Najkrajší zámok v Rumunsku bol svedkom divokých orgií: „Pelešil“ sa tam Ceausescu aj Kaddáfí

2017-09-27 00:00:01 |   |    | 

Z turistického hľadiska je hlavnou atrakciou Rumunska Drakulov hrad Bran. Tajomná legenda mu pridáva na atraktívnosti, ale v skutočnosti ho svojim významom ďaleko predčí zámok Peleš, ktorý je vzdialený dve hodiny cesty od hlavného mesta Bukurešť a iba hodinu od spomínaného hradu Bran. Keďže ho začali stavať až koncom 19. storočia, podarilo sa ho takmer celý uchovať v pôvodnom stave.



 

Kráľovské sídlo

O výstavbe zámku Peleš rozhodol rumunský kráľ Karol I., ktorý chcel mať v lone krásnej prírody oddychový víkendový dom. Neskôr ho zmenil na lovecký zámoček, ktorého výstavba sa rozrástla natoľko, až z neho vzniklo kráľovské zámocké sídlo s rozlohou väčšieho paláca. Základný kameň položili v roku 1873. Prvým architektom bol nemecký rodák Johan Schultz von Lemberg, neskôr na zveľaďovaní stavby pracoval Čech Karel Liman.

Ten na žiadosť kráľovej manželky pridal vežičku a menší zámoček Pelisor, ktorý mal byť bydliskom synovca Karola I.. Na jeho výstavbe pracovalo 300 robotníkov, ktorí pochádzali zo štrnástich rôznych krajín. Peleš bol až do roku 1947 sídlom kráľovskej rodiny, ktorá ho postupne zveľaďovala a urobila z neho najprepychovejší palác v tejto časti Európy. Už šesť rokov po odchode posledných obyvateľov ho premenili na atraktívnu turistickú pamiatku, ktorú si potom ešte na krátky čas privlastnili komunisti.

 

Inšpirácia alpskými vilami

Hlavnou inšpiráciou pre Peleš boli malé alpské vily, ktoré sa veľmi páčili Karolovi I. Aj kvôli to mala byť pôvodne skromná stavba, ktorá sa však nakoniec úplne vymkla pôvodným plánom. Dnes vďaka tomu tvorí nádherný kontrast s prírodou, keďže je dookola obklopený parkom a lesom.

Zámok má dokopy až 160 komnát, ktoré majú prepychové zariadenie i zdobenie. Za to všetko môžeme vďačiť manželke Karola I., kráľovnej Alžbete, ktorá sa živo zaujímala o modernú architektúru a mala skvelý cit pre interiérový dizajn. Vďaka tomu sa jej podarilo skĺbiť elegantný štýl typický pre vyššie vrstvy a okázalú noblesu, ktorá bola vtedy hlavným trendom zariaďovania. Alžbeta chcela mať komnaty v rôznych štýloch, ktorým dominuje najmä nemecká a talianska renesancia.

Na výzdobe jednotlivých miestností spolupracovalo 40 umelcov, niektoré nástenné maľby vytvoril známy maliar Gustav Klimt. Na hrade nájdete zaujímavú výstavu zbraní a brnenia, ktorá pozostáva až zo 4000 unikátnych kúskov. Najvzácnejšími exponátmi sú však obrazy od Rembrandta.

 

Prvý zámok s centrálnym kúrením

Vďaka neskorému dátumu výstavby mohli na Peleši použiť viacero moderných prvkov, ktoré chýbali ostatným zámkom a hradom v Európe. Rumunská šľachta sa ako prvá pochválila centrálnym kúrením, ktoré bolo inštalované do všetkých miestností. Ďalším netradičným prvkom je kráľovské divadlo, ktoré sa však v roku 1906 premenilo na veľkú kinosálu. Práve na tomto mieste premietli členom kráľovskej rodiny prvý film v Rumunsku.

 

Skazené sídlo diktátora Ceausesca

Zámok Peleš však zo svojej krásy iba neťažil, ale istý čas kvôli nej aj trpel. Hneď ako sa ujal moci smutne slávny diktátor Nicolae Ceausescu, zvolil si túto nádhernú historickú stavbu ako jedno zo svojich sídiel. Správcovia vtedajšieho múzea sa najprv pokúšali zachrániť pamiatku historkou o tom, že sa tam nachádza smrteľne nebezpečná pleseň. Ceausescu sa však o tom dozvedel a napriek upozorneniam sa tam nasťahoval a pozýval si vzácne zahraničné návštevy.

Podľa niektorých informácií mal v Peleši hostiť amerického prezidenta Forda, diktátora Muammara al-Kaddáfiho, ktorému tam za tragických okolností zahynul jeden z členov jeho sprievodu a zámok mal byť podľa klebiet i sídlom nechutných orgií s mladými dievčatami, ktoré organizoval pre vysokopostavených politikov. Domáci sa len veľmi ťažko zbavovali divnej pachuti, ktorú v nich po diktátorskej ére zanechal tento úžasný palác. Nakoniec na neho prestali pozerať s bázňou a opäť ho otvorili i pre turistov.

 

Hollywoodske kulisy

Romantický vzhľad exteriérov s rozsiahlou anglickou záhradou prilákal i mnohých filmárov. Zámok Peleš viackrát poslúžil ako kulisa pre domáce štáby a jeho krásu objavili i zástupcovia Hollywoodu. V novom miléniu tam nakrúcali film Bratia Bloomovci, v ktorom sa objavili napríklad Rachel Weisz, Adrien Brody alebo Mark Ruffalo.

 

Boje o vlastníctvo

Kráľovská rodina musela opustiť hrad nedobrovoľne a ani po odchode do exilu sa nechceli vzdať vlastníckych práv. Hneď ako sa v krajine upokojila situácia, posledný oficiálny rumunský kráľ Michael I. chcel túto veľkolepú stavbu získať späť. Napriek vysokému veku od svojich plánov neupúšťa a opäť by ho rád dostal do rúk rodiny, ktorej Peleš právom patrí.

 

Otváracie hodiny: Zámok je otvorený celoročne, no od polovice septembra do polovice mája má obmedzený zimný režim. V hlavnej sezóne ho môžete navštíviť v čase od 9:15 do 16:15.

Dĺžka prehliadky: Menší okruh trvá 45 minút, väčší okruh je o pol hodinu dlhší.

Vstupné: Za menší okruh zaplatíte 30 leu, za väčší 60 leu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr

Hodnotenie článku:
4.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa