VIDEO: Skrotenie najnebezpečnejšieho chodníka sveta

2015-10-16 12:00:00 |   |    | 

Caminito del Rey. Spojenie slov, ktoré v každom milovníkovi adrenalínu niečo zobudí. Vždy ide o túžbu. Túžbu zdolať ho a prekonať trasu, ktorú čas poznačil do takej miery, že sa z prechádzky do susednej dediny stalo hotové dobrodružstvo s príchuťou nebezpečenstva. Nie jeden človek tu totiž zomrel.



 

Caminito

 

V preklade chodníček, vôbec nebudí správny dojem. Ak si totiž predstavíme chodníček, vyjaví sa nám cestička lesom, po lúke, alebo niečo inak romantické. Za to tunajší „chodníček“ je zrejme presným opakom. Romantikou to tu vôbec nezaváňa, iba že by ste s vašou polovičkou radi preskúšali vašu lásku na život ohrozujúcej ceste. Pach strachu a vypätia sprevádzal cestu až do tohto roku.

Caminito del Rey sme na Dromedári už viackrát písali a vždy sa to spájalo so slovami najnebezpečnejší. Taký totiž aj bol. Zničené chodníky, ktoré zrejme neopravovali od prvej návštevy kráľa, vypadané dosky a slabé bezpečnostné laná. Tak vyzeral „kráľov chodníček“, ktorý patril medzi obľúbené „pamiatky“ v celej oblasti Málaga.

Postavili ho ešte v roku 1905, kedy ho využívali domáci obyvatelia, ale taktiež železničiari. Po dlhé roky slúžil ako jedinečný spoj, ktorý umožňoval okolitým obyvateľom, aby sa stretávali, aby mohli chodiť do škôl, práce a na nákupy. Bol totiž jediným spojením medzi odľahlými dedinami a taktiež sídlami v skalách. Kedysi ste po ňom pokojne prešli aj na koni či bicykli. Prístupný bol dokonca aj v noci, keďže tu nechýbalo elektrické osvetlenie. Rokmi však o svoje postavenie prišiel, keďže sa na ňom podpísali čas, počasie a zanedbaná údržba.

Tento chodníček leží takmer 100 metrov nad hladinou rieky Guadalhorce. Trasa prechádza tiesňavou a má dĺžku okolo 3 kilometrov, no treba k tomu pridať ďalšie približne 4 km, ktoré vás privedú a odvedú z tiesňavy. Cesta je to náročná, no ročne sem lákala stovky turistov. Tí len s istením na karabínkach podnikali nebezpečnú cestu po chodníčku, na ktorom kde tu chýbal kus, inde už chodník ani nebol a museli ste buď liezť po skalách, alebo preskakovať z jednej železnej výstuže na druhú. Z tohto dôvodu úrady chodník uzavreli a vstup naň zakázali pod hrozbou vysokej pokuty.

 

 

Nová doba

 

O takéto napätie ale všetci milovníci adrenalínu tento rok prišli. Na jar bola totiž dokončená oprava chodníka, ktorá ho konečne dostala do stavu vhodného aj pre bežných turistov. Pribudli dosky, zábradlie a lepšie istenie. Teraz je už chodník pripravený na to, aby ho mohlo navštevovať viacej ľudí. Slúžiť opäť môže aj domácim, aby si skrátili cestu.

 

Na výlete

 

Ak by ste sa sem chceli prísť pozrieť počas návštevy Málagy, stačí sa zviezť miestnou MHD. Odporúča sa začať trasu pri severnom vstupe (Ardales), keďže týmto smerom chodníček klesá. Treba pripomenúť, že trasa nie je okružná, takže si budete musieť zabezpečiť dopravu medzi dvoma bránami, ak to bude nevyhnuté. Využiť na môžete autobusy, ktoré oba body spájajú. Cesta by mala stáť 1,5 €, alebo 0,94 €, ak vlastníte mestskú dopravnú kartu mesta Málaga. Aktuálny harmonogram nájdete na oficiálnych stránkach.

Chodník je otvorený vždy od utorka do nedele, v zime od 10:00 do 14:00 a v lete od 10:00 do 17:00. Cesta by mala trvať od 4 do 5 hodín a musíte sa vopred objednať, čo je až do marca 2016 zdarma. V prípade že sa sem chcete vyberať, musíte rátať s tým, že za zlého počasie je chodník uzavretý, môžu sem ísť deti len staršie ako 8 rokov, treba podpísať dokument, že ste porozumeli všetkým nariadeniam a musíte mať na seba bezpečnostné prvky, ako prilbu.

Zdroj/autor: youtube.com, caminitodelrey.info, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa