Hľadáte najpôvabnejšie Francúzsko? Choďte do regiónu Dordogne

2018-08-14 12:00:00 |   |    | 

Department Dordogne dostal pomenovanie podľa rieky, ktorá tadiaľ preteká. V tomto kraji nájdete šarmantné dedinky, romantické hrady a nádhernú prírodu. Podľa viacerých cestovateľských sprievodcov je práve toto najkrajšia časť Francúzska, ktorú by ste mali uprednostniť pred inými preferovanými lokalitami.



 

Chateau de Castelnaud

Pevnosť z 12. storočia patrí medzi najzachovalejšie stavby tohto druhu vo Francúzsku. Po väčšinu svojej éry plnila obrannú funkciu. Kvôli tomu sa tam rozhodli v súčasnosti situovať múzeum, ktoré je zamerané na dobové bojové zbrane. Prehliadky robia zábavnou formou, aby tak upútali aj pozornosť detí. V lete pripravujú navyše špeciálne prechádzky miestnosťami Castelnaud, ktoré robia herci v kostýmoch. Tí prezentujú dejiny celého regiónu hravým štýlom a ukazujú ho tak v atraktívnejšej polohe. Z rozhľadne na veži si môžete pozrieť veľkú časť údolia Dordogne.

 

Périguex

Šarm dordogneských malých mestečiek prezentuje najmä Périguex. Z turistického hľadiska je hlavnou atrakciou ich Byzantská katedrála, ktorá bola inšpiráciou pre výstavbu baziliky Sacré Coeur v Paríži. V centre si môžete pozrieť viaceré stavby z renesančnej architektúry. To podstatné však predstavuje atmosféra Périguex. Zájdite si tam v čase trhov, ktoré sa konajú v stredu a v sobotu. Vtedy si tam pochutnáte na rôznych špecialitách, ktoré robia výsostne z lokálnych surovín. Jednu časť tvorí iba predaj kačiek z voľného chovu a pokrmov z nich, ktoré pripravujú tunajšie gazdinky. Mesto je vtedy družnejšie, spokojní zákazníci sedia na terasách kaviarní a zrazu sa všetci cítia ako jedna veľká rodina a dobrí priatelia.

 

Belvés

Toto malé mesto vás chytí za srdce už v momente, keď budete k nemu prichádzať. Vyzerá malebne a hneď splní vaše predstavy o francúzskom vidieku. V centre sa nachádzajú pozostatky bývalého opevnenia. V minulosti dosahovalo v niektorých miestach výšku až 15 metrov. Budovy v historickom centre pochádzajú najmä z 11. a 12. storočia. Jeho dominantou je sedem veží, podľa ktorých dostalo Belvés svoju prezývku. Zaujímavosťou sú starobylé domy, ktoré vysekali do okolitých skalísk. Podľa historikov pochádzajú z 13. storočia a dnes slúžia ako mestské múzeum.

 

Kraj čiernej hľuzovky

Hospodársky rozmach regiónu Dordogne a susedného Périgord vo veľkej miere zabezpečila jedna vzácna potravina. V okolitých lesoch sú bohaté náleziská hľuzoviek. Domáci ich nehľadajú len za pomoci malých prasiatok, ale dnes už na to majú vycvičených aj špeciálnych psov. Kilogram tejto lahôdky v najlepšej kvalite stojí viac ako tisíc eur. V obchodoch v Dordogne predávajú samotné čierne hľuzovky, horčicu alebo džemy s jej súčasťou, tunajšou špecialitou je zmrzlina, do ktorej pridávajú pár hobliniek tejto aromatickej potraviny. V meste Sorges nájdete múzeum, ktoré sa venuje zbieraniu hľuzoviek a ich využitiu.

 

Jaskyňa Lascaux s prehistorickými maľbami

Z historického hľadiska je najcennejšou atrakciou v tomto kraji jaskyňa Lascaux. Jej steny pokrýva niekoľko stoviek prehistorických malieb, ktoré pochádzajú z obdobia okolo roku 17 000 pred Kristom. Sieť jaskýň v okolí ukrýva unikátne veľké množstvo týchto vzácnych ozdôb. Väčšina z nich zachytáva zvieratá, ale aj rôzne výjavy z tejto éry. Objavili ich až v 20. storočí a odvtedy sú predmetom dôsledného skúmania. Keďže ide o veľmi cennú pamiatku, prístup k nej majú len bádatelia a vedci. Pre návštevníkov však vyrobili samostatné podzemné priestory, do ktorých pomocou špeciálnej techniky preniesli tieto historické obrázky, ktoré si môžu pozrieť aspoň v takejto sprostredkovanej podobe.

Lascaux painting.jpg
By Prof saxx - Own work, Public Domain, Link

 

La Roque Gageac

Najfotogenickejšie miesto nájdete priamo pri rieke Dordogne, kde sídli mesto Roque Gageac. Vybudované bolo pri vysokých skalách, ktoré ho dnes z jednej strany chránia pred zvyškom sveta. Zájdite si na opačný breh, aby ste sa mohli pokochať tou úžasnou krásou. Ďalšou možnosťou je objednať si plavbu loďou, ktorá vás prevedie časťou tohto regióna. V Roque Gageac si pozrite starobylú pevnosť, ktorá bránila mesto pred nájazdmi nepriateľov. Zaujímavým kontrastným prvkom je záhrada Marqueyssac, ktorá je plná exotických rastlín a ukážok francúzskeho záhradníctva.

 

Hrad Beynac

Pevnosť z 12. storočia sa hrdo týči nad riekou Dordogne a zaraďuje sa medzi najzachovalejšie pamiatky v regióne. Beynac uchvátil aj režiséra Luca Bessona, ktorý tam natáčal svoju verziu Johanky z Arku. Jeho miestnosti sú zachovalé, nachádza sa tam veľa cenných nástenných malieb a podarilo sa uchovať aj časť nábytku. Keďže veľa priestorov potrebuje ešte finančne náročnú rekonštrukciu, hrad Beynac ponúka návštevníkom, aby sa stali jeho patrónmi. Stačí zaslať peňažný dar, ktorý vás potom pasuje do tejto exkluzívnej pozície.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa