Divokosť a romantika: Spoznajte tajomstvá najkrajších hradov v Škótsku

2017-03-29 00:00:01 |   |    | 

Krajina krásnej prírody, divokosti v srdci, keltskej mágie, tajomnej príšerky a veľkého kusu zaujímavých dejín. Dovolenka v Škótsku by vám pokojne mohla zabrať aj celý mesiac. Neustále by ste prichádzali na nové miesta, ktoré by ste chceli ešte navštíviť a prím by medzi nimi hrali nepochybne aj hrady a zámky. Tých je po celej krajine neúrekom a niektoré z nich sú opradené zaujímavými legendami.



 

Eilean Donan

Počas dovolenky v Škótsku by ste mali absolvovať niekoľko povinných zastávok a medzi ne patrí aj návšteva Škótskej vysočiny. Nádherná divoká príroda dala domov aj jednej z hlavných pamiatkových atrakcií. Hrad Eilean Donan sa nachádza na malom ostrove na mieste, kde sa stretávajú tri jazerá. Prvý príbytok sa tam nachádzal v 6. storočí, no vtedy šlo len o skromný dom so strážnou funkciou. V 13. storočí tam už vznikol hrad v súčasnej podobe, ktorý však o päťsto rokov neskôr takmer celý vyhorel. Našťastie vďaka rozsiahlej rekonštrukcii sa podarilo veľkú časť z neho zachrániť a sprístupniť verejnosti.


Edinburghský hrad

Hrad v metropole tejto krajiny sídli na kopci neďaleko centra, vďaka čomu máte počas jeho návštevy úžasný výhľad na mesto. Za dobrého počasia je možné vidieť až k moru. V interiéri sa nachádza vojenské múzeum a hlavnou atrakciou sú korunovačné klenoty. Podľa fanúšikov posmrtného života je Edinburgský hrad jedným z najstrašidelnejších miest v Európe. V jeho priestoroch sa údajne môžete stretnúť s viacerými duchmi, keď nezávisle viacerí návštevníci potvrdili zahliadnutie napríklad bubeníka alebo bývalého francúzskeho väzňa. Nadšenci sa tam často stretávajú aj za účelom nočného fotenia, keď sa im vraj podarilo už viackrát zachytiť tajomných pôvodných obyvateľov hradu.


Alnwick

Tak ako je veľká časť Anglicka popretkávaná knižnou a filmovou sériou o Harry Potterovi, inak tomu nie je ani v Škótsku. Ich hrad Alnwick niekoľkokrát privítal filmový štáb, ktorý tam natáčal hlavne scény z úvodných dielov. Najlepšie si ho môžete prezrieť počas lekcií lietania v prvej časti série Harry Potter a kameň mudrcov. Zábery sa robili na jeho nádvorí, no vo filmoch sa objavila aj časť budov. Na hrade sa v súčasnosti nachádza múzeum mušketierov, ktoré je voľne prístupné verejnosti. Časť areálu patrí golfovému klubu.

 

Hrad Glamis

Ak máte radi pamiatky s tajuplnými historkami, tak potom ste na hrade Glamis na tom správnom mieste. Stavba zo 14. storočia ukrýva údajne aj tajnú miestnosť. Jedna historka hovorí o tom, že v nej pôvodný majiteľ hrával karty so samotným Satanom. Druhá zase tvrdí, že keď pán odpočíval v jeho tajnej skrýši, tak mu niekto zaklopal na dvere. Keď ho pozval ďalej, namiesto návštevy vstúpil dnu diabol, s ktorým musel za trest hrať sto rokov karty. Túto miestnosť doteraz nikto neobjavil a keby ste mali tých historiek málo, tak v blízkosti tohto hradu zavraždili počas poľovačky kráľa Malcoma II. a tunajší región bol inšpiráciou aj pre Shakespearove diela. Hrad bol navyše aj rodným domovom pre matku súčasnej kráľovnej Alžbety.

 

Hrad Dunnottar

Na východnom pobreží Škótska na 440 miliónov rokov starej skale hrdo tróni hrad Dunnottar. Unikátne miesto s dokonalým výhľadom na okolie si vyhliadli po prvýkrát v 3. storočí. Ich smelé plány nakoniec zavŕšili prvou obrannou tvrdzou, ktorá mala odhaliť príchod prípadných nepriateľov. O sto rokov neskôr už k nej pribudol aj prvý svätostánok, ktorý nakoniec premenili na jeden z najkrajších hradov v krajine. Kvôli svojej polohe však musel čeliť viacerým útokom a Vikingovia ho takmer zrovnali so zemou. Poslední obyvatelia z neho odišli v 18. storočí, potom sa ho podarilo aspoň čiastočne zrekonštruovať. Hrad je prístupný verejnosti, no pokiaľ je veľmi veterné počasie, musí byť kvôli zvýšenému riziku uzatvorený.

 

Balmoral

Časť hradov v Škótsku spadá ešte pod správu anglickej monarchie. Niektoré sú plne prístupné verejnosti a iné využívajú členovia dvora na súkromné účely. Táto časť krajiny je obľúbeným dovolenkovým miestom i pre kráľovnú Alžbetu. Každé leto trávi aspoň pár dní v Balmorale, kde na svojom sídle oddychuje vzdialená od všetkých povinností. Napriek tomu môžete časť komnát navštíviť. Keď však prídete na hrad práve v čase kráľovniných prázdnin, vtedy sa dnu nedostanete.

 

Inveraray

Majitelia tohto hradu patrili k najvýznamnejším rodinám v Škótsku. Campbellovci mali veľkú manufaktúru na výrobu tradičného tartanu. Dokopy vlastnili až sedemnásť hradov a zámkov po krajine. Inveraray bol ich najväčšou pýchou. Koncom 19. storočia ho však zasiahol silný požiar a následná rekonštrukcia trvala desiatky rokov. Hrad je pre návštevníkov prístupný iba počas letnej sezóny.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa