Najväčšie poklady Balkánu: Miesta, aké nikde inde nenájdete

2016-08-03 00:00:01 |   |    | 

Krajiny balkánskeho polostrova patria stále k menej preskúmaným klenotom Európy. Zatiaľ čo Chorvátsko navštevujeme pravidelne každé leto, na Macedónsko, Srbsko alebo Bulharsko sa trošku zabúda. Pritom každá z týchto krajín ponúka hneď niekoľko prírodných a historických skvostov, ktoré smelo konkurujú i známejším západným susedom.



 

Plitvické jazerá, Chorvátsko

Hlavný cestovateľský tromf Balkánu už istotne navštívili mnohí z vás. Plitvické jazerá patria k top atrakciám medzi fakultatívnymi výletmi v Chorvátsku a sú výborným miestom pre kratšie turistické trasy, ale aj pre dlhšie túry. Kaskádovité jazerá spájajú pôsobivé väššie aj menšie vodopády. Ich zaujímavosťou je, že odtieň vody sa počas roka viackrát mení. Sfarbenie závisí od počasia, ale aj zastúpenia minerálov v jednotlivých jazerách.

 

Ochridské jazero, Macedónsko

Na hranici medzi Macedónskom a Albánskom sa nachádza Ochridské jazero, ktoré patrí medzi najhlbšie na svete. Ak si chcete v jazere zaplávať alebo kempovať niekde v jeho blízkosti, mali by ste zájsť na južnú stranu, ktorá má miernejší terén a pobrežie je vhodnejšie i na oddych na deke. Zo severnej strany nájdete vyššie útesy, ale aj hlavnú atrakciu celého okolia. Malé opátstvo má úžasný výhľad na jazero a je zároveň jednou z mála pôvodných stavieb z okolitých malých mestečiek.

 

Nesebar, Bulharsko

Pôvodne nenápadné rybárske mestečko bolo pred koncom druhého milénia zapísané medzi pamiatky UNESCO. Patrí medzi najstaršie sídla v Bulharsku, ktoré si uchovalo pôvodné historické centrum s niekoľkými kostolíkmi. Má fantastickú polohu - sídli na vysunutom polostrove, ku ktorému vedie len dvojprúdová cesta. Ocitáte sa tak v zajatí nádhernej vidieckej atmosféry, ktorá je navyše ideálna pre plávanie a potápanie. Na jeho okrajoch nájdete piesočné pláže a pár penziónov s úžasným výhľadom ako stvoreným pre prímorskú dovolenku.

 

Diablovo mesto, Srbsko

Za touto unikátnosťou stojí vysoký podiel minerálov v pôde a okolí. Kvôli tomu síce v Diablovom meste nerastie bujná vegetácia, čo mu však dodáva ešte dramatickejší charakter. Minerály začali postupne zvetrávať tunajšiu pôdu a vytvorili dvesto vysokých stĺpcových monumentov. Tie stoja pri sebe ako imitácia veľkého kamenného lesa. Unikátne vyzerajú taktiež pri nočnej túre, keď ich domáci nasvecujú pomocou vonkajšieho osvetlenia.

 

Medžugoria, Bosna a Hercegovina

Významnou atrakciou je i kresťanské pútnické miesto v Hercegovine. Na vrchu Medžugoria sa v minulosti zjavila Panna Mária, ktorá odovzdala domácim deťom vzácne posolstvá. Odvtedy sa tam konajú organizované, ale aj samostatné púte, kde veriaci prosia o odpustenie svojich hriechov. Nie je výnimkou, ak sa naraz deje viacero malých improvizovaných súkromných omší, ktoré sú odslúžené vždy v inom cudzom jazyku. Je veľmi zaujímavé pozorovať, ako sa takto zotrú rozdiely medzi jednotlivými národnosťami a vďaka silnej atmosfére sa všetci stanú jedným národom. Okrem toho ponúka Medžugoria aj krásny výhľad na okolie.

 

Jaskyňa Postojna jama, Slovinsko

Štatisticky najnavštevovanejšiu jaskyňu v Európe nájdete v Slovinsku. Postojna jama vznikla vďaka nenápadnej riečke, ktorá vyhĺbila najväčší jaskynný systém v krajine a vytvorila najvzácnejšiu stalagmitovú výzdobu vôbec. Ku jaskyni je pripojený aj hrad, ktorý bol z časti vybudovaný priamo v skale. Môžete si zakúpiť zvýhodnené vstupné do oboch atrakcií. V jaskyni žijú netradičné biele salamandre, ktoré sú ohrozeným druhom a sú vysoko chránené.

 

Meteora, Grécko

Je ťažké rozhodnúť sa, čo na Meteore najviac obdivovať. Prvýkrát vás očarí, keď sa k nej budete pomaly približovať. Opátstvo sídli na vysokej skale, ku ktorej je náročný výstup a vyšliapať si to budete musieť po strmej kaskádovej ceste. Tá tam v minulosti pravdaže nebola a mnísi museli postupne na skaly vyniesť všetok materiál, aby mohli vybudovať rozsiahly kláštor s príslušnými budovami. Vraj počas každej cesty nahor mali dostatok času na meditovanie a lepšie sa tak priblížili k Bohu. Po vystúpení na najvyššiu budovu vás Meteora očarí po tretíkrát. Naskytne sa vám fantastický výhľad na okolie a nehostinný, no o to krajší terén, v ktorom vznikla.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa