Štokholmské metro: Konkurencia svetových galérií

2018-11-12 00:00:00 |   |    | 

Presuny metrom počas dovoleniek berieme skôr ako nutnosť. Síce nás rýchlo dostanú do cieľa, ale počas cesty nevidíme nič zaujímavé z jednotlivých miest. V Štokholme sa však budete tešiť na každú púť do podzemia. Stanice totiž vzali do rúk umelci, ktorí ich premenili na fantastické umelecké diela.



 

T-Centralen

Štokholmské metro má tri farebné linky. Stanicu T-Centralen si zapamätáte vďaka polohe priamo v centre mesta, ale aj kvôli špeciálnemu miestu na mapke tejto dopravy. Jedine tam sa totiž stretajú všetky tri linky a môžete tak prestúpiť na ktorúkoľvek z nich. Steny metra sú zdobené bielou a jemnou svetlomodrou. Z nej vznikli aj ľudové vzory pripomínajúce listy rastlín. Autorom výzdoby je Per-Olof Ultvedt, ktorý chcel vytvoriť miesto s príjemnou atmosférou. Preto stavil na tieto upokojujúce odtiene.

 

The Stadion

Po príchode na túto stanicu sa zrazu všetko ako keby rozjasní. Jej steny sú opäť natreté svetlou modrou, no tentoraz ju pretínajú pásy tmavšieho odtieňa tejto farby a žltej. Čerešničkou na torte je jasná viacfarebná dúha, ktorá prináša do tohto podzemného priestoru nečakaný moment. Tento motív vybrali aj ako odkaz na Gay Pride, ktorý sa pravidelne koná v blízkosti The Stadion.

 

Kungsträdgarden

Najpestrejšia stanica v Štokholme ponúka niekoľko zaujímavostí navyše. Samotné maľby sú odkazom na avantgardné umenie, ktoré prepája výrazné farebné bloky. Tie sa vynímajú na zeleno-bielo-červenej podlahe a postupne prechádzajú na strop, ktorým sa vinie šachovnicový pestrý had. V stanici nájdete malú výstavku pôvodných kúskov architektúry. Tie mali podobu pilierov v historickom paláci a podarilo sa ich uchovať počas rozsiahlej rekonštrukcie. Jedine v tejto stanici nájdete špeciálny druh pavúkov, ktoré milujú jaskynné prostredie a na niektorých stenách uvidíte rásť mach.

 

Huvudsta

Prvá rekonštrukcia metra bola v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Vtedy dostalo 21 umelcov šancu zmeniť nudné priestory na galérie. Autorom dizajnu v Huvudste je Per Holmberg. Ten stavil na kontrastnú kombináciu zelenej a fialovej, ktorú doplnil niekoľkými žltými prvkami. Opäť dochádza ku kombinácii rôznych geometrických tvarov, ktoré rozohrávajú peknú optickú ilúziu.

Huvudsta May 2014 01.jpg

By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:ArildV" title="User:ArildV">Arild Vågen</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 3.0, Link

 

Universitetet

Napriek odlišnosti jednotlivých dizajnov ponechali staniciam aj jeden spoločný prvok. Celé podzemie vyzerá ako jedna veľká jaskyňa, čo umocňuje nepravidelný povrch stien. V Universitetet sa podarilo uchovať veľkú časť stropu v pôvodnom stave, aby sa tak odhalila prirodzená krása týchto priestorov. Ostrým kontrastom sú výrazné farebné kachličky na stenách a množstvo kovových doplnkov.

Universitetet metro station January 2015 04.jpg
By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:ArildV" title="User:ArildV">Arild Vågen</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 4.0, Link

 

Solna Strand

Časom začali obnovovať aj ostatné stanice štokholmského metra. Šancu postupne dostávali aj ďalší umelci a konečné číslo autorov sa vyšplhalo na 150. Solna Strand sa dostala do rúk Japonca Takashiho Narahu, ktorý chcel vytvoriť ilúziu kockového neba. Do pôvodných priestorov umiestnil niekoľko rôznych predmetov tohto tvaru, ktoré natrel nebesky modrou a namaľoval naň obláčiky.

Solna Strand metro 20170902 picture 02.jpg
By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:AleWi" title="User:AleWi">AleWi</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 4.0, Link

 

Solna Centrum

Táto stanica je súčasťou obľúbeného obchodného centra. Veľkým kontrastom ku konzumnému spôsobu života je hlavná téma výzdoby. Steny sú natreté jasnou červenou a zelenou farbou, čo má odkazovať na problém odlesňovania, ktorý trápi aj Švédov. Práve tam sa nachádza najviac fotografovaný výstup z metra. Dramaticky nasvietená oblasť pri eskalátoroch vyzerá ako vchod do ohnivej jaskyne.

 

Tekniska

Niektoré miesta v podzemí dostali moderný až futuristický vzhľad. Presne vďaka tomu vyniká aj Tekniska, ktorá má stropy ozdobené veľkými avantgardnými lustrami. Okrem prirodzených kamenných stien interiér osviežujú decentné modré maľby. Zaujímavo pôsobia farebné geometrické

Stockholm subway kth 20050808 001.jpg
By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Bergsten" title="User:Bergsten">Jonas Bergsten</a> - Photo taken by <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Bergsten" title="User:Bergsten">Jonas Bergsten</a> using a <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_PowerShot_G" class="extiw" title="en:Canon PowerShot G">Canon PowerShot G3</a>., Public Domain, Link

 

Östermalmstorg

Niektoré stanice môžu na prvý pohľad pôsobiť neupraveným dojmom. Östermalmstorg má len jednoduché čisté steny, ktoré sú ozdobené rôznymi jednoduchými kresbami pripomínajúcimi jaskynné maľby. Ich autorkou je Siri Derkert, ktorá sa pomocou svojich nákresov snažila upozorniť na problém nedodržiavania ženských práv. Druhým silným bodom výzdoby bol mier, keďže svoju netradičnú galériu si predstavila aj ako skrýšu v prípade nukleárnej vojny.

Stockholm subway ostermalmstorg 20050731 001.jpg
By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Bergsten" title="User:Bergsten">Jonas Bergsten</a> - Photo taken by <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Bergsten" title="User:Bergsten">Jonas Bergsten</a> using a <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_PowerShot_G" class="extiw" title="en:Canon PowerShot G">Canon PowerShot G3</a>., Public Domain, Link

 

Högdalen

Počas rekonštrukcie nevyzdobili len podzemné stanice metra. Novej podoby sa dočkali aj tie vonkajšie, pretože predstavitelia mesta sa rozhodli dostať umenie viac medzi obyvateľov a turistov. Autorkou výzdoby na Högdalen je Birgitta Muhr, ktorá vytvorila 2,5 metra vysoké kovové napodobeniny tulipánov.

Birgitta Muhr Uppvaxter.JPG
By Boberger. Photo: Bengt Oberger - Own work, CC BY 3.0, Link

 

Hallonbergen

O dizajn Hallonbergenu sa postarala dvojica Elis Eriksson a Gösta Wallmark. Páni prišli s nápadom poňať to trošku uvoľnenejším štýlom. Pri navrhovaní výzdoby si predstavili, ako by to asi urobili malé deti. Preto sú steny skrášlené primitívnymi kresbičkami a všetko ožíva vďaka vtipným farebným postavičkám.

20130601 Stockholm Hallonbergen metro station 6846.jpg
By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Jakubhal" title="User:Jakubhal">Jakub Hałun</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 3.0, Link

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa