Unikátny experiment: Zámok Guédelon vám priblíži život v 13. storočí

2017-11-02 12:00:00 |   |    | 

Francúzsky zámok Guédelon vyzerá na prvý pohľad ako typická stredoveká pevnosť z 13. storočia. Zdanie však klame, je totiž o 800 rokov mladší. Vznikol ako projekt nadšencov histórie, ktorí chcú na tomto mieste predstaviť stavebné procesy, ale aj denný život bežných ľudí v hlbokej minulosti.



 

Vo Francúzsku môžete navštíviť množstvo menších či väčších zámkov, história Guédelonu sa však na rozdiel od všetkých ostatných neráta na storočia. Práve v tomto roku oslavuje dvadsiate narodeniny.

Projekt guédelonského zámku odštartovali v roku 1997 dvaja nadšení milovníci histórie Michel Guyot a Maryline Martin, ktorí sa rozhodli, že podľa vzoru stredovekých reprezentačno-obranných sídiel vybudujú nový zámok, avšak len s použitím nástrojov, techník a materiálov z 13. storočia. Za dve desiatky rokov pracovalo na projekte množstvo ľudí a hoci sa jeho úplné dokončenie predpokladá až v roku 2023, už teraz sa stal vyhľadávanou turistickou atrakciou. Ročne tu privítajú až 300 000 návštevníkov.

 

Niet sa čo diviť, Guédelon je unikátnou príležitosťou spoznať, ako fungoval život v stredoveku. Pri práci môžete vidieť kamenárov, tesárov, rezbárov, kováčov, pokrývačov, povozníkov aj povrazníkov. Ich prácu kontroluje v snahe dokonalú o autenticitu aj odborná komisia v zložení archeológ, architekt a kunsthistorik.

Podoba zámku vychádza z architektonických kánonov v 12. a 13. storočí. Tie nariaďovali polygonálny pôdorys, vysoké hrubé kamenné múry a vonkajšiu priekopu. Stavbe dominovali viaceré veže a vežičky. Menšie okrúhle s úzkymi strieľňami na nárožiach zámku, dve vedľa vstupnej brány a  tzv. tour maîtresse, vyššia a väčšia veža na jednom z rohov.

 

Na zámku môžete už teraz vidieť kamenné múry, veže, rytiersku sálu, obytnú komnatu, kuchyňu aj zásobáreň. Po dokončení k nim pribudne aj nábytok, maľby a ďalšie dekorácie, ktoré boli bežnou súčasťou stredovekých sídiel.

Okrem čulého stavebného ruchu však spoznáte aj každodenné činnosti, napríklad mletie múky, pečenie chleba či starostlivosť o zvieratá. Sedemhektárový areál je totiž rozdelený do troch častí - prvú tvorí samotný zámok, druhú dedina a tretiu les s fungujúcim vodným mlynom.

Guédelon je skvelým miestom, ako na vlastnej koži zažiť stredovek. Aspoň zatiaľ. V čom bude spočívať atraktivita zámku po jeho dokončení, zatiaľ autori myšlienky neupresnili.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa