Famózny výlet do podzemia: Najkrajšou slovinskou jaskyňou je Postojnska jama

2017-05-07 00:00:01 |   |    | 

Veľkolepá podzemná sieť tunelov, pasáží, galérií a hál Postojnska jama sa nachádza v juhozápadnej časti Slovinska. S dĺžkou vyše 24 km je druhou najdlhšou jaskyňou krajiny a mnohí ju považujú aj za tú najkrajšiu. Vyše 5 kilometrov z nej je sprístupnených verejnosti.



 

Rieka „Pivka“ mala veľký zmysel pre estetiku, keď vytvarovala takú nádheru, dokonca v úrovniach viacerých poschodí a v rozličnom farebnom prevedení. Hneď pri vstupe do jaskyne sa potešíte, lebo nebudete musieť kráčať za skúseným sprievodcom, ale nasadnete na vláčik, ktorý Vás  jaskynnou výzdobou  do istej vzdialenosti prevedie po unikátnom dvojkoľajovom systéme. No tu si dajte pozor na hlavu, lebo zažijete pomerne rýchlu jazdu pomedzi vytŕčajúce kvaple.

Postojnsk0a jama s jej vynikajúcou akustikou a vysokými stropmi je aj miestom, ktoré hostí mnohé koncerty a iné spoločenské podujatia. Ulahodiť uchu a popritom dýchať prospešný jaskynný vzduch je naozaj skvelým zážitkom.

Keď sa mobilná časť prehliadky skončí, pokračujete pešo, kde prekonávate rôzne prevýšenia, akoby ste kráčali v rámci nejakej budovy hore alebo dolu schodmi. Naskytne sa vám však aj pohľad do priepastí, ktoré v rámci jaskynného interiéru takisto nechýbajú a vy ponad ne prejdete dômyselne vybudovanými chodníkmi.

Okrem netopierov alebo aj motýľov tu nájdete zvláštneho mloka nazývaného jaskyniar vodný, ktorý je dokonale prispôsobený životu v tme, pretože takmer nevidí, no jeho sluch a čuch je vyvinutý oveľa lepšie. Pre jeho biele, sivasté, či žltkavé sfarbenie ho niekedy miestni nazývajú aj ľudská ryba, no v minulosti dostal pomenovanie aj dračie mláďa a dosahuje dĺžku 20 – 30 centimetrov.

Ak sa Vaše potulky podzemím skončili a vy vychádzate opäť na denné svetlo, nevynechajte ani návštevu neďalekého 9 kilometrov vzdialeného gotického hradu „Predjama“ z 13. storočia. Vyzerá ako vystrihnutý z knihy o drakoch a princeznách  a jedna jeho časť je vytesaná priamo do skaly.  Môžete tu obdivovať hradné múzeum, kaplnku či ďalšiu jaskyňu tentokrát pod hradom. 700 metrov z nej je sprístupnených turistom a nie je tu žiadne elektrické osvetlenie. Pri vstupe dostanete len baterku, ktorá umocňuje vzrušujúci výlet na toto miesto. V zimnom období turisti jaskyňu navštíviť nemôžu, pretože miestni sú tolerantní k hybernujúcej kolónií netopierov.

Vaša peňaženka ušetrí, ak si zakúpite kombinovaný lístok do jaskyne Postojnska jama a tohto unikátneho hradu. Vykročte teda za poznaním tejto krasovej časti Slovinska a neoľutujete!                 

Autor: Lucy Uhorskai

Foto: www.slovenia.info

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa