a o chvíľku bude oslavovať nádherné výročie. Vtedy ho tam zaviedol objaviteľ Luka Čeč. Vďaka obrovským priestorom a veľkej stalaktitovej výzdobe ju nazývajú aj podzemným mestečkom. Určite sa v nej nebudete cítiť stiesnene a ponúkne vám naozaj unikátny zážitok.

 

Prehliadka na vláčiku

Obe tieto atrakcie bývajú často aj súčasťou poznávacích zájazdov do tejto krajiny, ktoré organizujú slovenské cestovné kancelárie. Tou vyhľadávanejšou je pre mnohých ľudí práve jaskyňa Postojnska jama. Zaujímavosťou je aj fakt, že istú časť prehliadky absolvujú návštevníci na vláčiku. Ten ich odvezie do centra diania a ukáže im úžasný jaskynný komplex. Unikátny je dvojkoľajový systém, ktorý sa nenachádza v žiadnej inej jaskyni na svete. Jej priestory sú rozdelené do niekoľkých častí. Prvá je stará vstupná časť, nájdete tam aj koncertnú a kongresovú sálu. V koncertnej sále sa skutočne niekedy konajú aj hudobné alebo divadelné vystúpenia. Získavajú tak fantastickú nenapodobiteľnú akustiku. Úžasná výzdoba jednotlivých miestností dosahuje miestami výšku až piatich metrov. Vo veľkej miere vďačí za svoju výzdobu riečke Pivka.

 

Malý dráčik a 150 druhov zvieratiek

Ďalšia unikátnosť sa týka živočíchov žijúcich v jaskyni. Vidieť tam môžete rôzne druhy pavúčikov, vodných hadov, netopiere, dokonca aj motýle prelietavajúce pomedzi úžasnú výzdobu, lúčne koníky a vošky. To najzaujímavejšie zvieratko sa však volá proteus anguinus. Je to zvláštny živočích, ktorý žije iba na tomto mieste. Jeho koža nie je pokrytá srsťou, je úplne slepý a nemá žiaden pigment. Trošku jašterice a trošku rybky žijú v blízkosti vody a čo je podstatné, nájdete ich jedine v Postojnsky jame. Zvieratko žije v malých jaskynných jazierkach. Časť z nich je ukrytá aj v obrovskom teráriu.

Zaujímavá je aj legenda, ktorá sa s nimi spája. Podľa nej sú tieto zvieratká len bábätkami. A keby mohli vyrásť boli by z nich obrovské draky. Pred očami by sme podľa tejto teórie mali mať x-tú generáciu historických tvorov, ktoré tam driemu ukryté pred očami zvedavého sveta. Vstupné do jaskyni je pre dospelého 22,90 eura, do hradu 9 eur. Ich kombinované vstupné je za 28,90. Okrem neho si môžete objednať aj balíčky, ktoré vás zavedú aj do iných miestností. Najdrahší za 33,90 vám okrem týchto dvoch atrakcií ponúka aj pohľad na spomínané zvieratká a na prehliadku motýľov. Vstupenky si môžete zakúpiť aj online.

 

Zdroj/autor: David, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa