Záhrady Tivoli pri vile d`Este sú plné vzrušujúcich prekvapení

2018-03-06 12:00:00 |   |    | 

Po celom Taliansku nájdete mnoho víl s nádhernou architektúrou a ešte krajšími záhradami. Domáca šľachta mala nielen znamenitý vkus na umenie, ale aj šťastie na talentovaných umelcov, ktorí im pomáhali posunúť ich predstavy na ešte vyššiu úroveň. Jedným z najkrajších kúskov tohto druhu je vila d`Este s jej očarujúcou záhradou.



 

Pekný výlet z Ríma

Vila d`Este sa nachádza v meste Tivoli. To je vzdialené od Ríma menej ako hodinu cesty autom. Najlepšou možnosťou je zájsť si na predĺžený pobyt do hlavného mesta Talianska, kam sa pohodlne dostanete letecky z Bratislavy. Odtiaľ si potom naplánujte výlet priamo do Tivoli. Okrem prenájmu auta môžete využiť tiež vlakové a autobusové spojenie, vďaka ktorému sa dostanete bez prestupov až do tohto mesta.

Vila spolu so záhradou sú otvorené celoročne okrem pondelkov a vybraných sviatkov. Otváracie hodiny sú od 8:30 do 19:45, pričom posledný vstup je možný hodinu pred zatvorením. Vstupné pre dospelých ľudí je 8 eur, deti, dôchodcovia a študenti architektúry alebo umenia majú po predložení preukazov polovičnú cenu. Počas letnej sezóny si radšej objednajte vstupenky vopred, lebo pamiatka je veľmi vyťažená. Organizované skupiny si môžu navyše zaplatiť služby sprievodcov, pre všetkých je k dispozícii aj audiosprievodca vo vybraných jazykoch.

 

Kardinál sa dokončenia nedožil

Prvým majiteľom vily bol kardinál Ippolito II. d`Este, vnuk pápeža Alexandra VI., ktorý bol vďaka veľkým príjmom známym ako najbohatší kardinál v Taliansku. Mal slabosť pre kvalitné umenie, preto podporoval rôznych talentovaných ľudí a dával si záležať na tom, aby aj jeho domy zodpovedali jeho skvelému vkusu. V roku 1549 chcel kandidovať na pápeža, no jeho plány skrachovali práve na okázalom životnom štýle. Na ospravedlnenie urobili z Ippolita aspoň guvernéra mesta Tivoli.

Pôvodná vila sa mu vôbec nepozdávala, preto sa rozhodol postaviť nové prepychové sídlo. Úlohu hlavných architektov dostali maliar, architekt a archeológ Pirro Ligorio, ktorý vymyslel celé plány, a architekt Alberto Galvani, ktorý realizoval samotnú stavbu. Kardinál bol počas budovania jeho vily neustále nespokojný. Chcel ju doviesť do dokonalosti, preto vždy niečo menil. Kvôli tomu sa nikdy nedožil jej úplného dokončenia, 22 rokov od položenia základného kameňa zomrel.

 

Jaskyne a vodopády

Druhým majiteľom vily sa stal Ippolitov synovec, neskôr ju prevzal kardinál Alessandro d`Este. Zatiaľ čo synovec iba dokončil plány svojho strýka, Alessandro sa rozhodol dodať jej ešte väčšiu noblesu. On sa tentoraz zameral najmä na záhradu, do ktorej pridal viacero technických zaujímavostí. Celkovo trvala práca na exteriéri 17 rokov. Výsledkom je úžasný park s viacerými netradičnými prekvapeniami. Hneď v blízkosti vily sa nachádza prvý vodopád prechádzajúci do Neptúnovej fontány. Tá je lemovaná schodiskom, cez ktoré sa dostanete dole do záhrady, kde už venujete svoju pozornosť nádherným kvetom.

Odborníci záhradu označujú za majstrovský kúsok talianskej záhradníckej renesancie. Ešte počas éry prvého majiteľa postavili jeden z najväčších skvostov v podobe Stovky fontán. Ide o rozsiahlu vodnú atrakciu, ktorá má tristo malých chrličov vody, ktoré sú poprepletané zelenými rastlinkami. Súčasťou záhrady je tiež niekoľko menších umelo vytvorených jaskýň.

 

Organová fontána

Jednou z hlavných atrakcií parku je Organová fontána. Tú má tiež na svedomí ešte kardinál Ippolito. Pomocou špeciálnej techniky zostrojili vtedajší technologický unikát. Hudba sa rozoznievala pomocou prúdov vody. Odvtedy ju podľa tohto vzoru skopírovali vo viacerých mestách Talianska.

Záhrada je rozdelená do dvoch hlavných častí – vrchnej a spodnej. V každej z nich sa nachádza niekoľko zaujímavostí, ktoré sú skombinované s nádhernými kvetmi a rastlinami. Niektoré časti nádherne vyniknú pri nočnom osvetlení, keď dostáva tečúca voda dramatickejší vzhľad.

 

Vila dekorovaná talianskymi umelcami

Za veľkoleposťou záhrady v ničom nezaostáva ani samotná vila. Jej interiér je bohato zdobený vzácnymi maľbami, ktoré majú zväčša duchovný význam, nechýbajú však ani niektoré výjavy z mytológie. Na ich tvorbe pracovalo päť významných talianskych maliarov, ktorí túto časť takmer stihli dokončiť ešte pred smrťou prvého majiteľa.

Vila d`Este bola postavená na malom vrchu, aby mala nádherný výhľad na celý región, ktorý kedysi spravoval kardinál Ippolito. V čase najväčšej slávy sa tam nachádzalo mnoho vzácnych umeleckých predmetov, ktoré časom odtiaľ zmizli. V súčasnosti tam môžete vidieť výstavu dobového nábytku.

 

Opustená a zničená vojnou

V 17. storočí začala vila aj záhrady chátrať. Vtedajší majitelia im nevenovali dostatok pozornosti, čím obe výrazne poškodili. Druhý dych chytila vila so záhradou od roku 1851, keď ich odkúpil Gustav von Hohenlohe. Nový majiteľ ich opäť zveľadil a vile vlial nový život aj vďaka večierkom, ktoré tam organizovali. Častým hosťom bol skladateľ Franz Liszt, ktorý v Tivoli odohral jeden zo svojich posledných koncertov. Počas 1. svetovej vojny utrpel komplex ďalšiu ranu v podobe výrazného poškodenia. Neskôr prešla vila spolu so záhradou pod správu štátu. Jej renováciu zastavilo bombardovanie, ktoré zasiahlo aj Tivoli. Potom po jeho skončení už všetko kompletne zrekonštruovali a čo najviac priblížili pôvodným plánom kardinála Ippolita.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa