Najmenšie mesto sveta – ďalší z tromfov Chorvátska

2018-05-31 00:00:01 |   |    | 

Hoci by sa mnohým Slovákom mohlo zdať, že ich už Chorvátsko už po toľkých návštevách nedokáže prekvapiť, opak je pravdou. Vedeli ste napríklad, že oficiálne najmenšie mesto na svete môžete navštíviť na polostrove Istria?



 

Najmenšie mesto sveta Hum sa nachádza v srdci Istrie asi 14 kilometrov od okresného mesta Buzet. Autom sa dá prísť až pred jeho brány, mnohí ale radšej vozidlo odstavia v dedine Roč a do Humu sa vydajú po tzv. Aleji glagoljaša (Aleji hlaholitov). Obľúbená turistická trasa meria tri kilometre a lemujú ju veľké kamenné pamätníky s jednotlivými písmenami hlaholickej abecedy.

Mesto Hum sa rozprestiera na ploche asi 100 krát 30 metrov, pokojne ho teda celé prejdete za desať minút. Podľa legendy vzniklo náhodou, keď obrom zostalo po budovaní sídel v údolí rieky Mirna ešte zopár kameňov. V skutočnosti sa však história mesta začala písať v 11. storočí, kedy postavili na zvyškoch staršieho opevnenia obranné múry. Všetky budovy už potom budovali výhradne za nimi, a Hum tak predstavuje unikátny príklad stredovekej urbanizácie.

Dominantou mesta je kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý dokončili v roku 1802 na mieste staršieho svätostánku. Ešte vzácnejším je však románsky kostol sv. Hieronyma z 12. storočia, v ktorom môžete obdivovať výborne zachované nástenné maľby aj vzácne verše v hlaholike z rovnakého obdobia. Ďalšie hlaholické písomnosti a historické poklady môžete vidieť aj v miestnom múzeu.

Hum je známy aj ako mesto Bisky, teda tradičného istrijského bylinkového likéru, vyrábaného podľa 2000-ročného receptu. Práve jeho fľaša je najobľúbenejším suvenírom, ktorý si z najmenšieho mesta na svete odnášajú turisti na pamiatku. Hoci totiž v Hume žije len okolo 20 obyvateľov, nájdete tu všetko potrebné – hlavné námestie, poštu, obchod so suvenírmi, predajňu vína, dva domy s apartmánmi aj reštauráciu Humska Konoba.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa