Kláštory Meteora – extrémne ďaleko od ľudí, o to bližšie k Bohu

2020-09-23 12:00:00 |   |    | 

Pre dovolenku v Grécku si najčastejšie volíme ostrovy, ktoré ponúkajú vynikajúce služby a krásne čisté pláže. Lenže ak chcete zažiť pravú históriu a kultúru tejto krajiny, mali by ste zostať na pevnine. Vyberte sa napríklad do Atén, Téb či Meteory. Túto oblasť osídlili pravoslávni mnísi už v 11. storočí, pretože chceli nájsť miesto ďaleko od civilizácie, kde by sa venovali iba rozjímaniu a modleniu.



 

24 kláštorov v nehostinnom prostredí

Meteora sa nachádza štyri hodiny cesty od Atén v nádhernej horskej oblasti. Keď budete tadiaľ prechádzať, budete fascinovaní drsnou krásou tejto prírody a faktom, že práve toto miesto si mohol niekto vybrať na postavenie kláštorov. Prvý monastier vybudoval v 14. storočí mních Athanasiom. Ten túžil umiestniť svoje obydlie na čo najvyššom bode, aby sa tak dostal čo najbližšie k Bohu. Veril, že vďaka tomu budú jeho modlitby skôr vyslyšané a bude lepšie prepojený s Najvyšším. Odvtedy vzniklo v tejto oblasti ďalších 23 kláštorov, všetky na vysokých útesoch a v nádhernom spojení s okolitou krajinou.

 

Výstavba bola formou pokánia

Dnes sa už turisti dostanú do jednotlivých kláštorov po schodoch, ktoré vysekali do skál. No tie tam urobili až v čase, keď ich sprístupnili verejnosti. Mnísi mali počas výstavby podstatne ťažšiu prácu, pretože museli prechádzať po náročnom skalnatom útese a väčšinu stavebného materiálu vynášali na vlastných chrbtoch. Neskôr si práce aspoň čiastočne uľahčili a začali používať kladku. Výstavba monastierov bola veľmi náročná a vyžadovala si veľa ťažkej fyzickej činnosti, ale aj sústredenia. Keby mnísi čo len trochu nedávali pozor, mohli by sa zrútiť spolu s ťažkým nákladom. Preto prácu na výstavbe brali ako určitý druh pokánia. Muži si mohli počas nej spytovať svedomie a modliť sa za odpustenie hriechov. V kláštoroch nebol ľahký život ani po ich dostavbe, pretože všetky potraviny a potrebné veci museli neustále nosiť z neďalekého mesta a dediny, takže zásobovanie prebiehalo veľmi náročným spôsobom. Jednotlivé kláštory začali mnísi opúšťať v 18. storočí a dnes je obývaných už len päť z nich. Ostatné premenili na verejne prístupné pamiatky.

 

Vzácne fresky z byzantskej éry

Mnísi žili od začiatku vo veľmi skromných podmienkach, aby dokázali svoju oddanosť Bohu. Verili, že ak na tomto svete podstúpia obetu života v chudobe, tak v raji im budú dopriate o to väčšie odmeny. I z toho dôvodu sú kláštory zariadené veľmi skromne, najcennejším bohatstvom sú významné kresťanské nástenné maľby z byzantskej éry. Väčšina miestností je bohato zdobená rôznymi freskami, čo umocňuje duchovnú atmosféru týchto stavieb. Ďalším dôležitým bodom prehliadky je samotný výhľad. Keď sa postavíte na nádvorie a pozriete sa okolo seba, veľmi rýchlo pochopíte, prečo sa Athanasio rozhodol pre život v týchto náročných, ale o to úžasnejších prírodných podmienkach. To vzácne ticho a pokoj sú obrovským darom, ktorý by mnísi nikde inde nedostali.

 

Ktoré kláštory môžete navštíviť?

Nezabúdajte na to, že každý monastier patrí medzi veľmi obľúbené turistické atrakcie. Kvôli tomu je niekedy veľmi ťažké kúpiť si vstupenky až priamo na mieste a radšej by ste si ich mali rezervovať cez internet. Do Meteory sa najjednoduchšie dostanete pomocou organizovaných tour. Prístup do pohoria nie je až tak jednoduchý, preto je lepšie, ak sa tam vyberiete s niekým, kto sa tam vyzná. Taktiež si môžete zvoliť aspoň čiastočné cestovanie na vlastnú päsť, keď si kúpite lístok na vlak do mesta Kalabaka, odkiaľ sa vyberiete miestnou dopravou k jednotlivým monastierom.

 

Najznámejšie z nich sú:

Veľký Meteoron – najväčší monastier, ktorý vybudovali v priebehu 14. storočia. Dnes sa tam nachádza hlavné múzeum o histórii tohto regiónu;

Varlaam – rozlohou druhý najväčší kláštor, ktorý má zároveň jednu z najkrajších katedrál;

Rousanou – je zasvätený svätej Barbore. Spodná časť priestorov bola určená na spoločné stretávanie sa a prijímanie návštev. Na prvom poschodí sa nachádzali súkromné izby mníchov;

Monastier svätého Mikuláša Anapausasa – ide o prvý monastier, ktorý uvidíte po ceste smerom z mesta. Tvorí ho kostol s menšou kaplnkou. Jeho fresky namaľoval známy umelec z Kréty;

Monastier svätého Štefana – je najľahšie dostupný kláštor, pretože má výborne vybudovaný systém schodov, pomocou ktorých sa dostanete až priamo k menšiemu kostolu, zasväténemu svätému Štefanovi.

Monastier Svätej Trojice – jeden z ťažšie prístupných kláštorov, ktorý však poskytuje nádherný výhľad na okolie. Menší kostol je bohato zdobený freskami.

 

Horolezecká túra na najvyššiu skalu

Spoznávanie jednotlivých monastierov ponúka aj jeden mimoriadne ťažký ťažší a adrenalínovýzážitok. Jeden z miestnych tour operátorov totiž ponúka horolezeckú túru v spoločnosti horského sprievodcu. Určená je len pre malé skupiny ľudí a čaká vás náročnejší terén, ktorý budete zdolávať zaistení ku reťaziam. Podmienkou je dobrá kondícia účastníkov zájazdu a taktiež je dobré, pokiaľ ste v minulosti mali aspoň pár skúseností s túrou v takýchto podmienkach. Odmenou za váš výkon bude nádherná vyhliadka z najvyššej skaly v tomto pohorí, ktorá je vysoká 400 metrov. V prípade záujmu môžete v poobedňajších hodinách navštíviť aj niektorý z kláštorov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa