Obľúbená destinácia dokáže stále prekvapiť: Chorvátsko a jeho netradičné zážitky

2019-10-21 00:00:01 |   |    | 

Chorvátsko navštívia ročne tisícky Slovákov, pričom väčšina z nich si ho spája s dovolenkou pri mori. Táto malebná krajina však okrem krásnych pláží a prírody ponúka aj mnohé menej tradičné aktivity, ktoré si vás určite získajú. Mnohé z nich sú časovo nenáročné, preto si ich návštevu môžete naplánovať aj v rámci vašej cesty a urobiť si tak zastávku, na ktorú len tak nezabudnete.



 

Hľuzovky rodiny Karlić

Jedna zo zastávok, ktoré by ste na vašej ceste po Chorvátsku určite nemali vynechať, je návšteva rodiny Karlić, ktorá sídli v malom mestečku zvanom Paladini. Hľuzovky, alebo miestnymi nazývané tartufi, sú na Istrii pomerne rozšírenou pochúťkou už po desaťročia. V súčasnosti je dokonca v krajine viac ako 2000 licencovaných hľadačov. Karlićovci však boli jednými z prvých, ktorí sa hľadaniu hľuzoviek začali venovať a v tejto rodinnej tradícii oddane pokračujú aj dodnes. Rodina samotné hľuzovky nielen predáva (zásobuje reštaurácie po celom Chorvátsku a posiela ich do ďalekého Singapuru), ale tiež vyrába vlastné výrobky. Olej, med, syr, saláma či dokonca aj čokoláda s hľuzovkami – to je iba zlomok dobrôt, ktoré môžete ochutnať. 

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V CHORVÁTSKU

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

Karlićovci si vážia každého jedneho návštevníka a priateľská atmosféra z nich priam sála počas celej exkurzie. Návšteva preto nebude len o skvelých chutiach a ich spoznávaní, ale niečo sa aj dovzviete. Okrem toho, že vám s radosťou zodpovedajú všetky otázky, pripravia si pre vás aj pestrý program. Budete mať možnosť pozrieť si napríklad prípravu tradičnej s hľuzovkami, ktoré sú skvelým doplnkom rôznych pokrmov a ich využitie je všestranné. Jednoduché nátierky, ktoré sú vhodné nielen na raňajky alebo poobedné posedenie, vás svojou chuťou určite očaria.  

Rodina ponúka tiež možnosť zúčastniť sa ukážky samotného hľadania hľuzoviek. Dbajte ale na vhodné oblečenie. Vystrojte sa športovou obuvou a oblečením, ktorého vám nebude veľmi lúto, ak sa zašpiníte. Ukážka hľadania totiž nie je žiadnou zjednodušenou verziou – ide o skutočný proces, ktorý členovia rodiny pravidelne absolvujú.  Preto ak budete mať šťastie, môžete byť svedkom jemného vykopávania hľuzovky. Pri hľadaní sa musí postupovať naozaj opatrne, keďže veľkosť hľuzovky sa nedá pred samotným vykopaním odhadnúť a aj malé poškodenie by mohlo znížiť jej cenu. Niektoré hľuzovky predstavujú poklad v hodnote stoviek eur, v niektorých prípadoch až tisícoch. Biele sa vyskytujú zriedkavejšie, vďaka čomu sú tiež drahšie, a ich sezóna trvá od polovice septembra do konca decembra.

 

Bale a jeho zákutia

Bale, či Valle po taliansky, je malé mestečko nachádzajúce sa na juhozápade Istrijského polostrova. Smerové tabule uvádzajú oba názvy, pretože takmer polovica obyvateľov sú pôvodní Taliani a nebudete mať teda problém dorozumieť sa ani po taliansky. Hoci sa Bale nachádza medzi známymi mestami Pula a Rovinj, v turistických brožúrach ho nenájdete. Znamená to teda, že nie je navštevované mnohými turistami, vďaka čomu tu môžete pocítiť skutočne pravú chorvátsku atmosféru.

Bale a okolie je jedným z najkrajších miest na Istrii, kde sa počas celého roka darí pestovaniu kvetín a rastlín, ovocných stromov a zeleniny. Táto oblasť ponúka nielen úžasné prírodné bohatstvo a nedotknutú prírodu, ale aj bohaté kultúrne a architektonické dedičstvo istrijského regiónu. Zaujímavosťou je, že mesto je postavené výlučne z kameňa. Jeho dláždené budovy, úzke uličky a kamenné zákutia fungujú ako stroj času a privedú vás späť do histórie. Väčšina domov bola postavená ešte v 14. storočí pod benátskou nadvládou rodiny Soardovcov a v 16. storočí sa pevnosť, považovaná za jednu z najvýznamnejších pamiatok v Chorvátsku, stala majetkom rodiny Bembo. Aktuálne sa v mestečku aj napriek jeho veľkosti odohrávajú v lete mnohé kultúrne udalosti, a to takmer každý deň.

Po desiatky rokov tu navyše sídli aj rodina Grubić, ktorá sa venuje pestovaniu a výrobe olivového oleja. Nielen, že olivy ručne zbierajú, o svoju úrodu sa aj príznačne starajú a radi vás privítajú vo svojej rodinnej výrobni. Budete mať možnosť spoznať celý proces výroby olivového oleja, ale taktiež sa zúčastníte ochutnávky a ukážky hodnotenia olejov. Grubićovci vyrábajú tri druhy olejov, a to Buža, Vallea a Rožinjola.

Málokto tiež vie, že v chorvátsku sa našli fosílie dinosaurov. V Bale nájdete malé múzeum spojené s galériou - Ulika Multimedia Gallery Exhibit Space, v ktorom sú tieto artefakty vystavené. Objavené boli na morskom dne v Lone Bay pri Rovinji v roku 1992 a starostlivo vyčistené v Paleontologickom múzeu Monfalcone v Taliansku. Táto lokalita  je jediným miestom, kde sa fosílie našli na morskom dne, vďaka čomu bolo Bale pridané na svetový zoznam paleontologických lokalít. Koncom mája bol dokonca otvorený nový Paleo park, ktorý sa nachádza v blízkosti slávnych paleontologických lokalít v kempe Mon Perin. Je kombináciou zábavného parku a vzdelávacieho zariadenia, ktorého cieľom je ešte viac podporiť túto archeologickú lokalitu.

 

Hotel Meneghetti

Pre ľudí túžiacich po dokonalom oddychu je k dispozícii ubytovacie zariadenie Meneghetti, nachádzajúce sa kúsok od centra Bale. Budovy areálu postavené z bieleho kameňa, doplnené o spev cvrčkov a výhľad na pokojnú vinicu a olivový háj, sú predzvesťou príjemne stráveného času. Či sa už budete slniť pri bazéne, prechádzať po okolí, alebo ochutnáte lahodné pokrmy reštaurácie, určite nebudete ľutovať.

Reštaurácia je však kapitolou samou o sebe. Hotel môže pýšiť mnohými kulinárskymi oceneniami, medzi ktoré patria aj odporúčania Michelin, no zameriava sa aj na získavanie čo najväčšieho množstva potravín z okruhu 50 kilometrov tak, aby boli takmer všetky suroviny lokálne.  Meneghetti spolupracuje s dodávateľmi, ktorí dodávajú čerstvú bio zeleninu, domáce cestoviny, syry a jogurty vysokej kvality, a prirodzene hľuzovky - istrijskú pochúťku, ktorú sme spomínali aj vyššie. Každé jedlo je šikovne prispôsobené hotelovej ponuke vín a jednej zo štyroch odrôd olivových olejov, ktoré si v Meneghetti vyrábajú.

Autor: © Zoznam/Patrícia Varačková

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: autorka

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa