Ryanair bude lietať na Maltu: Toto sú jej TOP atrakcie

2017-10-20 00:00:01 |   |    | 

Malta je jednou z krajín, ktoré sa vďaka svojej bohatej histórii môžu pochváliť jedinečnou zmesou zaujímavých kultúr. Tie sa ukazujú všade - od architektúry, cez zvyky až po gastronómiu. Už aj Slováci môžu spoznať tieto exotické končiny prostredníctvom priamych letov, ktoré budú v prevádzke od jari.



 

Dvakrát týždenne

Ryanair pridal svoju novú destináciu do letového poriadku od 25. marca 2018. Na Maltu budú lietať dvakrát týždenne a cena spiatočnej letenky bez akcie bude približne 90 eur. Zo Slovenska môžete cestovať každý utorok a nedeľu, v rovnaké dni budú prevádzkovať aj lety naspäť do Bratislavy. Cesta trvá približne dve a pol hodiny. Od nás sa odlieta vo večerných hodinách o 20:50. Malou nepríjemnosťou bude riešenie nočných presunov na ubytovanie, pretože z maltského letiska sa dostanete až krátko pred polnocou. Na Slovensko sa bude lietať vždy o 18:00 a lietadlo u nás pristane pred pol deviatou.

 

Valletta

Na rozdiel od iných hlavných miest vás Valletta privíta oveľa pokojnejšou atmosférou. Nechýba jej síce rušný život s typickou južanskou srdečnosťou, ale ľudia tam nie sú tak vystresovaní a viac si užívajú. Možno je to aj vďaka ich uzavretosti, keď ich v tomto smere nemohol nik negatívne ovplyvňovať. Hlavnou atrakciou je Katedrála svätého Jána, ktorá presne preukazuje rozmanitosť tejto krajiny. Môžete na nej badať vplyv francúzskej, talianskej, ale aj španielskej architektúry. Palác veľmajstra v minulosti patril maltézskym rytierom. V súčasnosti tam sídli domáci parlament, ale časť budovy je sprístupnená pre verejnosť. Veľmi obľúbenou lokalitou je prístav, ktorý umožňuje okrem krásnej prechádzky aj plavbu na malej loďke popri pobreží. Pýchou mesta je budova bývalej opery, ktorá však bola počas 2. svetovej vojny zničená a dnes sa využíva už len na koncerty pod holým nebom.

 

Mdina

Ostrov, na ktorom sa rozprestiera Malta, nie je rozlohou veľmi veľký. Vďaka tomu ho môžete na prenajatom aute sami pohodlne preskúmať na vlastnú päsť. Takto sa ľahko dostanete aj do historického mesta Mdina, v ktorom žije len pár stoviek obyvateľov. Od okolitého sveta je stále oddelené pevnými mestskými hradbami. Po vstupe cez veľkú bránu sa dostanete do spleti tajuplných uličiek, ktoré vás zavedú na prechádzku stredovekou architektúrou. V meste sa nachádza historická katedrála, nenechajte si ujsť prechádzku po hradbách a zájdite aj do tunajšieho múzea s výstavou meštianskeho nábytku.

 

Azúrové okno

Pýchou Malty bola kedysi prírodná atrakcia v podobe Azúrového okna. Cenný úkaz spájal ostrov Gozo s pilierom, ktorý sa nachádzal v mori. Vytváral tak pekné fotogenické miesto, ktoré milovali všetci turisti. Žiaľ, tento rok ho zasiahla silná búrka, ktorá na ňom zanechala veľké škody, vplyvom ktorých sa Azúrové okno rozpadlo. I keď sa už ľudia nemôžu pozrieť na toto veľkolepé dielo prírody, stále mu aspoň symbolicky chodia vzdať úctu a kochajú sa peknou vyhliadkou na šíry obzor.

 

Chrámy Hagar Qim a Mnajdra

Najstaršie pamiatky na ostrove nájdete pri jeho južnom pobreží. Maltskí predkovia si vybrali pre výstavbu chrámov, ktoré vznikli približne 3600 rokov pred Kristom, jedno z najkrajších miest v krajine. Budovy postavili na brehoch mora, vďaka čomu vytvorili nádherný kontrast medzi svätyňami a azúrovo modrou vodou v pozadí. Hagar Qim pozostáva už iba z pár ruín, ktoré však ukazujú pôvodnú architektúru kamenných domov. V jeho blízkosti sa v oveľa lepšom stave zachoval chrám Mnajdra, ktorý sa skladá z niekoľkých miestností, využívaných na obetu a iné rituály.

 

Comino a Modrá lagúna

Pokiaľ hľadáte čistú romantiku a navyše milujete vodné športy, vyberte sa na menší priľahlý ostrov Comino. Oficiálne na ňom žije menej ako desať obyvateľov, ktorí sa starajú o prevádzku tunajšieho malého hotela. Ďalšou unikátnosťou je fakt, že sa na ostrove nemôžete pohybovať autom, pretože nie je veľmi veľký a takto chcú hosťom zabezpečiť ničím nerušený oddych. Comino má nádherné pobrežie, ktoré lemujú vysoké biele útesy. Tie skvele kontrastujú so sýto modrou farbou vody, ktorá je najjasnejšia v Modrej lagúne. Jedno z najobľúbenejších a zároveň najkrajších miest na kúpanie patrí k hlavným atrakciám Malty a potrebujete veľkú dávku cestovateľského šťastia, aby ste si ho vychutnali bez návalu turistov.

 

Zlatá zátoka

Pokiaľ ste prišli na Maltu najmä plávať, vašim hlavným cieľom bude Zlatá zátoka. Tá sa síce nachádza na opačnej strane ostrova ako hlavné mesto Valletta, no vďaka malej rozlohe sa tam dostanete už do pol hodiny. Ako hovorí samotný názov tejto zátoky, ponúka nádherné pláže so zlatým pieskom. V tejto lokalite postavili viaceré ubytovacie zariadenia, popri pobreží vedie vychádzková turistická trasa a tešiť sa môžete aj na skvelé podmienky pre vodné športy.

 

Dingli cliffs

Ak máte chuť na krátku a jednoduchú túru, vyjdite si na útesy Dingli. Odtiaľ máte najlepší výhľad nielen na more, ale aj na celý ostrov. Popri pobreží vedie turistický chodník, na ktorom sa nachádza malá kaplnka, ktorá však nie je bežne prístupná verejnosti.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa