Nádherný svet pod zemou: Toto je 7 najkrajších jaskýň v Európe

2018-04-04 00:00:01 |   |    | 

Jaskyne patria k najkrajším prírodným úkazom. Pred očami ľudí sú nenápadne skryté, no napriek tomu prinášajú nečakané prekvapenia, či už v podobe nádherných kvapľov, podzemných jazierok alebo liečivých účinkov. Tými najkrajšími jaskyňami sa nepochybne môže pochváliť aj Slovensko, niekoľko zaujímavých podzemných priestorov však nájdete aj inde v Európe.



 

Postojnska jama, Slovinsko

K tejto jaskyni sa viaže niekoľko unikátov. Nachádza sa pri rovnako známom hrade, vďaka čomu vytvárajú silnú dvojicu slovinských turistických atrakcií. Dovnútra jaskyne sa dostanete špeciálnym spôsobom. Sadnete si na malý vláčik, ktorý vás zavezie na začiatok prehliadkovej trasy. Pokiaľ máte záujem, môžete si vybrať dlhšiu alternatívu, do ktorej je zapojená aj plavba po podzemnej rieke. Jeden z priestorov ponúka dokonalé akustické podmienky a niekedy sa využíva na organizovanie koncertov. Dokonca v podzemí si môžete objednať aj netradičnú svadbu. Hlavnou atrakciou je ojedinelý tvor jaskyniar vodný. Ten je pre bežných obyvateľov najlepšie viditeľný práve v tejto jaskyni. Jeho špecifikom je, že dokáže prežiť bez jedla až desať rokov a zároveň je najväčším jaskynným živočíchom na svete.

Famózny výlet do podzemia: Najkrajšou slovinskou jaskyňou je Postojnska jama

 

Modrá jaskyňa, Chorvátsko

Vo svete nájdete niekoľko podobných jaskýň. Ich jasne modrá farba je spôsobená odrazom z vody, na ktorú cez malé štrbinky v skalách dopadajú slnečné lúče. Chorvátsky ostrov Bičeva sprístupnil takúto jaskyňu na konci 19. storočia. Dovtedy ste ju mohli navštíviť len po vplávaní cez menší otvor. Ten sa však rozhodli zväčšiť, takže vďaka nemu sa tam pohodlne dostanete aj pomocou malých lodiek. Ak chcete zažiť to najkrajšie sfarbenie stien spôsobené takýmito odrazmi, príďte tam v čase okolo obeda, keď sa tam dostane najviac slnka a modrá je podstatne intenzívnejšia a navyše kontrastuje aj s ligotavou hladinou.

 

Fingalova jaskyňa, Škótsko

Táto jaskyňa je ťažšie prístupná, dostanete sa k nej iba od mora, no napriek tomu patrí medzi európske skvosty. Vytvorená je z pravidelných šesť- a osemuholníkových kameňov, ktoré majú tvar čadičových stĺpov. Zaujímavosťou je, že podobný úkaz môžeme vidieť aj na pobreží Severného Írska. Výnimočnosťou Škótska je však práve táto jaskyňa, ktorá pôsobí ešte tajomnejšie. Podľa legendy bol kedysi medzi týmito dvoma pevninami most a na dvoch odlišných koncoch bývali dvaja obri. Lenže tí sa potom pohádali, most zhodili a zostali im len takéto pozostatky jeho pilierov. Podľa odborníkov môžu mať lávový pôvod, ale naďalej zostáva nevysvetlenou zaujímavosťou ich netradičný pravidelný tvar.

 

Eisriesenwelt, Rakúsko

V podzemí najväčšej ľadovej jaskyne na svete sa nachádza až 40 kilometrov chodníkov. Len malá časť z nich je prístupná pre verejnosť, do niektorých miest sa dostanú len tí šťastlivci, ktorí sú skúsenými horolezcami a trúfnu si na tak náročný terén. Ku Eisriesenwelt vedie lanovka, ktorá vás predpripraví na zaujímavý zážitok v podzemí. V niektorých jej úsekoch vás potrápi prekvapivo silný vietor, ktorý sa tam vytvára kvôli štrbinám v skalách. Vovnútri sa môžete tešiť na nádhernú ľadovcovú výzdobu, ktorá vytvára úžasné zamrznuté vodopády.

 

Cuevas del Drach, Španielsko

Na ostrove Malorka nájdete systém štyroch prepojených jaskýň. Tie sú významné najmä vďaka ich bohatej stalagmitovej a stalaktitovej výzdobe. V časti priestorov sa nachádzajú podzemné jazerá, po ktorých prevážajú turistov malými loďkami. Zaujímavosťou je, že tieto podzemné priestory objavili už v 14. storočí, ale pre turistov ich sprístupnili až podstatne neskôr. V Cuevas del Drach často organizujú koncerty vážnej hudby. Jaskyne totiž majú vynikajúcu akustiku, ktorá v kombinácii s okolím vytvára jednu z najkrajších koncertných siení.

 

Frasassi, Taliansko

Taliansko ponúka cestovateľom najväčší jaskynný systém v Európe. Grotte di Frasassi združujú niekoľko podzemných miestností, ktoré sú prepojené pomocou turistických chodníkov. Najzaujímavejšou časťou je vchod, pri ktorom sa nachádza kaplnka venovaná Panne Márie a v jej blízkosti je aj ďalší malý svätostánok. Obom týmto duchovným stavbám dodáva ich poloha na osobitej atmosfére. Z tohto miesta máte zároveň jeden z najkrajších výhľadov na celé okolie.

 

Skaftafell, Island

Jedna z najkrajších ľadových jaskýň na svete vznikla v rovnako nádhernej prírodnej oblasti. Skaftafell však nie je sprístupnená bežným spôsobom ako iné konkurentky. I keď nie je uzavretá pre verejnosť, neodporúča sa ju navštíviť bez sprievodcov. Tí vás totiž bezpečne prevedú spoľahlivými úsekmi, v ktorých vám nehrozí väčšie riziko. Na Islande ponúkajú niekoľko špecializovaných tour, počas ktorých budete mať k dispozícii potrebné pomôcky ako napríklad helmu alebo špeciálnu obuv, vďaka ktorým jednoduchšie zdoláte jej náročnejší terén. Za odmenu získate fantastický zážitok, ktorý vám iné jaskyne nedokážu poskytnúť.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa