Tajomný palác pri Lisabone: Quinta de Regaleira vraj ukrýva symboly slobodomurárstva

2017-10-30 12:00:00 |   |    | 

Portugalsko sa v súčasnosti stáva čoraz populárnejšou dovolenkovou destináciou. Obľube turistov sa teší nielen počas najväčších horúčav, ale aj mimo hlavnej sezóny. Kúpanie si tu už zrejme nevychutnáte, krásne pobrežie, rušné mestá a zaujímavé pamiatky však stoja za návštevu aj teraz. K tým najoriginálnejším rozhodne patrí Quinta de Regaleira neďaleko Lisabonu.



 

Quinta de Regaleira je výnimočný obytný komplex neďaleko historického mesta Sintra na juhu Portugalska. Toto netradičné miesto je zahalené rúškom tajomstva a opradené rôznymi mýtmi. Areál v sebe skrýva honosný palác s nádhernými freskami a vitrážami, kaplnku, rozsiahly park s jazierkami, jaskyňu, sochy, mosty a mnoho ďalších zaujímavostí, ktoré sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

5-poschodový palác dostal prezývku Palác milionára Monteira podľa jeho zakladateľa, bohatého kupca a obchodníka s kávou Antónia Augusta de Carvalho Monteiro. 4-hektárový komplex mal odrážať jeho záujmy a predstavy. Architektúra predstavuje mix rímskeho, gotického a renesančného štýlu a tajomné budovy údajne obsahovali symboly slobodomurárstva, alchýmie, templárskych rytierov a rozenkruciánov.


Na pozemku sa nachádza dvojica špirálovitých studní, ktoré pripomínajú podzemné veže lemované schodmi. Využívali sa údajne na rôzne slávnostné účely, vrátane tajných svätení Tarotov. Vyššia, 27-metrová veža obsahuje 9 plošín, o ktorých sa povráva, že majú stelesňovať Danteho Božskú komédiu a 9 kruhov pekla, 9 častí očistca a 9 úsekov neba. Na dne sa nachádza kompas, ktorý prechádza templárskym krížom.

Neoddeliteľnou súčasťou komplexu je spomínaný park s jazierkami, jaskyňami, fontánami, rozprávkovými cestičkami a lavičkami, ktorý je ako stvorený na prechádzky a objavovanie netradičných zákutí.

Quinta da Regaleira je otvorená od 10:00 do 20:00 počas letnej sezóny a v zime sú otváracie hodiny skrátene do 17:30. Návšteva komplexu vám zaberie približne dve hodiny a odporúčame ju spojiť s návštevou Paláca Monserrate a Kapucínskym kláštorom v okolí mesta Sintra.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa