5 netradičných miest v Španielsku, ktoré musíte navštíviť

2018-10-14 00:00:01 |   |    | 

Španielsko láka dovolenkárov nielen najkrajšími plážami Pyrenejského polostrova, ale aj viacerými netradičnými miestami. Prijmite pozvanie navštíviť budhistický kláštor, katedrálovú pláž v Galícii alebo najdlhšiu mestskú lanovú dráhu v Európe. Virtuálnu sprievodkyňu vám spraví blogerka Andreita Miklas, ktorá žije a objavuje nevšedné miesta v Španielsku.



 

1. Budhistický chrám Dag Shang Kagyü

Je neuveriteľné, že budhistický chrám sa nachádza v niekdajšej mekke katolicizmu. Je schovaný v horách a cesta k nemu je mierne kľukatá. Nemusíte byť však vyznávači budhizmu alebo zenbudhizmu, stačí, ak ste lovci zážitkov a toto miesto na vašom zozname nesmie chýbať. Budhistický chrám leží v provincii Huesca, pri obci Panillo v oblasti Pyrenejí. Panuje tu neskutočný pokoj a čas sa tu akoby na chvíľu zastavil. Ak túžite, aby sa vám splnil sen, roztočte budhistické mlynčeky, ktoré sa nachádzajú v jednej zo svätýň, pričom si dookola opakujte svoje želanie, až kým ju celú neobídete.

 

2. Lanová dráha v Tolede

Na najdlhšiu mestskú lanovú dráhu ZipLine (tirolínu) v Európe si môžete zájsť počas predĺženého víkendu v Madride. Stačí naskočiť na vlak smerom Toledo, ktorý vás za 50 minúť privezie do oblasti veterných mlynov v autonómnej oblasti Castilla la Mancha, známej aj vďaka románu Don Quijote de la Mancha. Priamo v centre Toleda sa nachádza najdlhšia mestská ZipLine dráha v Európe Fly Toledo. Jej dĺžka je 180 metrov a začína pri moste Puente de San Martín. Závisí od vašej výšky a hmotnosti, ale priemerná rýchlosť jazdy je okolo 30 kilometrov za hodinu, počas ktorej preletíte ponad rieku Tajo. Túto atrakciu prevádzkujú celoročne každý deň od 11:00 do 20:00 hod.

 

3. Katedrálová pláž Playa de las Catedrales

Neobyčajná pláž, ktorá odhaľuje svoje temné komnaty, sa nachádza v blízkosti obce Ribadeo v Galícii. Počas odlivu sa Kantábrijské more vzdiali tak, že je možné kráčať po pláži, kde sa pred niekoľkými hodinami nachádzalo more. Útesy tu vytvárajú spleť oblúkov a malých piesočných chodieb, ktoré pripomínajú katedrálu. Aj preto táto pláž dostala neoficiálny názov Playa de las Catedrales, teda Katedrálová pláž. Jej oficiálny názov však je Playa de Aguas Santas. Pred jej návštevou je potrebné pozrieť si presný čas odlivu a prílivu, aby sa vám nestalo, že do tohto „chrámu“ nebudete môcť vstúpiť a vypočuť si jeho zvukové a ozvenové efekty.

 

4. Bazilika El Pilar a katedrála La Seo na jednom námestí

Piate najväčšie mesto v Španielsku, Zaragoza sa pýši unikátnym skvostom. Má jediné námestie v Európe, na ktorom sa nachádza Bazilika El Pilar (Bazilika Panny Márie na stĺpe), so zdobenými vežami v mudejarskom štýle (zmes moslimskej, kresťanskej a židovskej kultúry) a Katedrála La Seo. Zaujímavosťou Baziliky El Pilar je aj to, že v jej vnútri sú umiestnené dve nevybuchnuté bomby z čias Španielskej občianskej vojny. Hovorí sa o tom, že nevybuchli, pretože obyvateľov mesta ochraňuje patrónka Panna Mária. Druhí zas tvrdia, že bomby nevybuchli, lebo ich pilot zhadzoval z nízkej letovej hladiny. Zaragoza je známa aj tým, že sa tu nachádza jedna z najstarších španielskych reštaurácií Casa Lac, založená v roku 1825.

 

5. Kláštor Monasterio de Piedra

Kláštor Monasterio de Piedra leží v autonómnej oblasti Aragónsko, pri obci Nuévalos. Určite si na toto miesto vyčleňte celý deň, pretože vás čaká nespočetné množstvo vodopádov, jazierok a prechod cez jaskyňu Grita Iris v prírodnom parku Parque Natural Monasterio de Piedra.

Starobylý kláštor Monasterio de Piedra sa nachádza pred vstupom do samotného parku a jeho súčasťou je aj múzeum vín. Ku kláštoru neodmysliteľne patrí aj kostol, kde sa kedysi modlievali mnísi. Tento je však veľmi špecifický, pretože mu chýba časť strechy. Zachoval sa iba barokový oltár, pri ktorom sa konajú svadby. Komentované prehliadky sú každých 15 minút a pri východe z kláštora si nezabudnite kúpiť pravé kláštorné víno s označením krajiny pôvodu D.O. Calatayud.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Andreita Miklas / Lifeisajourney.sk
Zdroj: Andreita Miklas / Lifeisajourney.sk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa