Katedrála v Chartres ukrýva najcennejšiu relikviu Panny Márie: Nadchne však aj neveriacich

2017-07-28 12:00:00 |   |    | 

Francúzsko je nielen krajinou dobrého vína a krásnych zámkov. Nájdete tam aj množstvo vzácnych sakrálnych stavieb, medzi ktorými vyniká katedrála Notre-Dame v Chartres. Okrem výnimočnej architektúry sa môže pochváliť aj ďalšou unikátnosťou. V roku 876 jej vtedajší panovník Karol II. daroval vzácnu relikviu v podobe rúcha, v ktorom bola oblečená Panna Mária v čase, keď jej archanjel Gabriel zvestoval správu o nepoškvrnenom počatí a narodení jej syna Ježiša.



 

Z pútnického miesta veľkolepá dáma

Keďže Chartres dostalo takýto vzácny dar, rozhodlo sa postaviť rúchu patrične veľkolepú katedrálu, ktorá by vystihovala jeho dôležitosť a jedinečnosť. Prvý kostol bol postavený v 10. storočí. Potom však v 12. storočí dvakrát vyhorela a domáci obyvatelia sa rozhodli začať odznova. Na konci tejto éry postavili základy a nasledujúcich tridsať rokov postupne zveľaďovali jej jednotlivé časti. Oficiálne vysvätená bola až v roku 1260, teda 66 rokov po začiatku jej výstavby. Ani tento moment však neznamenal konečné úpravy, pretože i v nasledujúcich rokoch pribudli menšie prístavby a hlavne zdobenie vo viacerých jej častiach. Hlavným motívom, prečo vystavať tak veľkolepú katedrálu bolo, priblížiť sa k božiemu svetlu a osláviť veľkoleposť jeho existencie. Kvôli tomu vytvorili na budove viacero zaujímavých detailov, ktoré fascinujú ľudí ešte aj v súčasnosti.

 

Jediná bez väčších renovačných zásahov

Katedrála v Chartres je 130 metrov dlhá a v najvyššom bode má 113 metrov. Ide konkrétne o severnú vežu, ktorá je najstaršou svojho druhu na svete a zároveň patrí aj k prvým dokončeným častiam katedrály. Zaujímavosťou je, že výzorovo je iná od zvyšku svätyne a je tak výrazne odlíšená od jednoliateho celku zvyšku budovy. Katedrála stojí na základe v tvare veľkého kríža. Má sedem lodí a najnovšia časť sa nachádza v oblasti chóru. Z tejto éry sa nepodarilo zachovať veľa stavieb. Výnimočnosťou tej v Chartres je, že má len minimálne zásahy počas rekonštrukcií. Hlavne vysoko cenené okná s vitrážami sa podarilo uchovať v pôvodnom stave, vďaka čomu sa neskôr v roku 1979 dostala aj do zoznamu pamiatok UNESCO.

 

Najdokonalejšie astrologické hodiny

Priam fascinujúco pôsobia veľké astrologické hodiny, ktoré pochádzajú zo 16. storočia. Tie sú stále funkčné a nútia nás vzdať hold majstrom, ktorí ho už v tej ére dokázali zostrojiť bez toho, aby mali také možnosti ako dnešní architekti a majstri. I po toľkých rokoch dokážu presne ukázať čas, deň, mesiac, rok, polohu slnka a mesiaca, ale aj znamenie zverokruhu, ktoré aktuálne vládne.

 

Tri portály s trojicou dverí

Kvôli rozsiahlosti celej stavby dochádzalo počas jej stavania k viacerým problémom. Najhoršie boli momenty, keď začala veľkolepá budova pomaly padať a architekt musel rýchlo vymyslieť spôsob, akým to celé zachráni. Postupne preto začali pridávať veľké podporné stĺpy, ktoré však museli zapasovať do celého koloritu stavby. Z toho dôvodu sa ich rozhodli rozostavať po stranách v oblúkovitých tvaroch, aby zároveň rozložili tlak a vytvorili na katedrále vzdušnejší dojem. Vstup do kostola bol pôvodne iba jeden. Potom sa však rozhodli otvoriť ju z troch strán a vybudovať tri veľké portály, pričom každý z nich má po tri vlastné dvere. Zaujímavosťou je originálne zdobenie, keď západ tvoria fragmenty zo života a nanebovstúpenia Ježiša Krista, sever je venovaný starému zákonu a pozícii Panny Márie v cirkvi a posledná časť má sledovať obdobie od Ježišovej smrti až po jeho opätovný návrat medzi veriacich.

 

Meditovanie na pôvodnej podlahe

Jednou z najstarších častí katedrály je podlaha, ktorá pochádza z roku 1205, čiže vznikla 11 rokov od začiatku výstavby. Napriek tomu, že ide o pôvodné veľké kamenné kvádre, dodnes nie sú poškodené a slúžia pôvodným účelom. Ku tradičným spôsobom meditovania a vzdávania vďaky tomu najvyššiemu patrí ležanie priamo na tejto historickej vzácnosti tvárou dole a tiché modlenie sa. Keď ukončíte túto poctu a pokoru, urobte ešte jednu vec a pohlaďte ňou vašu dušu. Otočte sa ešte na chrbát a zapozerajte sa na úžasnú hru svetla a architektúry, ktoré k vám prehovoria prostredníctvom veľkej vitráže. Naopak najmladšou časťou je chór, ktorý pochádza zo 16. storočia. Ten je zdobený desiatkami sôch, ktoré predstavujú rôznych svätcov.

 

Tipy a triky:

Doprava: Najjednoduchším spôsobom ako sa dostať do Chartres je objednať si nejakú tour, ktorá vám zároveň ukáže aj iné zaujímavosti v okolí. Katedrála sa nachádza neďaleko Paríža a pokiaľ tam chcete ísť na vlastnú päsť, najlepšie je zakúpiť si lístok na vlak, s ktorým cesta trvá približne hodinu a štvrť.

Otváracie hodiny: Katedrála je otvorená denne od 8:30 do 19:30, v lete je počas vybraných dní otvorená až do 22:00. Niekedy sa tam však konajú sväté omše.

Vstup: Vstup do katedrály je bezplatný, môžete prípadne darovať symbolický príspevok na jej údržbu. Musíte si ju však prejsť bez sprievodcu. Ak máte záujem, v meste si môžete objednať aj prehliadku v spoločnosti nejakého odborníka.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock,Wikimedia,Pixabay
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa