Milované Taliansko – užite si to najlepšie z Kampánie

2019-10-20 00:00:01 |   |    | 

Kampánia sa nachádza na juhu Talianska a ponúka to najlepšie z tejto krajiny. Hlavným mestom je Neapol, okolo ktorého je sústredených množstvo historicky cenných pamiatok. Dovolenka v týchto končinách je skvelou voľbou počas akéhokoľvek ročného obdobia, pretože si tam vychutnáte všetko od letných radovánok pri mori, až po pokojné jesenné a zimné spoznávanie celého regiónu.



 

Amalfské pobrežie

Najnavštevovanejším miestom v tomto regióne je slávne Amalfské pobrežie. Už len samotná cesta popri mori je nezabudnuteľným zážitkom, ktorý vám ponúka nádherné vyhliadky na vzrušujúcu kombináciu krásnej prírody a tradičnej talianskej architektúry. Farebné domčeky sa rozprestierajú v náročnom teréne tunajších útesov, vďaka čomu získali na originalite. Najlepší pohľad na pobrežie získate počas okružnej plavby. Urobte si tiež zastávku v niektorom z malých mestečiek ako Positano alebo Ravello s typickým talianskym šarmom. Ochutnajte aj tunajšiu gastronómiu a ich slávnu zmrzlinu.

 

Pompeje

Z historického hľadiska sú najvzácnejšou atrakciou Kampánie Pompeje. Smutne známe mesto bolo v roku 79 kompletne zničené po výbuchu sopky Vezuv. Valiaca sa láva za sebou zanechala hotovú spúšť. Väčšina obydlí bola zničená a ich ruiny objavili až po stovkách rokov. Pôvodne to bola bohatá oblasť, kam chodili dovolenkovať šľachtici zo šíreho okolia a Pompeje vtedy boli symbolom prosperity a luxusu. Po výbuchu bola táto časť Talianska dlhý čas neobývaná a tradovali sa o nej strašidelné legendy. Pozostatky budov sa podarilo odhaliť až po náhodnom náleze pri výkopových prácach pre novú kanalizáciu.

 

Neapol

Život v Neapole nie je jednoduchý, preto sa tam darí rôznym živlom, ktoré sa zaoberajú čiernym obchodom a násilnými činmi. No stačí sa vyhnúť týmto nebezpečným predmestiam, aby ste sa ocitli v dokonalom talianskom raji. Okrem prechádzky na promenáde v prístave je veľkým lákadlom aj vzácne múzeum, kde sa nachádzajú cenné vykopávky z éry pred výbuchom sopky Vezuv, tajomné podzemné katakomby a renovovaný kráľovský palác. Neapol je tiež rajom gurmánov. Práve tam vznikla slávna pizza margherita, ktorá predstavuje základ tejto gastronómie.

 

Capri

Pri brehoch Neapolského zálivu sa nachádza niekoľko ostrovov, ktorým dominuje najmä Capri. Ten spája možnosť na skvelú dovolenku s možnosťami aktívnej turistiky aj oddychu. Medzi jeho hlavné atrakcie patrí vrch Solaro, na ktorý vedie lanovka a uvidíte odtiaľ až na pevninu, historické stavby z obdobia Rímskej ríše, ale aj nádherná prírodná atrakcia v podobe Modrej jaskyne s krásnym farebným odleskom na stenách. Nevynechajte ani návštevu Kostola svätého Michala, kde sa nachádza vzácna dlažba s mozaikou s výjavom z Biblie.

 

Vezuv

Smutným symbolom Kampánie je sopka Vezuv, ktorá je najmenším stále činným vulkánom na svete. V minulosti spôsobila v tomto regióne hotovú katastrofu a vedci upozorňujú, že podobný výbuch sa, i keď v menšej intenzite, môže kedykoľvek vrátiť. Napriek tomu je turisticky veľmi vyhľadávanou atrakciou, do ktorej počas hlavnej sezóny denne putujú tisíce turistov. Odmenou za výstup je potom ten najkrajší výhľad na more, pobrežie a úžasnú prírodu Kampánie.

 

Herculaneum

Mesto Herculaneum bolo kedysi po výbuchu sopky Vezuv najviac postihnuté. Popol z nej celú oblasť pochoval a zároveň ju zakonzervoval pred vplyvmi počasia. Práve vďaka tomu sa podarilo uchovať niekoľko budov, ktoré si v súčasnosti môžu pozrieť ďalšie generácie cestovateľov. Nachádza sa tam bazilika, ale aj pozostatky bývalých kúpeľov, ktoré sú pomerne dobre zachované a odhaľujú nádhernú freskovú výzdobu. V osemdesiatych rokoch minulého storočia tam navyše objavili pozostatky tristo kostier, ktoré patrili obyvateľom, čo už nestihli ujsť pred vyčíňaním sopky a jej obrovskou erupciou, preto ich zaživa pochovali nánosy tmavého popolčeka a lávy.

 

Palác Caserta

Jednou zo skrytých perál Talianska je palác Caserta, ktorý kedysi patril kráľovi Karlovi III. Ten túžil mať obydlie podobné francúzskemu Versailles, aby mu mohol smelo konkurovať. Rozsiahle sídlo patrí k najväčším európskym historickým komplexom. Jeho súčasťou je záhrada s veľkou fontánou, do ktorej v minulosti privádzali vodu pomocou akvaduktu. Palácu dominuje barokový štýl a je známy vďaka bohatému ornamentálnemu zdobeniu. Vstupné schodisko lemuje mramorová výzdoba s farebnými detailmi. Vchod hrdo strážia dve sochy levov, ktoré palác chránia pred nepriateľmi.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa