Eiffelova veža: 22 faktov, ktoré z nej robia svetový unikát

2018-06-07 00:00:01 |   |    | 

Eiffelova veža je dominantou Paríža aj celého Francúzska, ale pokojne by sme jej mohli udeliť titul jednej z najvýznamnejších európskych pamiatok. Ročne ju navštívia milióny turistov a na výstup na jej vyhliadkové poschodia často ochotne stoja v rade celé hodiny. Napriek tomu, že ide o jednu z najznámejších atrakcií, tieto fakty ste o nej zrejme netušili.



 

1. V súvislosti s Eiffelovou vežou sa najčastejšie spomína meno Gustava Eiffela, podľa ktorého dostala pomenovanie. No v skutočnosti tvorcom tohto nápadu nebol on, ale dvojica inžinierov Maurice Koechlin a Émile Nouguier. Eiffel dokonca s prvými návrhmi nesúhlasil a nebol ich fanúšikom. Až neskôr sa rozhodol k stavbe pripojiť a naprojektoval niektoré jej časti ako napríklad výrazné spodné oblúky.

 

2. Veža meria 300 metrov a v čase jej skonštruovania bola najvyššou budovou na svete. Tento rekord držala 41 rokov, pokiaľ nepostavili newyorský mrakodrap Chrysler Building.

 

3. Najkratšie trvala výstavba druhého poschodia. Na nej robotníci pracovali len od začiatku apríla do konca augusta 1888. Druhé poschodie vyrábali niečo vyše siedmich mesiacov a najdlhšie tvorili spodný základ, ktorý skonštruovali po vyše roku.

 

4. Na projekte pracovalo dokopy 50 inžinierov a architektov a takmer 300 robotníkov.

 

5. Eiffelova veža bola skonštruovaná z obrovského množstva materiálu. Základ tvorí 18 000 kovových dielov. Ich hmotnosť je dokopy 7300 ton. Ďalších 60 ton vážila farba, ktorou natierali celú konštrukciu. Na spevnenie jednotlivých častí spotrebovali 2 500 000 kovových nitov.

 

6. Stavba dnešnej obľúbenej atrakcie sa v tých časoch nestretla s nadšením. Ľuďom sa kovová obluda nepáčila a mnohí sa k nej vyjadrovali kriticky. Viacerí spísali žiadosť o zastavenie jej výstavby, ktorá bola zverejnená v novinách. Pod tieto slová sa dokonca podpísali významné umelecké osobnosti ako napríklad Alexander Dumas mladší alebo Guy de Maupassant.

 

7. Od sprístupnenia veže verejnosti ju navštívilo takmer 300 miliónov ľudí. V súčasnosti sa chodí pokochať výhľadom z nej asi 7 miliónov turistov ročne. Do tohto čísla nie sú započítaní tí, ktorí si ju prídu iba pozrieť, ale len tí, ktorí priamo navštívili niektoré z poschodí. Tri štvrtiny návštevníkov pochádzajú z cudziny, polovica z nich chodí v spoločnosti rodiny. Nna druhom mieste je návšteva počas organizovaného zájazdu. Len tri percentá turistov prichádzajú na vežu osamote.

 

8. Pamiatka má stálu farbu až od roku 1968. Tento odtieň hnedej nesie pomenovanie po samotnej veži. V prvý deň otvorenia mala pôvodne červenú farbu, potom ju zmenili na žltú, chvíľu bola žltohnedá a oriešková. Kov musia premaľovať každých sedem rokov. V súčasnosti mení svoj dizajn už len za pomoci svetelného osvetlenia, čo využívajú počas rôznych príležitostí a osláv, ale aj v prípade vyjadrenia smútku.

 

9. Fotku s Eiffelovou vežou má zrejme každý návštevník Paríža. Tie najznámejšie však vznikli v réžii najlepších tenistov sveta. Spolu so vzácnou trofejou a v pozadí so známou atrakciou každoročne pózujú všetci víťazi Roland Garros.

 

10. Ak by ste chceli vyjsť na samotný vrch veže, museli by ste zdolať 1665 schodov. Turisti preto pešo zväčša prichádzajú len na prvé poschodie. Na vrchol sa môžete dostať pomocou jedného z piatich výťahov. Tie ročne prejdú vzdialenosť, ktorá zodpovedá dva a pol obvodu zemegule.

 

11. Veža pôvodne nemala stáť v Paríži. Najprv ju chceli vybudovať v Barcelone, kde začali domáci protestovať proti tomu, že by veľmi špatila ich mesto. Úrady ich sťažnostiam vyhoveli a Eiffel so svojim tímom sa presťahovali do francúzskej metropoly.

 

12. Eiffelova veža mení počas roka svoju výšku. Keď v lete dosiahnu teploty minimálne 40 stupňov, kov v základnej časti sa roztiahne, vďaka čomu je atrakcia až o 6 centimetrov vyššia.

 

13. Počas svojich dejín priťahovala táto pamiatka rôznych kurióznych návštevníkov. Viacerí z nich sa pokúšali z nej zoskočiť. V roku 1912 to bol francúzsky krajčír, ktorý si sám ušil padák a takto letel z prvého poschodia. Jeho pokus však nevyšiel, stál ho život a bol rovnako neúspešný ako nápad letca Leona Collota, ktorý chcel na svojom malom lietadle podletieť popod spodné oblúky.

 

14. Keď sa do Paríža dostali nacisti, rozhodli sa zničiť aj jednu z charakteristických pamiatok v meste. Najprv ju uzavreli pre turistov a potom zničili káble, ktoré poháňali výťahy.

Adolf Hitler, Eiffel Tower, Paris 23 June 1940.jpg
By Bundesarchiv, Bild 183-H28708 / CC-BY-SA, CC BY-SA 3.0 de, Link

 

15. Gustave Eiffel si na veži uchmatol kúsok iba pre samého seba. Na treťom poschodí vytvoril apartmán, ktorý mu zároveň slúžil ako malé laboratórium. Často tam hrával na klavíri a pozýval tam významných hostí z oblasti vedy. Jeho obľúbencom bol najmä Thomas Alva Edison.

 

16. Eiffelova veža má vo svete niekoľko dvojníčok. Najznámejšia z nich sa nachádza v Las Vegas. Ani jedna však nedosahuje jej veľkoleposť a nie sú jej úplne vernými kópiami.

 

17. Kvôli svojej výške bola veža často aj centrom záujmu samovrahov. Našťastie sa vo väčšine prípadov podarilo ich činom zabrániť. Kvôli skoku alebo pádu z veže doteraz zomrelo 350 ľudí. Niektoré pokusy z prvého poschodia skončili „len“ zdravotnými komplikáciami.

 

18. V rokoch 1925 až 1934 využila spoločnosť Citroen Eiffelovu vežu ako reklamu s megabilboardom na ich nové auto. Toho času sa dostala do Guinnessovej knihy rekordov ako najväčšia reklama na svete. Po tomto počine už zakázali používať jej exteriér na komerčné účely, pri výnimočných udalostiach ho však niekedy zdobí nápis s posolstvom.

 

19. Pôvodný plán bolo postaviť vežu len na určité obdobie a po dvadsiatich rokoch ju mali zbúrať. Potom sa však rozhodli, že ju zároveň využijú aj ako vysielač, takže sa ju aj na radosť Gustava Eiffela rozhodli uchovať.

 

20. Od roku 2008 je Eiffelova veža „vydatá“ za Francúzsku Eriku, ktorá trpela psychickou poruchou a pestovala nezdravý vzťah k veciam. Po tejto svadbe si dokonca zmenila svoje meno na Erika La Tour Eiffel.

 

21. Na prvom poschodí Eiffelovej veže vo výške 57 metrov funguje v zime klzisko.

 

22. Počas Majstrovstiev Európy vo futbale v roku 2016 bola jedna z fanzón umiestnená na Marsových poliach pod Eiffelovou vežou.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP, TASR/AP, Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa