Chorvátsko, ako ho nepoznáte: 8 zaujímavostí, ktoré treba vidieť aspoň raz v živote

2017-06-22 00:00:00 |   |    | 

O hradbách v Dubrovníku, Diokleciánovom paláci v Splite či Plitvických jazerách ste už určite počuli. Chorvátsko však ponúka aj množstvo ďalších zaujímavostí, aké inde nenájdete. Ak sa budete počas vašej najbližšej dovolenky pohybovať v ich okolí, túto osmičku miest by ste rozhodne nemali obísť.



 

Potopená loď

Neďaleko mestečka Jablanac (zhruba v polovici cesty medzi Karlobagom a Lukovom) sa nachádza nádherná zátoka Zavratnica, ktorá svojim tvarom fjord. Vraj sa pri nej nakrúcalo niekoľko scén z filmu o Vinnetuovi, turistov sem však láka ešte niečo iné.

V krištáľovej vode zátoky je potopená stará nemecká loď z obdobia 2. svetovej vojny, ktorú v roku 1944 potopilo jedno zo spojeneckých lietadiel. Jej najvyššie časti sú len dva metre pod hladinou, preto je šnorchlovanie v jej okolí skutočne nezabudnuteľným zážitkom.

 

Teslovo múzeum

Jeden z najslávnejších vedcov v histórii Nikola Tesla sa narodil v roku 1856 v obci Smiljan neďaleko mesta Gospić. Pri príležitosti 150. výročia jeho narodenia tam otvorili tematický park, ku ktorému patrí rodný dom fyzika, srbský ortodoxný kostol (kde bol jeho otec duchovným) a multimediálne centrum. V ňom spoznáte množstvo zaujímavostí zo života slávneho rodáka, modely jeho vynálezov aj zoznam viac ako100 patentov, ktoré si nechal Tesla zaregistrovať. Najmenších pobavia jednoduché pokusy a futuristické ihrisko.

 

Ostrov lásky

Malý ostrov Galešnjak neďaleko Zadaru je neobývaný a nenájdete na ňom žiadne výnimočné prírodné krásy či vzácne pamiatky. Aj napriek tomu je veľmi pravdepodobné, že ste ho už niekde videli. Keď sa v roku 2009 vďaka Google Earth zistilo, že má tvar takmer dokonalého srdca, veľmi rýchlo sa jeho fotografia rozšírila po celom svete. Otok za zaljubljene lemuje 1,5-kilometrová pláž a prejsť sa môžete aj na jeden z dvoch kopcov.

 

Európsky čínsky múr

Najdlhší obranný systém v Európe a v čase svojho dokončenia aj druhý na svete sa nachádza v dedine Ston na polostrove Pelješac, asi 50 kilometrov od slávneho Dubrovníka. Stavbu mohutného a dômyselného obranného systému zabezpečovali v 14. až 17. storočí slávni stavitelia z viacerých európskych krajín. Tí vybudovali 7-kilometrové hradby, 3 pevnosti, 6 polkruhových bastiónov, 10 okrúhlych a 31 hranolových veží. Turistom je sprístupnený asi kilometrový múr, ktorý bezprostredne obklopuje Ston.

 

Dom v dome

Mestečko Bol na ostrove Brač preslávila najmä jedna z najkrajších pláží Chorvátska – Zlatni rat. Neďaleko od neho však môžete navštíviť snáď ešte väčší unikát – dom v dome (Kuća u kući). Podľa povesti vznikol tento „dvojdom“ v 19. storočí. Vtedy žil v Bole istý Marko, ktorého pozemok obklopovali majetky bohatej rodiny Vukovicovcov. Tá si chcela postaviť veľký palác a chcela Marka vyplatiť. Ten však odmietol opustiť svoj dom a pozemok, a tak jeho si boháči začali stavať svoje sídlo okolo toho je. Keď už chýbala len strecha, Vukovicovci sa utopili a „dom v dome“ zostal ako tichý svedok zlých medziľudských vzťahov.

 

Opustené väzenie

Ostrov pustejší a suchší ako nekonečná púšť, taký je Goli otok, ktorý bol núteným „domovom“ tisícok odporcov Titovho režimu. Iba päť štvorcových kilometrov veľký ostrovček medzi Rabom a pevninou kedysi slúžil pastierom, ktorí tu bezpečne nechávali pásť svoje stáda. Po roku 1949 však Josip Broz Tito nechal na Goli otok deportovať svojich niekdajších partizánskych spolubojovníkov, ktorí prejavili rozdielne názory. Potom k nim pridal i politických súperov, komunistov a neskôr aj kriminálnych zločincov.

 

Modrá jaskyňa

Ostrov Biševo je tvorený prevažne vápencom, vďaka čomu tu vzniklo mnoho jaskýň a iných vápencových formácií. Najväčším lákadlom je bezpochyby nádherná Modrá jaskyňa (Modra špilja) v zátoke Balun. Na poludnie, keď je pokojná morská hladina, dopadajú do jaskyne slnečné lúče, ktoré sa odrážajú od bieleho dna. Lomom svetla vznikajú zaujímavé modré a striebristé svetelné efekty.

 

Ostrov Vis

Jeden z najkrajších ostrovov Vis patrí ešte stále k menej preskúmaným klenotom Chorvátska. V rokoch 1950 až 1992 bol totiž vojenskou základňou neprístupnou cudzincom. Vojaci na ostrove vytvorili 70 kilometrov tunelov a množstvo podzemných chodieb a bunkrov, ktoré sú dnes prístupné verejnosti. Vody ostrova tiež skrývajú niekoľko vrakov, ktoré sú cieľom potápačov. Ak vás história omrzí, môžete si  oddýchnuť na množstve nádherných pláží.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa