Praveká dedina, kde to stále žije: Na juhu Talianska sa zastavil čas

2016-05-02 11:40:00 |   |    | 

Je staršia ako Rím a krajšia ako Neapol, napriek tomu ste o nej zrejme nikdy nepočuli. Škoda, kto raz Materu navštívi, nikdy na ňu nezabudne. Iné také miesto nenájdete na celom svete.



 

Na úplnom juhu Talianska v provincii Basilicata sa nachádza 70-tisícové mesto Matera, ktorá sa pýši tým, že je tretím najstarším na svete. Jej časť Sassi bola osídlená už pred 9000 rokmi a ako jediná je nepretržite obývaná dodnes. Vstúpte aj vy do sveta Flinstonovcov, navštívte starobylé jaskyne a vdychujte vôňu histórie.

Starobylé mesto vyrástlo nad roklinou Gravina, ktoré vytvorila rieka rovnakého mena. Už od úsvitu civilizácie si tu ľudia tesali svoje obydlia do skaly, dnes nájdete v meste a okolí až 3000 prírodných a umelých jaskýň, v ktorých žili ľudia už v období paleolitu. V niektorých z nich môžete uvidieť zvyšky starovekých pekární alebo vodných nádrží, ktoré boli pre prežitie v nehostinnej oblasti mimoriadne dôležité.

Ešte začiatkom 20. storočia bola Matera považovaná za hanbu Talianska. Mesto bolo zničené a chudobné, kvôli zlým hygienickým podmienkam tu prepukali choroby a nefungovalo tu žiadne školstvo. Kurence chovali pod posteľou, kone v kúte a deti spali, kde si našli miesto. Počas 2. svetovej vojny sem dokonca fašistický režim posielal politických väzňov, lebo to tu vraj bolo horšie ako akékoľvek väzenie. Po vojne sa tu v otrasných podmienkach tiesnilo vyše 15 000 bedárov. Napokon vláda vystavala nad Sassi nové moderné budovy a obyvateľom nariadila vysťahovanie.

Ľudia sa však svojich domov nevzdali a dnes je všetko úplne inak. Sassi sa v roku 1993 dostalo na zoznam UNESCO a zaujalo aj filmárov. Kvôli podobe so starým Betlehemom tu nakrúcali takí slávni filmári ako Pier Paolo Pasolini ( Evanjelium podľa Matúša, 1964) či Mel Gibson (Utrpenie Krista, 2004). Dnes si tu kupujú jaskyne bohatí Taliani, ktorí túžia po jedinečných letných sídlach a pomaly sa prebúdza aj turizmus. V starých jaskyniach tak nájdete nielen múzeá s ukážkou pôvodného zariadenia, ale aj hotely, reštaurácie či umelecké dielničky.

Pri svojej návšteve nevynechajte ani jeden zo skalných kostolov, je ich tu až 150. Väčšina z nich pochádza z byzantskej doby a tak neraz ukrýva vyblednuté fresky, staré 1200 rokov.

Pod hlavným námestím v Matere (Piazza Vittorio Veneto) zasa nájdete jednu z najpôsobivejších cisterien na svete. Je hlboká ako 5-poschodová budova, rozľahlá ako futbalové ihrisko a pojme až 5 miliónov vody. Aj vďaka nej tu dokázali tisícky ľudí prežiť celý život.

 

TIPY & TRIKY

DOPRAVA

Matera sa nachádza úplne na juhu Talianska, v mieste, kde začína „opätok“ čižmy. Najjednoduchšia je samozrejme doprava autom, od Bratislavy je však mesto vzdialené 1500 kilometrov a predpokladaná doba jazdy je 14 hodín, preto treba myslieť na oddych. Menšou nevýhodou je aj obmedzený vjazd do centra. Diaľnicou A14 pôjdete až ku Canose, odkiaľ je to do Matery ďalších 100 km.

Najbližšie veľké mesto je Bari, na miestne letisko Karola Wojtylu sa však z nášho okolia nelieta. Škoda, z Bari sa veľmi ľahko dostanete do Matery autobusom alebo vlakom. V lete (okrem nedieľ) dokonca z letiska premáva Pugliairbus, ktorý vás do Matery prepraví zadarmo.

Pohodlnou alternatívou je vlak – cesta vám bude trvať hodinu a pol, ale nádherné scenérie vás určite nudiť nebudú. Pamätajte však, že v nedeľu a cez sviatky tieto vlaky nejazdia. Cestovné lístky nie sú drahé, nezabudnite si ich však označiť ešte pred nástupom.

V Matere sú až tri stanice, odporúčame vystúpiť na tej hlavnej (Matera Centrale), ktorá sa nachádza v podzemí novšej časti mesta. Prejdite námestím Piazza Matteotti a vydajte sa po Via Roma, ktorá vás privedie ať na Piazza Vittorio Veneto. Pod ním už nájdete Sassi a jeho úžasné jaskyne.

 

UBYTOVANIE

Nezabudnuteľným zážitkom je ubytovanie v pôvodnej jaskyni. Musíte si však zaňho poriadne priplatiť – jedna noc vás bude stáť viac ako 300 eur. V klasickom hoteli sa však vyspíte aj za tretinu.

 

JEDLO

Jedlo je tu fantastické, podľa mnohých tu ochutnáte ten najlepší chlieb v celom Taliansku. Okrem neho treba vyskúšať aj pizzu, grilované jahňa, sušené čili papričky a orecchiette, cestoviny v tvare malých mušličiek. Zapiť ich môžete miestnym silným červeným vínom „aglianico“. Ceny sú podobné ako inde v krajine. Cestoviny stoja od 12 eur, za hlavné mäsové jedlo dáte okolo 20. Niektoré reštaurácie ponúkajú výhodné  turistické trojchodové menu v cene cca 17 eur vrátane minerálky.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: thinkstock, wikimedia, designhotels.com
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa