Interlaken – švajčiarska príroda v tom najlepšom podaní

2018-11-16 12:00:00 |   |    | 

Švajčiarsky turizmus ťaží hlavne z nádhernej prírody, ktorá je pre túto krajinu pýchou. Oblasť Berner Oberland je súčasťou kantónu Bern. Nájdete tam všetko, čo očakávate od dovolenky v týchto končinách. Jazero, hory, nádhernú prírodu, ale aj kúsok histórie. Centrom tejto časti je mesto Interlaken, z ktorého môžete podnikať výlety do okolia.



 

Vyhliadka Harder Kulm

Ku vyhliadke Harder Kulm sa dostanete pomocou pozemnej lanovky. Z tohto miesta máte perfektný výhľad na dve jazerá, rieku a okolité kopce. V tejto časti si môžete dopriať aj obed alebo šálku kávy. Nachádza sa tam nádherná reštaurácia v secesnom štýle, ktorá je obľúbeným miestom pre zamilované páry. Odtiaľ vedie aj niekoľko turistických trás, ktoré sú navyše spestrené nečakanými domácimi hostiteľmi. V národnom parku sa totiž nachádza množstvo svišťov a kamzíkov, ktoré tam často vidieť voľne v prírode. Od hornej stanice lanovky sa môžete prejsť k útesom nad riekou. Táto trasa je jednoduchá a zvládnu ju aj malé deti.

 

Historická horská železnica, Schynige Platte

Ďalším tipom pre turisticky menej zdatných cestovateľov je horská železnica v oblasti Schynige Platte. Táto časť je známa vďaka nádhernej prírode a pestrému zastúpeniu kvetov. Volajú ju tiež záhradou tohto kantónu. Najkrajšie výlety tam zažijete počas jari, keď je všetko rozkvitnuté a okolité lúky hýria farbami. Vyše sto rokov stará horská železnica má východziu stanicu v dolnej časti regiónu. Následne prechádza pomedzi končiare a postupne stúpa ku krásnej vyhliadke. Táto cesta patrí k najkrajším vlakovým tratiam na svete. Zastavuje v malých dedinkách a z vyšších staníc môžete prejsť na viaceré turistické chodníčky.

 

Jazerá Thun a Brienz

Interlaken tvorí bod, ktorý rozdeľuje dve známe jazerá tohto regiónu. Pri západnej strane mesta stojí jazero Thun, na východe je Brienz. V oboch prípadoch tadiaľ premávajú výletné lode, ktoré majú zastávky vo viacerých menších mestách v okolí. Ak by ste si radi pozreli zaujímavé historické uličky a menšie zámky, choďte napríklad do miest Thun alebo Schadau. Po Brienzi sa plavia tiež historické parníky, na ktorých si môžete objednať romantickú večeru pri sviečkach. Jazerá sú vhodné na vodné športy. V mestských častiach sú malé pláže na pobreží, kde sa dá dobre plávať. Dovolenkári si radi prenajímajú člny, kajaky alebo vodné bicykle. Výborným tipom je prechádza popri pobreží, počas ktorej sa môžete pokochať okolitými horami.

 

Jaskyňa St. Beatus

Cestovateľov láka do týchto podzemných priestorov zaujímavá legenda. Sieť jaskýň kedysi využíval svätý Beatus, ktorý sa tam venoval rozjímaniu a vzdávaniu úcty Bohu. Lenže keď toto miesto objavil, musel sa najprv popasovať s ťažkým protivníkom. Z jedného z vchodov vyšiel veľký drak, ktorému z úst šľahali plamene. Svätcovi sa ho našťastie podarilo prekabátiť. Postupne ho odlákal až ku jazeru Thun, kde sa potom bájny tvor utopil. Okrem tohto príbehu sú ďalším dôvodom na návštevu jaskyne vodopády. Jeden z nich tečie pred vstupom a dá sa ponad neho prejsť cez postavený most a druhý si potom môžete pozrieť opäť v podzemí.

 

Funky čokoládový klub

Švajčiarsko je známe vďaka neodolateľne výbornej čokoláde. Priamo v Interlakene preto nájdete špeciálny Funky čokoládový klub, ktorý združuje všetkých fanúšikov tejto pochúťky. Pre záujemcov ponúka dve možnosti zapojenia sa. Prvou je ochutnávka, počas ktorej im nielen predstavia rôzne typy tejto sladkosti, ale zároveň zaujmú jej párovaním s inými potravinami. Pokiaľ si trúfnete a chcete sa naučiť niečo nové, môžete sa zapojiť aj do školení, počas ktorých si vyrobíte vlastné tabuľky čokolády a bonbóny podľa vašej chuti.

 

Unterseen

Keď sa nasýtite prechádzok a túr v nádhernej prírode, rezervujte si jeden deň z vášho výletu na potulky malými mestečkami v okolí. Unterseen nazývajú predmestím Interlakenu. Väčšina budov pochádza zo stredoveku, čo mu dodáva osobité čaro. Nachádza sa pri jazere Thun a v tejto časti pri brehu je viacero reštaurácií, ktoré patria k najlepším v kraji. V meste si môžete pozrieť historické centrum, kostol z 13. storočia, bývalú dobovú radnicu a múzeum s výstavami o tomto regióne.

 

Jungfraujoch

Pri Interlakene sa nachádza aj najvyššie položená železničná stanica v Európe. Tá je situovaná vo výške 3454 m n.m. Jungfraujoch sa nachádza v podzemí horského masívu, prejdete tam cez sieť železničných tunelov a na jej konci musíte vyjsť na priľahlú vyhliadku pomocou výťahu. Takto sa dostanete do blízkosti ľadovca Aletsch a ďalších končiarov. Naplánujte si tento výlet počas pekného dňa. Vtedy totiž dovidíte až do Francúzska, Talianska a Nemecka, takže si odtiaľ odnesiete ďalší nezabudnuteľný zážitok.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa