Celé Španielsko za jeden deň? Zvládnete to až prekvapivo jednoducho!

2015-11-11 08:00:00 |   |    | 

Ak ste počas vašej dovolenky našli niečo, čo sa vymykalo spomedzi ostatných pamiatok a neviete na to zabudnúť ani dlho po návrate domov, tak viete, že váš výlet za niečo stál. Jedno také miesto sme našli i v Barcelone. Ak milujete Španielsko, táto atrakcia, ku ktorej sa dostanete z centra autobusom číslo 150, vás nepochybne nadchne rovnako ako nás.



 

Všetky časti Španielska za pár hodín

 

I keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, Poble Espanyol je umelo vybudovaný skanzen a nejde o pôvodnú historickú časť Barcelony. Postavený bol v roku 1929, keď Puig Cadafalch dostal nápad združiť všetku tú vzácnu architektúru Španielska na jedno miesto. Postupne so svojimi spolupracovníkmi prešiel celú krajinu a zozbieral najzaujímavejšie a najcharakteristickejšie črty jednotlivých regiónov. Z týchto poznatkov potom vypracovali komplex malého mestečka, ktorého jednotlivé časti pozostávali práve z týchto zaujímavých budov. Dokopy tam nájdete až 117 domov, ktoré vás postupne prevedú celým Španielskom. Pred začiatkom jednotlivých častí je vždy informatívna tabuľka, ktorá vám povie viac o architektúre, ale aj o danom regióne. Potom nasleduje sled budov a podnikov, ktoré vám lepšie prispejú ku konečnému obrazu danej lokality.

Hneď po vstupe sa ocitnete na námestí, ktoré je obklopené najmä reštauráciami a viacerými podnikmi. Niektoré stavby majú podobu kostolíkov, môžete sa prejsť aj po mostoch a vyjsť do malej záhradky so sochami. Aby ste sa po mestečku lepšie orientovali, môžete si objednať i videosprievodcu, keď dostanete do rúk tablet, ktorý vám interaktívne predstaví jednotlivé lokality Poble Espanyol. Časť domov je prerobených i na menšie múzeá s regionálnym umením.

 

Podniky, pouličný predaj i obchodíky s originálnym tovarom

 

Súčasťou týchto malých regiónov sú aj rôzne podniky, ktoré sú mu prispôsobené. Čiže zatiaľ čo si dáte raňajky v andalúzskom štýle, obed už môže byť typicky katalánsky. Reštaurácie a kaviarne sú štylizované tak, aby boli ladené do tradičného vidieckeho štýlu, ale zároveň aby aj splnili očakávania náročných klientov očakávajúcich trošku luxusu. I keď nie všade hovoria dokonalou angličtinou, práve to dodáva Poble Espanyol ten krásny španielsky ráz. V obchodíkoch sa špecializujú na tradičné výrobky z daných lokalít. Mnohé z nich pochádzajú od malých remeselníkov a v niektorých z nich si môžete pozrieť aj priamo ukážky z ich výroby. V mnohých obchodíkoch sú veľmi milí predavači, ktorí vám ochotne poskytnú množstvo informácií o ich regióne. Na námestí nájdete aj malé stánky, ktoré ponúkajú pouličné občerstvenie.

 

Denný neobmedzený lístok

 

I keď si chcete zájsť do Poble Espanyol len na obed, musíte si zaplatiť vstupné. Pre opakované návštevy sú však k dispozícii ročné lístky, ktoré sa vám cenovo vrátia už po troch návštevách. Dokonca existujú aj zvýhodnené varianty, vďaka ktorým si so sebou môžete vždy prizvať aj nejakého hosťa alebo tam zobrať celú rodinu. Jednu z výhod dostanú i samotní turisti. Pre tých je pripravená možnosť užiť si naplno ich denný lístok. Stačí si zaplatiť vstupné a následne sa môžete do Poble Espanyol vracať dookola až do záverečnej. Tá je po väčšiu časť týždňa až o polnoci, takže mestečko si môžete vychutnať i v takejto nočnej atmosfére.

 

Večerné predstavenia plné španielskej vášne

 

Úlohou Poble Espanyol je ukázať Španielsko aj v jeho súčasnej podobe. Tak sa to stane najmä v nočných hodinách. Časť podnikov sa totiž špecializuje na súčasnú kultúru a ponúkajú vám tak najmä počas víkendov moderné diskotéky. Stačí však prejsť len pár krokov a už sa dostávate do úplne iného sveta. Viacero podnikov ponúka i pravidelné flamengo predstavenia. Niektoré sú bezplatné, ku niektorým je potrebné rezervovať si stôl a zaplatiť si večeru. Poble Espanyol chytá večer druhý dych a predstavuje presne ten rušný život, ktorý milujú všetci Španieli. V tomto skanzene sa snažia organizovať aj rôzne podujatia a prinášajú tam vždy nové atrakcie.

 

Zvýhodnené ceny a okolité pamiatky

 

Vstupné do Poble Espanyol je 12 eur. Ak však vlastníte Barcelona Card, nezaplatíte ani 10 eur. Zľavu môžete mať aj v prípade, ak nakupujete lístok online. Pokiaľ máte záujem aj o videosprievodcu, zaplatíte o 3 eurá viac. Keď by ste prišli do Poble Espanyol po ôsmej hodine, zaplatíte pred zľavou len 7 eur. K dispozícii sú i rôzne zvýhodnené vstupenky. Jedna z nich ponúka i zlacnené vstupné spolu do vedľajšieho MNAC múzea s historickým i aktuálnym umením. Ak budete kupovať lístok na mieste, bude vás to stáť 24 eur, online len 18 eur. Ročná vstupenka pre jednu osobu stojí 30 eur, pre dve osoby 40 eur. Pri zakúpení lístka dostanete trojeurovú zľavu na mestskú lanovku.

Táto lokalita je taktiež bohatá na rôzne atrakcie. Môžete si teda naplánovať celý deň v jej okolí a do Poble Espanyol sa vrátite vtedy, keď vám to bude vyhovovať. Do 20 minút pešej chôdze prídete na Las Ramblas so známou fontánou. Odtiaľ to máte blízko i k MNAC múzeu, ku ktorému vedú umelo vytvorené vodopády. V hornej časti sa nachádza olympijský štadión a olympijské múzeum. Prejdite sa aj nádherným areálom pri susednom krytom štadióne, ktorý je v noci úžasne osvetlený. Ak budete autobusom 150 pokračovať ďalej, dostanete sa postupne k dvom mestským lanovkám a taktiež k hradu Montjuic.

Zdroj/autor: poble-espanyol.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa