Jazero Loch Ness – domov najslávnejšej škótskej príšery

2018-05-28 00:00:01 |   |    | 

Škótsko má mnoho krásnych historických pamiatok a úžasných miest, ale turisti si napriek tomu zvolili za svoju hlavnú atrakciu niečo úplne iné. Jazero Loch Ness, preslávené vďaka príšere, ktorá sa tam údajne skrýva. Mnohí dovolenkári k nemu cestujú s nádejou, že práve im sa podarí uloviť nejakú unikátnu fotografiu, ktorá by definitívne potvrdila jej existenciu.



 

Polícia verila v jej existenciu

Lochnesskú príšeru vraj prvýkrát uvideli už v roku 565 - istý írsky mních podal svedectvo o tom, ako nejaký divný tvor stiahol do vody muža. V roku 1933 istí manželia tvrdili, že ju vraj videli plaziť sa po ceste. O rok neskôr anglický chirurg Robert Wilson uvidel na jazere dlhý čierny pás a vyfotografoval ho. V roku 2010 zverejnili dokumenty zo Škótskeho národného archívu, ktoré dokazujú, že v 30. rokoch škótska polícia uverila, že v tomto jazere na vysočine žije nejaký druh bytosti a snažila sa ju ochrániť pred poľovníkmi. Miestni úradníci vtedy žiadali britský parlament, aby prípad preskúmal a potvrdil existenciu netvora v záujme vedy. Poslanci však o prípade pochybovali.

 

Mnoho svedectiev, dôkaz žiaden

Legenda však naplno ožila, až keď okolo jazera postavili cesta. Vtedy k nemu začalo jazdiť viac ľudí a tí sa neraz stretávali s rôznymi zvláštnymi úkazmi. Na svete je preto mnoho svedectiev o tom, ako sa príšera vyplavila na povrch a ukázala sa svetu a existuje dokonca aj niekoľko fotografií, na ktorých sa údajne nachádza tento záhadný tvor. Ani jeden z dôkazov však nie je dostatočne dôveryhodný. Najznámejší záber pochádza z roku 1975, lenže neskôr sa ukázalo, že šlo len o podvrh.

 

Nenašli ju ani počas vedeckých výskumov

Doteraz je evidovaných viac ako tisíc svedectiev o tom, že niekto videl tajomnú príšeru. Pravdou však je, že čím bol jej príbeh populárnejší, tým väčší význam začali ľudia pripisovať úplne bežným veciam a úkazom. Túto hádanku sa rozhodlo rozlúštiť hneď niekoľko vedcov, najväčší prieskum prebehol v roku 2003. Odborníci vtedy v spolupráci s BBC prehľadali dno pomocou 600 sonarov. Nepodarilo sa im však nájsť žiaden nezvyčajný úkaz, ktorý by poukazoval na existenciu lochnesskej príšery. V súčasnosti je prípad uzavretý ako mystická záhada, ktorú zrejme vytvárajú nejaké prírodné javy v jazere.

 

Príšera alebo obrovská ryba?

Tí ľudia, ktorí sa snažia podložiť vysvetlenie tajomného tvora na logických základoch, sa prikláňajú k verzii o unikátnej rybe, ktorá sa ukrýva v tmavých vodách jazera, ktoré majú hĺbku až 226 metrov. Anglický moderátor Jeremy Wade pripravuje špeciálny program o riečnych príšerách. Ten porovnal Nessie s grónskym žralokom, ktorý môže dorásť do dĺžky šiestich až ôsmych metrov. Podľa tohto odborníka žije podobná ryba aj v jazere Loch Ness a kvôli svojim rozmerom môže budiť dojem mýtického tvora. Je však len na vás, či sa radšej rozhodnete veriť legendám a vaša dovolenka tak dostane zaujímavý tajomný podtón, alebo sa zameriate na fakty a užijete si krásy okolitej prírody.

 

Plavby po jazere

Loch Ness sa nachádza v Škótskej vysočine, ktorá je považovaná za najkrajšiu časť tejto krajiny. S dĺžkou takmer 42 kilometrov je druhým najväčším jazerom v Škótsku a v jeho okolí sa nachádza podmanivá príroda. Určite by ste si mali objednať plavbu loďou, ktorá vám ukáže najväčšie tromfy celého jazera. Na výber máte z niekoľkých alternatív. Hodinové plavby vám ukážu väčšinou len niektorú z atrakcií v blízkosti prístavu. Pokiaľ si chcete pozrieť napríklad jeden z ich najznámejších hradov pri jeho brehu, vyberte si minimálne dvojhodinový okruh. Ceny plavieb sa pohybujú od 16 eur vyššie.

 

Hrad Urquhart

Najvýznamnejšou pamiatkou na pobreží jazera Loch Ness je Urquhart, ktorý je jedným z najväčších hradov v Škótsku. Veľmi dôležitú úlohu zohral počas bojov medzi Škótmi a Angličanmi. Hrad pochádza z 13. storočia a najväčší rozmach zažíval až do 16. storočia. Potom začal upadať a dnes z neho zostali už len ruiny. Napriek tomu sa v návštevnom centre nachádza významná zbierka vykopávok, ktoré sa našli v jeho okolí. Urquhart si môžete pozrieť pri väčšine plavieb po jazere.

 

Kaledónsky kanál

Takmer sto kilometrov dlhý Kaledónsky kanál spája Severné more s Atlantickým oceánom. Prechádza cez veľkú časť Škótska a spája niektoré väčšie jazerá. Medzi nimi je aj Loch Ness, vďaka čomu sa ponúka ďalšia zaujímavá alternatíva dovolenky. Po kanáli sa môžete plaviť na veľkých lodiach alebo na kajaku prejdete len niektorý z menších úsekov. Popri jeho brehoch sa nachádzajú cyklistické trasy a veľmi pekný chodník vedie aj priamo okolo najslávnejšieho škótskeho jazera.

 

Miesto pre fanúšikov seriálu Cudzinka

Táto nádherná lokalita pravidelne láka množstvo filmových štábov. Aktuálne sa tam pravidelne točí seriál Cudzinka, ktorý rozpráva príbeh vojnovej sestry Claire. Tá sa po záhadných udalostiach ocitne v minulosti a zrazu sa musí vysporiadať so životom, ktorý v Škótsku vládol pred dvesto rokmi. Viaceré filmovacie lokality sa nachádzajú priamo pri jazere a objednať si môžete špecializované tour, ktoré vás zavedú na konkrétne miesta z tohto seriálu. Ak sa rozhodnete pozrieť si ich na vlastnú päsť, mali by ste sa vybrať do hradu Urquhart, Cullodenu, opátstva Beauly alebo k historickým pohrebiskám Clava Cairns.

 

Najnovšie výskumy

Pri zisťovaní zatiaľ nezaznamenaných organizmov v jazere Loch Ness v Škótsku majú  aktuálne pomôcť vzorky DNA odobraté z vody. Projekt vedie novozélandský vedec Neil Gemmell. Hoci podľa vlastných slov v lochnesskú príšeru neverí, je presvedčený, že sa mu podarí nájsť genetický kód iných tvorov. Ako uviedol, možno existuje "biologické vysvetlenie" niektorých legiend o lochnesskej príšere. „Neverím v príšeru, ale som otvorený myšlienke, že sú tam zatiaľ neobjavené a zatiaľ nie plne pochopené veci. Možno pre niektoré z legiend existuje biologické vysvetlenie," povedal profesor Gemmell. Jeho tím bude zbierať malé fragmenty kože či šupín v júni počas dvoch týždňov. Vedci očakávajú, že získajú DNA z rastlín, rýb a iných organizmov. Následne ich v laboratóriách na Novom Zélande, Austrálii, Dánsku a Francúzsku porovnajú s veľkou medzinárodnou genetickou databázou. Na projekte sa podieľa aj univerzita v Inverness. „Je tu tá predstava, že v jazere Loch Ness by mohol žiť plaz z čias praveku. Ak by sme našli v jazere nejakú DNA plaza, bolo by to prekvapivé a veľmi, veľmi zaujímavé," poznamenal profesor.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, SITA/AP
Zdroj: TASR, David

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa