Zaujímavý okruh po nemeckých pamiatkach: 8 unikátov neďaleko od seba

2019-06-20 12:00:00 |   |    | 

Mestá Trier, Saarbrücken a Rüdesheim am Rhein ponúkajú zaujímavý okruh po nemeckých pamiatkach, z ktorých viaceré sú zahrnuté aj medzi UNESCO unikátnosťami. Tie sa navyše nachádzajú v tesnej blízkosti hraníc s Luxemburskom a Francúzskom, takže si môžete naplánovať aj dovolenku s nahliadnutím do týchto končín. Najlepšie spojenie máte letecky z Viedne do Frankfurtu nad Mohanom, odkiaľ sa dostanete pohodlne vlakom do vybraných miest.



 

Porta Nigra postavená bez kúska cementu

Základy Trieru postavili ešte počas Rímskej ríše, keď patril k najobľúbenejším kúpeľným mestám. V súčasnosti si tam môžete pozrieť ruiny najrozsiahlejšieho komplexu s prameňmi, ktorý využívali na relax a liečenie zdravotných komplikácií. Z nich sa podarilo uchovať vyše sto metrov dlhý park s pôdorysmi bývalých bazénov s termálnou vodou a hlavné priečelie vstupnej budovy. Z tohto obdobia pochádza aj Porta Nigra, teda vstupná obranná brána z 2. storočia.

Zaujímavosťou je, že jej základy postavili bez štipky cementu. Používali na ne opracované kamene, ktoré presne zapadli do seba a na niektorých miestach ich ešte spevnili pomocou veľkých kovových klinov. Čierne sfarbenie brány spôsobil pokus o jej vypálenie, keď oheň začmudil kamene čiernym dymom. V začiatkoch sa používala na obranné účely, neskôr v nej mali kostol. Teraz si ju môžete pozrieť prostredníctvom zaujímavých hraných prehliadok, počas ktorých vás zasvätia do tajomstva kvalitnej rímskej obrany mesta.

 

Katedrála, ktorá spojila tri svätostánky

Počas 2. svetovej vojny zažil Trier neľahké obdobie. Veľkú časť mesta zbombardovali a istý čas slúžilo aj ako zajatecký tábor. V tomto období výrazne poškodili aj vzácnu katedrálu, ktorá vznikla kurióznym spôsobom. Prvý kostol tam postavili v 4. storočí, vďaka čomu patrí k najstarším v krajine.

Neskôr pri ňom postavili ďalšie dva svätostánky, ktoré už prezentovali iné slohy. Tieto tri stavby nakoniec spojili do veľkej katedrály, kde na bočnej strane budovy vidíte v jednom bode ich vzácne spojenie. V kostole sa tiež nachádza vzácna relikvia v podobe povrazu, ktorým mal mať Ježiš zviazané svoje rúcho.

 

Marxov rodný dom

V centre mesta sa nachádza rodný dom najznámejšieho rodáka Karla Marxa. Ten v súčasnosti premenili na múzeum venované tomuto velikánovi a zároveň je tam aj zaujímavá prehliadka o začiatkoch komunizmu. V jednotlivých miestnostiach si môžete pozrieť pôvodné rukou písané listy, ale aj Marxovu obľúbenú stoličku, ktorú sa podarilo uchovať až do súčasnosti.

 

Divadlo ako poďakovanie od Hitlera

Z Trieru pokračujeme po ceste do Saarbrückenu, ktorý sa nachádza pri hraniciach s Luxemburskom, čo ponúka domácim obyvateľom zaujímavú možnosť. Keďže v tejto krajine majú nižšie odvody a dane, väčšina Saarbrückčanov odchádza denne do práce do týchto končín, aby tak za rovnakú prácu zarobili viac peňazí. Zaujímavosťou tohto mesta je divadlo, ktoré pochádza z roku 1938. V minulosti bol Saarbrücken súčasťou Francúzska a až po veľkom medzivojnovom referende sa rozhodli pripojiť k Nemecku. Za to sa im chcel Adolf Hitler nejako poďakovať, preto im tam postavil divadlo, ktoré verejnosti slúži až dodnes.

 

Žiarivo biely kostol

V meste sa nachádza niekoľko kostolov, z ktorých najoriginálnejší je Ludwigskirche. Ten pochádza z 18. storočia a má zaujímavý interiér. Jeho architekt sa totiž rozhodol, že ho navrhne v dominantnej bielej farbe. Takýmto spôsobom chcel priestor rozžiariť a vzdať úctu Bohu. Nachádza sa tam len pár zlatých a ružových prvkov, ktoré sú združené najmä na strope priamo nad oltárom. Tam uvidíte aj známu kresbu božieho oka. V hlavnej časti je na stĺpoch umiestnených šesť ženských sôch, ktoré predstavujú ľudské cnosti. Oproti oltáru je oddelený priestor pre šľachtu, ktorá sedávala v malej miestnosti so zatvorenými oknami a iba keď mali záujem počúvať kňazovu kázeň, tak si otvorili okienko.

 

Utajené základy prvého hradu v Saarbrückene

Na kopci pri rieke stojí budova múzea s menším námestím. V minulosti tam sídlili jednotlivé verzie tunajšieho hradu, ktoré sa už dnes nepodarilo uchovať. Preto tam vybudovali archeologické múzeum, ktoré mapuje dejiny tohto regiónu. Počas prehliadky sa dostanete do najzaujímavejšej časti v podzemí, kde sú sprístupnené rozsiahle ruiny prvého pôvodného hradu a obranných múrov, v ktorých uvidíte aj obydlia niekdajších  chudobných obyvateľov.

 

Fabrika na výrobu železa

Pri Saarbrückene sa nachádza aj prvá technická UNESCO pamiatka v Európe. Bývalé závody na výrobu železa boli kedysi najväčším zamestnávateľom v regióne. V súčasnosti už funguje výroba len v jednej tretine celého areálu. Preto sa zvyšok rozhodli sprístupniť a vytvoriť tam netradičnú galériu umenia a interaktívnu prehliadku. V niektorých jej industriálnych častiach uvidíte medzi veľkými strojmi vystavené rôzne moderné diela. Zvyšok priestorov predstavuje interaktívnu výstavu, na ktorej sa dozviete informácie o histórii závodov a výrobe železa. Najzaujímavejšia časť prichádza na konci, keď sa spoločne so sprievodcom dostanete do najvyšších častí závodu a z komínov uvidíte celý areál ako na dlani.

 

Romantická cesta okolo Rýna

Rüdesheim am Rhein je obľúbené letné jesenné dovolenkové miesto v Nemecku. Nachádza sa pri najširšom bode rieky Rýn a ponúka príjemnú prímorskú atmosféru. V blízkosti jej brehov je niekoľko hotelov a podnikov, z ktorých máte krásny výhľad na okolie. Historické centrum mesta vás privedie až ku začiatku Romantickej cesty, ktorá sa delí do štyroch etáp.

Prvou z nich je jazda lanovkou ponad vinice a s výhľadom na rieku. Na jej konci sa dostanete ku pamätníku Germania a potom vás čaká príjemná polhodinová prechádzka lesom, ktorou sa dostanete k otvorenej lanovke. Tá ponúka počas jazdy nádherný výhľad na rieku a malý prístav. Práve tam bude pokračovať Romantická cesta poslednou etapou, počas ktorej sa doplavíte po Rýne naspäť do centra Rüdesheimu.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa