Najlepšie výlety z Ríma: Spojte návštevu talianskej metropoly s ďalšími skvelými zážitkami

2021-01-20 12:00:00 |   |    | 

Na dovolenke v Taliansku sa nikdy neviažte iba k jednému mestu, ktoré by ste chceli navštíviť. V každej lokalite sa nachádza množstvo nádherných zaujímavostí, ktoré by ste mali istotne vidieť na vlastné oči. Z Ríma môžete zájsť na výlety po blízkych pútavých pamiatkach, ale pomocou vlakových tour sa môžete vybrať aj do vzdialenejších miest v tejto krajine.



 

Tivoli

Trvanie: 7 hodín

Cena: 65 eur

Pri návšteve Ríma by ste istotne nemali vynechať návštevu mesta Tivoli. Tour začína v hlavnej atrakcii, ktorou je Hadrianova vila. Postavili ju za čias známeho cisára Hadriana, ktorý hľadal vhodné miesto s dobrým prístupom k vode, aby mohol zrealizovať svoj veľký sen o honosnom sídle s veľkou záhradou. To si nakoniec vybral v oblasti súčasného Tivoli, ktoré bolo kedysi obľúbeným dovolenkovým miestom bohatých Rimanov. Tam sa mu podarilo postaviť nádhernú honosnú vilu, ktorú ešte viac predčí úžasná záhrada, v ktorej nájdete malý chrám, ale aj priestor na divadelné predstavenia. Potom už prejdete do centra mesta Tivoli, ktoré má starobylý charakter a po obede sa vyberiete na ďalšie významné miesto, ktorým je Villa d`Este. Keď vás Hadrianova vila chytila za srdce, pripravte sa potom na to, čo s vami urobí táto pamiatka. Renesančné sídlo ponúka úžasnú záhradu s množstvom fontán a vodných prvkov.

 

Castel Gandolfo

Trvanie: 9 hodín

Cena: 40 eur

Do tejto dedinky sa môžete pozrieť prostredníctvom celodenných alebo poldenných tour. Celodenné vás zavedú aj priamo do Castel Gandolfo, takže si môžete vychutnať prechádzku popri pobreží a nádherné vyhliadky. Vyberte sa aj do odľahlejších lokalít, ktoré vás milo prekvapia plážami, pripomínajúce tie na opustených ostrovov. Potom sa už dostanete k hlavnej atrakcii, teda Apoštolskému palácu, ktorý mnohé storočia slúži ako letné sídlo pápežov. No až aktuálny svätý otec František sa rozhodol sprístupniť ho verejnosti, ktorá odteraz môže nahliadnuť do týchto exkluzívnych komnát s bohatou zbierkou vzácnych artefaktov. Jedným z hlavných bodov prehliadky je vyhliadka na pobrežie, ktorú si môže pápež dožičiť počas celej dovolenky. V prípade poldennej tour vás zavezú iba do tohto paláca, kde však strávite dlhší čas a môžete si dopriať aj občerstvenie v reštaurácii, ktorá používa vlastné vypestované plodiny.

 

Assisi a Orvieto

Trvanie: 12 hodín

Cena: 125 eur

Taliani odjakživa veľmi radi kombinujú oddych, zábavu a poučenie. Presne tak navrhli aj celodenný výlet, ktorý vás z Ríma zavedie do dôležitého pútnického miesta v Assisi. Ešte predtým však navštívite katedrálu v Orviete, ktorá bola postavená v gotickom štýle a pozornosť púta vďaka nádhernému zdobeniu. Potom sa už presuniete na krátky výlet Toskánskom, uprostred ktorého vás čaká zastávka vo viniciach, spojená aj s ochutnávkou lokálnych produktov. V dobrej nálade sa ďalej presuniete do mestečka Assisi, ktoré je spájané so svätým Františkom. Na prehliadke katedrály sa dozviete viac detailov z jeho života a na záver výletu sa pozriete aj na miesto, kde našiel posledné miesto odpočinku.

 

Sperlonga

Trvanie: 13 hodín

Cena: od 100 eur vyššie

Po potulkách rušnými ulicami Ríma vám istotne padne vhod, keď sa budete môcť pozrieť aj k moru a oddýchnuť si na pláži. Presne túto možnosť vám ponúka výlet do prímorského mestečka Sperlonga, ktoré je známe kvalitnými plážami, ale aj pekným centrom so zaujímavými domčekmi. Tieto výlety vám ponúkajú možnosť skombinovať oddych so spoznávaním tejto lokality. Určitý čas totiž môžete stráviť na pláži a potom sa už vyberiete na plavbu loďou po okolí. Počas nej si pôjdete pozrieť historické rímske ruiny a taktiež vás zavedú na prehliadku vodných jaskýň. Potom vás už čaká dve a pol hodinová cesta do Ríma, počas ktorej si môžete opäť trošku oddýchnuť.

 

Civita di Bagnoregio

Trvanie: 5 hodín

Cena: od 50 eur vyššie

V tomto prípade turisti obvykle navštívia hneď dve zaujímavé miesta - Civito di Bagnoregio a Orvieto. Tam nemôžte vynechať prehliadku spomínanej dominantnej gotickej katedrály, ale tentoraz sa vám zvýši viac času, preto môžete navštíviť aj Studňu svätého Patrika, ktorú dal postaviť jeden z pápežov. Ak poznáte areál portugalskej pamiatky Quinta da Regaleira, vedzte, že aj v talianskom meste nájdete rovnaký prameň, do ktorého sa dostanete pomocou točitých kamenných schodov. Potom sa už vyberiete do Umbrie, kde navštívite Civita di Bagnoregio, ktoré je situované na útese a ponúka ten najlepší pohľad na pôvodnú taliansku architektúru. V tomto prípade dostanete na tour voľný čas a mestečko môžete spoznať na vlastnú päsť.

 

Lekcie varenia

Trvanie: od 2 do 12 hodín

Cena: od 35 eur vyššie

Ak milujete varenie, tak si návštevu Talianska spestrite rôznymi gastronomickými lekciami. Priamo v Ríme funguje niekoľko škôl varenia, ale vybrať sa môžete aj na tour na vidiek, kde navštívite napríklad zaujímavé miesta v Umbrii. Rezervovať si môžete klasické hodiny varenia, súkromné školenia alebo privátne lekcie s malou skupinou ľudí. Ďalší výber sa týka možnosti nákupu priamo na trhu, kde spoznáte lokálne špeciality, alebo bude tour kratšia a pustíte sa rovno do varenia. Od vašej voľby a taktiež od počtu chodov a varených jedál potom závisí cena týchto podujatí. Najlacnejšie lekcie pizze sa pohybujú okolo 35 eur, ale súkromné viacchodové hodiny v Umbrii vás budú stať aj viac ako 150 eur.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa