Zabudnite na vychytené destinácie: Týchto 7 unikátnych miest Portugalci milujú

2020-08-01 00:00:00 |   |    | 

Milovníci Portugalska už istotne navštívili všetky jeho hlavné zaujímavosti ako Lisabon, Porto, Madeiru alebo Sintru. No stavíme sa, že aspoň niektoré z týchto utajovaných pokladov budú pre vás veľkou neznámou. Často sú dobre ukryté pred davmi turistov a ponúkajú vám dostatočne pokojnú atmosféru na to, aby ste si vychutnali všetky dôvody, prečo aj domáci milujú tieto unikátne miesta.



 

Pláž Miramar

Portugalci istotne patria k najpobožnejším národom, kde na každom kroku nájdete aspoň malý kostolík, v ktorom môžete vzdať vďaku Najvyššiemu. No takéto prekvapenie ste istotne nečakali. Pláž Miramar sa nachádza južne od Porta a pohodlne sa k nej dostanete miestnym vlakom. Známa je jemným bielym pieskom a ideálnymi podmienkami na kúpanie. Hneď po príchode vás zaujme stavba, ktorá sa nachádza na jednej z vysokých skál. Nenápadná vežička je v skutočnosti kaplnkou, ktorá na tomto mieste stojí už od 17. storočia. V minulosti ju využívali najmä námorníci alebo rybári, ktorí sa modlili za lepšie úlovky. Teraz už tvorí atrakciu, ktorú navštevujú turisti z celého sveta.

 

Covao dos Conchos

Ani pri pohľade na túto prírodnú atrakciu sa neubránite hodnoteniu, že ste také niečo doposiaľ nikdy nevideli. Covao dos Conchos je jazero, ktoré sa nachádza v pohorí Serra da Estrela. Uprostred vodnej plochy je veľká diera, ktorá vyzerá ako prírodný lievik. V skutočnosti tento útvar vznikol počas spájania dvoch jazier podzemným tunelom, ktorý viedol popod vrchy a jeho úlohou bolo zásobovať vodou okolité dedinky. Jama je pôvodne vytvorená z betónu, ale ten postupne zarastal machom, trávou a inou zeleňou, takže v súčasnosti už pôsobí ako prírodná diera, ktorá vyzerá skutočne kuriózne.

 

Nazaré

Menšie mestečko Nazaré sa nachádza neďaleko Lisabonu. Pôvodne bolo známe ako rybárska osada, ktorá sa začala postupne rozrastať. I keď tam stále nájdete viacerých ľudí, ktorí sa venujú tomuto remeslu, v súčasnosti to už nie je hlavný dôvod jeho popularity. Dnes Nazaré vyhľadávajú najmä surfisti, ktorí tam majú celoročne výborné podmienky. Nenechajte si ujsť ani príležitosť vyviezť sa pozemnou lanovkou na vyhliadku ponad útesy. Odtiaľ si môžete pozrieť celé pobrežie, ale aj široké okolie. V týchto miestach sa nachádza menší kostolík, ktorý je zdobený množstvom zlatých prvkov.

 

Juromenha

Na túto atrakciu natrafíte pri prekračovaní hraníc medzi Portugalskom a Španielskom. Juromenha bol kedysi dôležitý obranný komplex, ktorý chránil hranice pred nepriateľmi. Podľa odhadov túto oblasť osídlili už Kelti. No dnes napriek tomu patrí medzi smutné spomienky na dejiny tejto krajiny. Celý areál je už opustený, chátra a pripomína mesto duchov. Napriek tomu je sprístupnený pre verejnosť, takže sa môžete pozrieť na pôvodné budovy kostola, obydlia vojakov, ale aj na hospodárske priestory. Popri skúmaní všetkých jeho krás nezabudnite zájsť aj ku hradbám, od ktorých si doprajete výhľad na rieku Guadiana.

 

Akvadukt Amoreira

Už od nepamäti mali Portugalci problémy s veľkými suchami, ktoré spôsobovalo horúce počasie. Kvôli tomu museli po krajine postaviť hneď niekoľko akvaduktov, ktoré sa stali jej nezameniteľnou súčasťou. Jedným z najznámejších je Amoreira, ktorý je dlhý takmer 8 kilometrov. Budovať ho začali v 16. storočí, keď viacero studní počas leta vyschlo a obyvatelia niekoľkých dedín prišli o pitnú vodu. Kvôli tomu museli postaviť mohutný akvadukt, ktorý by zásoboval celú oblasť. Vodu prostredníctvom neho ťahali z prameňa z pohoria Serra do Bispo. Akvadukt mal na väčšine trasy štyri poschodia s oblúkmi, ktoré sa postupne smerom nahor zmenšovali.

 

Monsanto

Horská dedinka Monsanto bola kedysi veľmi dôležitým centrom templárov, pretože sa pri nej nachádzal ich dôležitý hrad. Lenže ten v 19. storočí ich nepriatelia úplne vyplienilli a jeho pozostatky nechali vybuchnúť. Našťastie sa podarilo uchovať aspoň vzácne obydlia bežných občanov. Celý región je známy vďaka veľkým oblým kamenným skalám. Tieto gigantické gule sa stávali súčasťou domovov domácich, pretože ich postupne zakomponovali či už do strechy, alebo aj z oboch strán budovy. Dnes sa tam už nachádza živý skanzen s tradičnými podnikmi.

 

Berlenga

Najväčší z ostrovov súostrovia Berlengas sa nazýva Berlenga. Nachádza sa 30 minút plavby z prístavov v regióne Peniche. Ide o menšiu pevninu s pevnosťou, ktorá je celá zapísaná medzi chránené prírodné oblasti. Nachádza sa tam nádherná divoká príroda, ktorá je ideálna na pešie túry v celom okolí. Ostrov je taktiež známy aj medzi potápačmi. V blízkosti jeho brehov sú totiž viaceré vraky potopených lodí, ktoré vytvárajú jeden z najzaujímavejších podmorských svetov v Európe. Navyše voda je tu pri pobreží úplne priezračná, takže aj voľným okom môžete pozorovať podmorské živočíchy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa