Normandia: Za históriou, kultúrou a gastronómiou

2014-06-13 10:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Určite vám je známy známy pojem Normandia. Pravdepodobne z hodín Dejepisu … . Počas 2. svetovej vojny sa na tunajších plážach vylodili spojenci a následne oslobodili Pariž, čo bolo dôležitým medzníkom pre zvrat vo vojne. Avšak Normandia je známa svojou históriou, ktorá sa spája aj s Vikingami, či Juliusom Caesarom … . Preslávená je aj svojim kulinárskymi špecialitami, tradíciami.



Normandia, je historické územie na severozápade Francúzka, pri pobreží Lamanšského prielivu. Svoj názov dostala Normandia podľa Normanov, potomkov Vikingov, ktorí v 9. storočí obsadili územie okolo riek Seiny, Loiry a Rýn. Vzniklo tak Normánske vojvodstvo na základe dohody s Karolom Prostoduchým a Rollom. To slúžilo ako dedičné léno francúzskych kráľov, ktorí viedli počas 14. až 15. storočia tzv. storočnú vojnu.

Tento región, môžeme rozdeliť na Hornú a Dolnú Normandiu. A prečo by sa Vám oplatilo navštíviť Hornú Normandiu? Napríklad aj preto, lebo Horná Normandia je známa svojím jablčným muštom. Ten sa po destilácií konzumuje vo forme jablčného brandy. Oblasť je preslávená chovom koní, nachádzajú sa tu dva francúzske národné žrebčíny. A cestovateľsky zaujímavými sú aj mestá Caen, Cherobourg, Le Havre.

Mesto Le Havre sa dostalo v roku 2005 na Zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO. Nachádza sa tu Múzeum stredovekého sochárstva, Múzeum starého mesta s umeleckými dielami zo 16. až 20. storočia.

Našli ste už niekedy ideálne miesto, kde nájdete všetko to čo Vás zaujíma? Ak nie, určite ho nájdete v Normandií. Na tomto rajsky krásnom kúsku sveta, nájdete všetko po čom túžite … od nádhernej prírody, príťažlivého mora, cez zaujímavú históriu, umenie, kulinárske špeciality, ale aj výbornú domácu kuchyňu. Tu stačí len dodať, hor sa cestovať ...

 

Zdroj/autor: wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa