Dovolenka v Turecku: Všetko, čo potrebujete vedieť o fakultatívnych výletoch

2019-07-12 00:00:01 |   |    | 

Oddych pri mori je síce príjemným dovolenkovým programom, ale po pár dňoch vás začne trochu nudiť. Vtedy máte možnosť vybrať sa na niektorý z organizovaných fakultatívnych zájazdov, ktoré vám ukážu zaujímavosti v danej krajine. V Turecku je takýchto miest neúrekom, tak by bola škoda nevyužiť aspoň niektoré z možností.



 

Pamukkale

Jednou z top prírodných atrakcií v Turecku sú prírodné vápencové jazierka Pamukkale, ktoré sú naplnené vodou z termálnych prameňov. Ich vznik sa datuje už do antických čias. Keďže ide o chránenú krajinnú oblasť, dnes sa už nemôžete kúpať priamo v týchto prírodných bazénikoch. Neskôr tam však popri nich umelo vybudovali napodobeniny jazierok, do ktorých majú turisti voľný vstup. V tejto oblasti sa nachádza viacero historických pamiatok, takže si môžete pozrieť aj amfiteáter alebo ruiny pôvodných stavieb, ktoré sú zaplavené touto termálnou vodou.

 

Termessos

K tomuto horskému mestečku vedie jednoduchá túra lesom, ktorú zvládnu aj rodiny s deťmi. V tureckých dejinách má ojedinelú pozíciu, pretože sa mu dlhodobo podarilo udržať nezávislosť. Termessos patrí k antickým mestám, ktoré sa uchovali vo veľmi dobrom stave. Na jeho výstavbu použili iba kamene, ktoré boli odolnejšie voči poveternostným podmienkam a nájazdom nepriateľov. V súčasnosti tam uvidíte pozostatky pôvodných obydlí, ruiny a obrovský amfiteáter, ktorý kedysi slúžil na zhromaždenia obyvateľov tohto mesta.

 

Perge

Toto miesto je významné tak pre milovníkov kultúry a histórie, ako aj pre kresťanov. V Perge mal totiž svoju prvú zastávku apoštol Pavol, na ktorej kázal o živote Ježiša Krista. Pôvodne to bolo rímske mesto, ktoré sa kedysi tešilo veľkej sláve. Podarilo sa z neho uchovať viacero pozostatkov budov, ktoré napovedajú o systéme rozloženia týchto miest. Výlet do Perge zvyčajne spájajú aj so zastávkami pri iných významných antických pamiatkach. Niektoré spoločnosti ho kombinujú s návštevou impozantného vodopádu Kuršunlu.

 

Zelený kaňon

V blízkosti Antalye sa nachádza mestečko Manavgat, ktoré dostalo pomenovanie podľa rieky, ktorá tadiaľ preteká. Na nej v minulosti vytvorili veľkú priehradu, kde ponúkajú rôzne typy plavieb loďou. Na výletoch máte zvyčajne jednu zastávku v pohorí, aby ste sa mohli pozrieť na celý Zelený kaňon a potom máte priestor na plavbu a kúpanie. Táto prírodná atrakcia dostala pomenovanie vďaka tyrkysovej vode v kombinácii s nádhernou okolitou prírodou.

 

Letecky do Istanbulu

Tieto dovolenkové destinácie sú vzdialenejšie od hlavného mesta Turecka. Napriek tomu pre klientov ponúkajú možnosť, ako navštíviť Istanbul a prezrieť si jeho najznámejšie pamiatky. Zo všetkých troch hlavných rezortov máte k dispozícii priame lety, ktoré vás vezmú na celodenný výlet do tejto metropoly. Spolu so sprievodcom uvidíte hlavné atrakcie v centre mesta a prezriete si niektoré pamiatky ako napríklad Modrú mešitu. Na požiadanie môžete absolvovať aj plavbu po rieke a previezť sa z európskej do ázijskej časti. Cena týchto fakultatívnych výletov je vyššia, pohybuje sa okolo 150 eur, ale zároveň je nutné poznamenať, že vás to vyjde lacnejšie ako samostatná dovolenka do Istanbulu.

 

Antalya, Alanya, Side

Každá z jednotlivých tureckých destinácií ponúka aj lokálne fakultatívne výlety po ich historických pamiatkach a atrakciách. Tie väčšinou stoja 20 až 25 eur a uvidíte na nich všetky dôležité miesta v kraji. V Alanyi sa môžete tešiť napríklad na historickú pevnosť a na veľké trhovisko, na ktorom si môžete kúpiť prevažne ručne robené výrobky, koreniny a zlaté šperky. V Antalyii je hlavnou atrakciou ich podmorský svet, ktorý vám ukáže všetko od malých pestrých rybiek až po väčšie žraloky. Jeho súčasťou je aj 4D kino. Side je zase bohaté na historické zaujímavosti, ktorým dominujú stavby z obdobia Byzantskej ríše. Taktiež tam nechýba ani veľký trh s orientálnym tovarom.

 

Plavby popri pobreží

Vo všetkých rezortoch umožňujú turistom aj plavby popri pobreží a k blízkym ostrovom. V niektorých prípadoch ide iba o obyčajné vyhliadkové výlety, ale zažiť môžete aj tematické okruhy napríklad v štýle pirátskej jazdy, na ktorých vám ukážu miesta, kde si kedysi títo zloduchovia ukrývali poklady. Väčšina z nich je spojená aj s možnosťou kúpania sa v mori a s jednoduchou grilovačkou na pláži. Pre fanúšikov adrenalínových športov majú k dispozícii výlety na raftových člnoch alebo safari v okolitej prírode.

 

Hamam

Jednou z obľúbených atrakcií sú tradičné turecké kúpele hamam. V nich si môžete dopriať špeciálnu masáž spojenú s namydlením hustou penou, vďaka čomu sa pokožka hĺbkovo prečistí a zbaví škodlivín. V závislosti od cien zájazdov v nich máte zahrnuté vstupy do sáun, malých bazénov a jednoduchú masáž s olejom. Ak chcete nejakú inú procedúru, musíte si ju doplatiť.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa