Na výlete v Londýne neobíďte tieto hodiny. 5 faktov, ktoré ste možno nevedeli o Big Bene

2015-03-18 17:00:00 |   |    | 

Najznámejšie hodiny na svete každý pozná. Londýnsky Big Ben je jednou z najvyhľadávanejších atrakcií nielen Európy. Málokto však vie, že Big Ben má vlastne ženské meno. Oficiálne sa veža s hodinami patriaca ku komplexu Westminsterského paláca volá Elisabeth Tower (Alžbetina veža). Prinášame vám 5 zaujímavostí, ktoré ste o slávnych hodinách nevedeli.



 

Prečo vlastne Big Ben?

 

Big Ben sa volá zvon, ktorý sa na veži nachádza. Ide o najväčší zvon na svete a traduje sa, že zvon je pomenovaný po staviteľovi paláca Benovi Hallovi. A z dôvodu, že zvon váži neuveriteľných 13.6 ton a je vyše 2 metre vysoký mu k Benovi pridali oslovenie Veľký. Zvon môžete počuť každú celú hodinu.

 

Aké má veža miery?

 

Veža je vysoká 93,3 m a do výšky 61 m je postavená z tehál spevnených kameňom. Ďalšia časť veže je spevnená oceľovou konštrukciou. Základy veže tvorí betónové teleso hrubé 3 m o rozmeroch 15 × 15 m dosahujúce hĺbku 7 m pod povrchom. Hmotnosť veže sa odhaduje na 8 667 ton. Štyri hodinové ciferníky sa nachádzajú vo výške 55 m nad zemou. Do zvonice vedie 334 schodov. Pod vplyvom pôdnych podmienok sa veža nakláňa o približne 220 mm na severozápad.

 

Kto je zodpovedný za presnosť a dizajn?

 

Najslávnejšie hodiny na svete vďačia tomu, ako vyzerajú dvom pánom. Barón Edmund Beckett Denison navrhol, ako by mala londýnska veža vyzerať. Zaujímavé je, že bol v skutočnosti právnik a nie hodinár, hoci boli jeho veľkým koníčkom.  Podľa jeho návrhov ich potom vyrobil hodinár Edward Dent. Ďalšou zaujímavosťou je, že Big Ben je známy nielen svojím výzorom, ale aj presnosťou. Môže za to uzavretý mechanizmus, ktorý je odolný voči vetru, dažďu i bombardovaniu Nemcov počas druhej svetovej vojny.

 

Jednoduchá údržba

 

Big Ben sa čistí každých 5 rokov. Na jeho úpravu sa používa len mydlo a voda. Pred upratovaní každého z čistiaceho tímu riadne preškolia. Okrem toho, že musia vedieť pracovať vo výškach, musia poznať najdôležitejšie pravidlo, a to je nedotknúť sa sklenených okien, aby neprišlo k ich poškodeniu.

 

Slávny aj vo filmoch

 

Kto by nepoznal Big Ben! Ak ste neboli v Londýne, mohli ste ho vidieť aspoň vo filmoch. Známe hodiny sa objavili v nejdenom zahraničnom trháku. Aj nami obľúbené bondovky by sa bez Big Bena nezaobišli. Keďže ide o jednu z najznámejších pamiatok sveta, hodiny nezabudli ukázať aj v akčných sci-fi snímkach ako Deň nezávislosti, Vojna svetov, Mars útočí, V ako Vendeta ... Londýnske hodiny mohli vidieť diváci aj v kreslenej podobe v seriáloch SimpsonovciFuturama

 

Autor: Katarína Gajdošíková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Katarína Gajdošíková

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa